Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Atelier de Colaj si Creativitate

0

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata 18 ianuarie, de la ora 11:00 la Atelierul de colaj, sustinut de Ioana Stanca, artist plastic. La acest atelier, veti putea sa va exprimati creativitatea printr-o tehnica relativ simpla, dar al carei rezultat reuseste intotdeauna sa surprinda: colajul.

Atelierul se adreseaza tuturor celor creativi, curiosi si dornici sa descopere si sa experimenteze unul dintre instrumentele cele mai folosite in arta contemporana. Colajul, inovatie artistica de seama a secolului XX, reprezinta un pas inainte fara precedent in a aduce arta si viata mai aproape de o experienta simultana.

Materialele necesare pe durata cursului sunt imagini originale ori copii alb-negru si color in cantitate mare (reviste, ziare, carti vechi ori preferate, printuri, fotografii etc.)

Teme celor cinci intalniri sunt:

1. Istoria aparitiei si dezvoltarii tehnicii colajului; importanta si relevanta sa ca practica in arta contemporana

Tema practica 1: Intamplarea. Realizarea unui colaj; participantii fac schimb de imagini la intamplare, alaturand pe plansa elemente cat mai diferite ca subiect ori dimensiune.

2.  Filmul, un colaj in care decupajele se completeaza reciproc. Exemple din cinematografie in care influenta colajului se face puternic resimtita.

Tema practica 2: Scenariul. Crearea unei serii de planse ce construiesc o poveste, un story-board.

3. Colajul ca posibilitate de a critica ori de a interveni in spatiul public.

Tema practica 3: Interventia. Realizarea unor interventii, pe imagini ce reprezinta zone ale Bucurestiului in care participantul simte ca ar dori sa schimbe ori sa inlocuiasca ceva (cladiri, monumente, statui)

4. Ce putem afla despre noi insine avand ca instrument de lucru colajul? Ne deconstruim portretul si il recompunem dupa propriile criterii.

Tema practica 4: Autoportret. Descoperim un fel cu totul nou de a ne privi. Realizarea unui colaj avand la dispozitie autoportretul.

5. De cele mai multe ori, in cazul colajului, alegem imaginile intuitiv, avand deja in minte un fir narativ, ori prin simpla alegere imi place/ nu-mi place. Ce se intampla insa, atunci cand intra in joc si alte norme, cand culoarea devine criteriul de selectare a imaginilor?

Tema practica 5. Importanta alegerii. De data aceasta, atentia se sporeste prin alegerea imaginilor care au in comun nu doar „o poveste”, ci si importanta componentei cromatice. Compunerea unui colaj folosind doar decupaje care au aceeasi culoare.

Atelier de Colaj si Creativitate

Lector: Ioana Stanca

Data incepere: 18 Ianuarie 2014; Ora curs: 11:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptamanal, simbata

Cost: 250 ron (inclusiv materiale); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron (inclusiv materiale)

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.