Asociația Pe Stop și Asociația Femeilor Profesioniste implementează proiectul „Corp și consimțământ – educație pentru elevii vulnerabili din județul Galați și din București”

0

Asociația Pe Stop, în parteneriat cu Asociația Femeilor Profesioniste-A.F.P, anunță proiectul „Corp și consimțământ – educație pentru elevii vulnerabili din jud. Galați și București”, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul își propune să ofere informații și sprijin elevilor, în special celor din medii vulnerabile, despre funcționarea și îngrijirea corpului lor, relațiile sănătoase, abuz și consimțământ.

Proiectul desfășurat în perioada iulie 2023 – aprilie 2024 implică organizarea de cursuri interactive și informale, împărțite în două module, despre corp și consimțământ, pentru elevi din 5 unități de învățământ din județul Galați (Școlile Gimnaziale, Nr. 34, Nr. 20 și Unirea Braniștea; Liceul de Turism și Alimentație Dumitru Moțoc, Liceul Tehnologic Radu Negru) și 4 din București (Școala Mexic, Școala Specială Sf. Nicolae, Școala nr. 206 și Școala ”Eremia Grigorescu”). Cursurile vor fi susținute de voluntari și vor aborda teme precum anatomia și fiziologia corpului, igiena personală, menstruația, pubertatea, violența și hărțuirea, drepturile și responsabilitățile în relații, comunicarea și negocierea consimțământului. La finalul proiectului, se va organiza o întâlnire cu comunitatea de elevi, părinți și profesori, pentru a prezenta rezultatele.

Cele două asociații au recrutat și format voluntarii și au publicat deja suportul de curs. În luna noiembrie au început primele cursuri despre corp și consimțământ în școli.

În plus, proiectul va monta dispensere pentru produse de igienă menstruală în școlile din Galați, pentru a facilita accesul fetelor la aceste produse și a reduce stigmatul și rușinea asociate cu menstruația. 

Obiectivul final al proiectului este ca elevii să aibă o mai bună înțelegere asupra funcționării corpului lor aflat în schimbare, cum să îl îngrijească, precum și ce înseamnă o relație sănătoasă, ce este un abuz și unde pot căuta sprijin în caz de nevoie. Proiectul își dorește să contribuie la creșterea nivelului de cunoștințe, atitudini și comportamente responsabile ale elevilor în ceea ce privește sănătatea și drepturile lor reproductive.

Irina Vasilescu, Președinte Asociația Pe Stop: „În România, un milion de fete și femei se confruntă cu sărăcia menstruală, iar 55% din populație crede că un act sexual neconsimțit poate fi justificat – este clar că societatea are de recuperat în ceea ce privește informațiile despre corp și ce este (sau nu) ok să se întâmple cu acesta. În timp ce un fenomen natural este considerat rușinos, acțiunile neconsimțite asupra corpului altcuiva sunt văzute ca acceptabile. Cele două aspecte sunt strâns legate și își au sursa în ce se învață la vârste fragede.”

Simona Srebrov, manager de proiect Asociația Femeilor Profesioniste: ”Deși fetele sunt beneficiarii primari, este esențial ca și băieții să fie educați, pentru că adesea ei au inițiativa/puterea în contextul unei interacțiuni intime. Este nevoie de demersuri care nu doar oferă fetelor informații despre cum să aibă grijă de ele, ci și creează un mediu în care băieții înțeleg lucruri precum funcționarea corpului și consimțământul.”

Proiectul „Corp și consimțământ – educație pentru elevii vulnerabili din jud. Galați și București” este derulat de Asociația Pe Stop în parteneriat cu Asociația Femeilor Profesioniste – AFP și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Despre ONG

Asociația Pe Stop luptă de 5 ani cu sărăcia menstruală, pentru a facilita accesul celor vulnerabile la resursele de care au nevoie. Lucrează pe teren direct cu beneficiarele, distribuind produse și organizând cursuri de igienă. Face parte dintr-un grup de lucru a cărui misiune este de a publica o lege pentru acces gratuit la produse de igienă menstruală în toate școlile. Grupul, format din ONG-uri de profil, parlamentari, membri ai guvernului și specialiști, a creat deja un proiect de lege ce circulă în Camera Deputaților. Mai multe informații se găsesc la www.pestop.org, facebook.com/pestop.org, instagram.com/pe.stop.

Asociația Femeilor Profesioniste și-a propus să îmbunătățească prin educație atât viața femeilor și tinerelor, cât și a comunității. Din 2022 face parte din Rețeaua Demnității, creată și inițiată de Asociația Pe Stop și distribuie produse de igienă menstruală tinerelor din 2 școli din Galați. Mai multe informații se găsesc la facebook.com/femeiprofesioniste, tiktok.com/@afp.ro, afpgalati.ro. 

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte. 

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.

Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România 

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. 

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. 

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.