Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociaţia No Abuse: un an de luptă împotriva violenţei

1

La aniversarea unui an de la înființare, Asociația No Abuse a organizat, la Godot Cafe, evenimentul “Violența pusă în scenă”.

Cu această ocazie, gazda evenimentului, Nicoleta Vascan, a prezentat premiera pieselor de teatru cu rol educativ “Frații” și “Dincolo de dincoace”. Scenariile sunt scrise de tineri din liceele bucureștene, beneficiari ai proiectului „Prin noi, o lume mai bună pentru toți!”, și au ca sursă de inspirație cazuri reale.

 

Proiectul a fost realizat cu sprijinul liceenilor, sub îndrumarea voluntarilor Asociației și a coordonatorilor: Iuliana Mărgărit, Daniela Ologeanu și Puiu Jipa. Printre actorii care s-au alăturat echipei se numără: Antilia Romanescu, Andrei Popa și Dana Stângă.

„Prin noi, o lume mai bună pentru toți!” s-a desfășurat în parteneriat cu Direcția pentru Sport și Tineret a municipiului București, cu sprijinul a 30 de voluntari. Evenimentul de joi, 24 noiembrie, a marcat, de asemenea, “Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”.

„Campania “Violența e o crimă” a avut ca efect mobilizarea comunității prin  creșterea gradului de participare al tinerilor în acțiunile care au ca scop prevenirea și combaterea violenței în familie activarea tinerilor ca voluntari în organizația noastră  mobilizarea liderilor de opinie, a mass media, precum și a unora dintre autoritățile local”, a declarat Mirela Pavel, Președinte No Abuse.

Pe parcursul primului an de activitate, Asociația No Abuse a derulat proiecte în zece licee bucureștene, având ca principal scop prevenirea și combaterea violenței inter-relaționare (Pro Dialog, Spune mai departe, Facilitarea interacțiunii între liceeni și polițiștii de proximitate, „Prin noi, o lume mai bună pentru toți!”). Proiectele au avut aproximativ 400 beneficiari direcți, tineri liceeni.

Începând cu 8 noiembrie 2010, Asociația a lansat campania “Violența e o crimă”, care s-a desfășurat pe patru piloni principali: îmbunătățirea cadrului legal privind prevenirea și combaterea violenței în familie, crearea de programe care să ajute la prevenirea violenţei domestice și care să contribuie la schimbarea mentalității, informarea autorităților cu privire la importanța prevenirii unor fenomene, nu doar sancționarea acestora, și mobilizarea societății civile, mass-media, a liderilor de opine, a autorităților implicate, precum și a mediului privat.

Asociația No Abuse face parte din  grupul de lucru pentru elaborarea măsurilor de prevenire a criminalității – segmentul violența în familie și se implică în proiectul “Strategia de prevenire a criminalităţii” la nivelul Municipiului Bucureşti. Strategia fost adoptată de către Consiliul general al Municipiului București.

Printre propunerile Asociației la legile privind prevenirea și combaterea violenței în familie, aflate în dezbaterea Parlamentului se numără: sistemul funcțional de prevenire și educare a populației; înființarea numărului telefonic gratuit, unic și permanent, la nivel național; organizarea cazierului contravențional privind faptele de violență în familie; domiciliul victimei să  fie secret; introducerea măsurilor de siguranță: ordinul de protecţie, ordinul de restrictie și ordinul de interdicție; supravegherea aducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse de autorități.

Împreună cu Loteria Română, Asociația a realizat sondajul online referitor la opinia românilor cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, a introducerii măsurilor de siguranță a victimelor violenței în familie

Conform sondajului realizat pe un eșantion de 75 de persoane, peste 90% dintre respondenți consideră că o singură palmă primită, injuriile și jignirile pot fi o formă de violență. 100% consideră necesară introducerea în legislație a ordinului de interdicție, de restricție și a altor măsuri de siguranță a victimelor violenței în familie

“Pentru anul 2012 ne-am propus să continuăm campaniile de prevenire, cu posibilitatea de a ne extinde și în alte zone ale țării. De asemenea, vrem să propunem îmbunătățirea legislativă a cadrului sistemului de protecție a copilului și să demarăm proiecte ce vizează întărirea conceptului de familie și relație sănătoasă. Nu în ultimul rând, ne vom concentra  pe proiectele ce vizează prevenirea discriminării”, a încheiat Mirela Pavel.

 

————-

Despre Asociaţia No Abuse

Asociaţia No Abuse (www.noabuse.ro) luptă împotriva violenţei domestice şi a abuzului prin campanii de informare, conştientizare şi educare, servicii de mediere, consiliere psihologică şi legală acordate victimelor şi prin advocacy.  Prin acţiunile sale, Asociaţia aduce în dezbatere publică fenomenul violenţei în familie şi atrage atenţia diferitelor categorii de public ţintă în ceea ce priveşte implicaţiile pe termen lung pe care le generează comportamentele violente.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Un comentariu

 1. avatar

  Buna ziua!
  Mult mai bine era daca se elaborau legi (se si promulgau) cu pedepse crancene pentru cei care sunt violenti!
  In Suedia, spre exemplu, daca dai in sotie (sau sot, ca sunt si astfel de cazuri) faci ceva zile de puscarie.
  Educatie? campanie?
  Hm.. Fara forte coercitive, punitive, sapiensul nu prea stie sa functioneze uman. Istoria ne-a dovedit-o cu varf si indesat.
  Asadar, Asociatie non abuz, elaborati legi clare, asigurati-va ca vor fi promulgate si apoi RESPECTATE!
  Restul vine de la sine… dupa ce ele vor fi puse in aplicare.
  Toate cele bune si spor in demersul vostru.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.