Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociatia Habilitas a infiintat prima Retea a Voluntarilor Seniori din Bucuresti

0

Seniorii din Bucuresti au, de acum, o retea in care se pot inscrie daca isi doresc sa faca voluntariat. Prima Retea a Voluntarilor Seniori din Capitala a fost infiintata in cadrul proiectului „Seniorii – Resurse in Comunitate: Voluntariat la varsta a treia”, proiect implementat de Asociatia Habilitas – CRFP impreuna cu CBNRM Networking (Norvegia).

DSC00950_1-900x400

Reteaua este sustinuta de platforma online www.voluntariseniori.ro, prin care orice varstnic dornic sa-si ofere serviciile poate sa gaseasca institutia potrivita, in baza unor informatii oferite in prealabil de ambele parti prin completarea formularului de inscriere pe platforma.

75 de seniori bucuresteni fac deja parte din aceasta retea, ca urmare a participarii la programul de formare in domeniul voluntariatului si la stagiul de practica in beneficiul unor persoane vulnerabile, organizate in cadrul proiectului.

Programul de formare a voluntarilor seniori a inclus notiuni de comunicare cu persoane din diferite categorii defavorizate, identificarea factorilor care stau la baza motivatiei de a fi voluntar si stimularea acestora sau identificarea metodelor de valorizare a aptitudinilor personale. De asemenea, seniorii au invatat sa acorde primul ajutor, notiuni foarte importante atunci cand se lucreaza cu persoane cu diferite probleme de sanatate, si au urmat un curs de dezvoltare a competentelor de lucru pe calculator.
Dupa programul de formare, voluntarii seniori au desfasurat activitati in 15 institutii sociale din subordinea Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectoarele 1, 3 si 5, precum si in cadrul Asociatiei CARP Omenia.
„Prin acest proiect ne-am propus sa incurajam si sa sustinem activitatile de voluntariat in randul persoanelor de varsta a treia, pe de o parte pentru a le oferi alternative de implicare sociala dupa pensionare, iar pe de alta parte din dorinta de a valoriza potentialul imens al acestora in folosul intregii societati. Voluntariatul este pentru seniori o modalitate de crestere a calitatii vietii, si pentru comunitate o resursa de crestere sociala si economica”, a declarat Rodica Caciula, Manager de proiect.
In plus, in cadrul proiectului a fost dezvoltata si o strategie de sustinere a voluntariatului persoanelor varstnice la nivel local, strategie care a fost deja prezentata si discutata impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor locale.

„Seniorii – Resurse in comunitate: Voluntariat la varsta a treia” este un proiect care a vizat cresterea participarii civice a persoanelor varstnice prin activitati de voluntariat. Acesta a fost implementat in perioada 01.04.2015 – 30.04.2016 de catre Asociatia Habilitas – Centru de Resurse si Formare Profesionala, in parteneriat cu CBNRM Networking – Norvegia, si a fost finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, Componenta Implicare, Sub-componenta Voluntariat.

Despre Asociatia Habilitas – Centru de Resurse si Formare Profesionala

Asociatia Habilitas – CRFP este o organizatie non-guvernamentala care isi propune ca misiune dezvoltarea de proiecte si programe in domeniul imbatranirii si al educatiei continue, dezvoltarea de servicii pentru persoanele varstnice din Romania si de activitati in domeniul economiei sociale, precum si imbunatatirea politicilor publice in domeniul social. Tot ceea ce facem este caracterizat de valori ca profesionalism, dezvoltare, inovatie, cooperare, calitate, incredere si formare continua. Pentru a fi in continuare un factor real de schimbare si inovare in domeniul imbatranirii active si al imbunatatirii calitatii vietii seniorilor din Romania, colaboram cu alte ONG-uri la nivel national si european, cu asociatii care reprezinta drepturile persoanelor varstnice, cu autoritati publice locale si centrale. De asemenea, suntem acreditati de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) ca furnizor de programe de calificare in ocupatia de „ingrijitor batrani la domiciliu”, la sfarsitul cursului absolventul primind un certificat de calificare recunoscut la nivel european.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.