Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația Fluens redeschide 6 camere de reminiscență în București destinate persoanelor vârstnice din centrele sociale

0

Asociația Fluens, Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului Sector 1 și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București au redeschis 6 camere de reminiscență destinate terapiei pentru persoane vârstnice instituționalizate, cu risc crescut de excluziune socială. Terapia prin memorie realizată în cadrul camerelor este o metodă nouă utilizată în România, iar scopul său este de a  preveni maladii grave ce afectează memoria seniorilor, precum demența sau Alzheimer, dar și de a stimula implicarea socială a vârstnicilor și recâștigarea respectului de sine. Camerele pot fi utilizate de către psihologii și persoanele vârstnice din centrele de stat începând cu luna iunie. Redeschiderea acestora s-a realizat în cadrul proiectului Porți deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane vârstnice instituționalizate, finanțat prin intermediul Fondului ONG în România.

logo_fluens_caligrafic_valuri_vela

Terapia prin intermediul reminiscenței are scopul de a încuraja persoanele vârstnice să împărtășească amintiri personale, să rememoreze etape importante sau persoane care i-au influențat (de exemplu obținerea unui loc de muncă, căsătoria, prieteni din adolescență, profesori etc.)  sau să asocieze diferite obiecte cu momente din viața lor.  Procesul terapeutic este construit astfel încât să includă elemente de istorie, tradiții sau cultură, iar în timpul sesiunilor fiecare gest, fotografie, miros sau gust poate fi utilizat pentru a încuraja și stimula povestirile personale. Aceste sesiuni contribuie la prevenirea sau diminuarea efectelor bolilor cu care se pot confrunta persoanele vârstnice, dar le stimluează și simțul utilității și stima de sine, sentimente care persistă după finalizarea sesiunilor de terapie.

Terapia prin reminscență este utilizată cu rezultate foarte bune în tratarea și prevenirea maladiilor în țări precum Anglia, Germania sau Spania (The Institute for Research and Innovation in Social Services din Scoția, Dorest Helth Care center din cadrul National Health Service Foundation Trust, The European Reminiscence Network). În România primele astfel de centre au fost deschise în 2006, de către DGASPC sector 1 și au realizat activități în cadrul acestora până în 2008. Asociația Fluens și partenerii săi au amenajat spațiile cu fotografii, tablouri, obiecte care le reamintesc seniorilor de momente din viața personală, facilitând astfel procesul terapeutic.

Primii seniori care vor lua parte la sesiunile de terapie din camerele de reminiscență provin din Complexul Social de Servicii „Străulești”, Complexul Social de Servicii „Odăi”, Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Elena”, Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Vasile” si Complexul de Servicii Socio-Medicale al Municipiului Bucuresti care a integrat Centrele de Îngrijire și Asistență „Sf. Ion” și „Sf. Dimitrie”.

Otilia Geavlete, Vicepreședinte al Asociației Fluens- Camerele de reminiscență pe care le-am redeschis sunt primele de acest fel din țara noastră și sunt parte a unui proces terapeutic care poate avea efecte foarte puternice asupra îmbunătățirii calității vieți a seniorilor, dar mai ales sunt de un real sprijin în lupta cu boli precum demența sau depresia. Chiar și o fotografie sau o haină de demult pot readuce la viață amintiri din perioada tineriții, iar acest lucru îî ajută deopotrivă pe terapeuți, dar și pe membrii familiei, să interacționeze și să discute cu persoanele vârstnice într-un mod pozitiv și să învețe reciproc. De pildă, în cadrul unui eveniment Porți deschise, unul dintre seniorii participanți și-a adus aminte de numele învățătoarei din clasele primare, un nume pe care îl uitase de multă vreme, însă cu ajutorul procesului terapeutic acestă informație a venit spontan și a fost un prilej de rememorare a unei perioade foarte frumoase din viața acestuia.

 

Redeschiderea camerelor de reminiscență a avut loc în cadrul proiectului Porți Deschise – acces la servicii innovative pentru persoanele vârstnice insituționalizate, care se derulează pe o perioadă de 12 luni (15 aprilie 2015 -14 aprilie 2016), fiind un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Bugetul total al proiectului este de 82,942Euro, din care 70,394 Euro reprezintă finanțare nerambursabilă.

Despre Asociația Fluens

Asociatia Fluens derulează, cu ajutorul echipei de voluntari, programe care vin în sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale: copii abandonați, bătrâni singuri, tineri aflați la început de drum, persoane bolnave și familii care provin din medii defavorizate.. Asociatia dezvoltă o serie de proiecte în parteneriat cu direcțiile de protecție a copilului, căminele de vârstnici, organizatii publice și private.

Activitatea organizatiei poate fi urmarită online, pe www.asociatiafluens.ro sau www.facebook.com/damdirectiebinelui

Despre Porți Deschise- acces la servicii innovative pentru persoanele vârstnice insituționalizate

Asociația Fluens, Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului Sector 1, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti și Norway Moreno Institute derulează în perioada aprilie 2015 –aprilie 2016 proiectul Porți deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane vârstnice instituționalizate. Organizațiile își propun să vină în sprijinul a 200 de vârstnici instituționalizați, cu risc crescut de excluziune socială prin oferirea de servicii inovatoare și asistență completară celei pe care o primesc: psihoterapie, dobândire de abilități în domeniul tehnologiei, activități de socializare, acces la servicii medicale. Principalul obiectiv al proiectului este să se reamenajeze camerele de reminiscențe din cadrul celor 6 centre ale DGASPC Sector 1 si DGASMB, o metodă terapeutică nouă în România. 50 de persoane care lucrează în acest domeniu vor beneficia de ateliere vizând dezvoltarea abilităților de comunicare cu persoana vârstnica și de grupuri de suport psihologic. 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.