Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociatia Fluens lansează proiectul Porti deschise

0

 -acces la servicii sociale inovative pentru persoane vârstnice instituționalizate-

Asociația Fluens, Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC) și Norway Moreno Institute lansează proiectul Porți deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane vârstnice instituționalizate.

Organizațiile își propun să vină în sprijinul a 200 de vârstnici instituționalizați, cu risc crescut de excluziune socială prin oferirea de servicii inovatoare și asistență completară celei pe care o primesc: psihoterapie, dobândire de abilități în domeniul tehnologiei, activități de socializare, acces la servicii medicale. Principalul obiectiv al proiectului este să se reamenajeze camerele de reminiscențe din cadrul celor 6 centre ale DGASPC Sector 1, o metodă terapeutică nouă în România. 50 de persoane care lucrează în acest domeniu vor beneficia de ateliere vizând dezvoltarea abilităților de comunicare cu persoana vârstnica și de grupuri de suport psihologic. 

logo_fluens_caligrafic_valuri_velaDezvoltarea prin intermediul proiectului a centrelor de reminiscențe inițiate în cadrul căminelor de bătrâni din sectorul 1 are drept obiectiv prevenirea unor maladii grave ce afectează memoria pesoanelor vârstnice, precum demența sau Alzheimer, dar și stimularea implicării sociale a vârstnicilor și recâștigarea respectului de șine. Cu ajutorul reminiscenței, beneficiarii își vor putea aduce aminte momentele plăcute din viața lor, iar spațiile vor fi amenajate cu fotografii și obiecte familiare, facilitând astfel procesul terapeutic. Terapia prin reminscență este utilizată cu rezultate foarte bune în țări precum Anglia, Germania sau Spania, iar în România primele astfel de centre au fost deschise în 2006, de către DGASPC sector 1 și au avut realizate activități în cadrul acestora până în 2008.

Adițional redeschiderii centrelor, în cadrul proiectului vor fi introduse servicii de psihoterapie adaptate nevoilor psihologice principale ale vârstnicilor. Pentru dezvoltarea acestor servicii, Asociația Fluens va colabora cu un partener norvegian de renume în domeniul psihologiei, Norway Moreno Institute. Serviciile oferite în proiect vor reprezenta rezultatul workshopurilor realizate la începutul proiectului, la care vor participa psihologii și voluntari din proiect.

Totodată, vor fi oferite programe de socializare, atât în centre, cât și în afara aceastora, a căror menire este să îi ajute pe vârstnici să depășească gradul de pasivitate și să prevină izolarea. Cu sprijinul personalului, dar mai ales cu sprijinul voluntarilor organizației, programele de socializare vor avea trei componente: activități recreative, activități cu caracter cultural, activități de stimulare a implicării la nivel socio-politc și decizional.

În ceea ce privește personalul din centre, în cadrul proiectului vor fi oferite pentru aceștia o serie de cursuri axate pe dezvoltarea abilităților de comunicare și interrelaționare, dar și servicii de suport psihologic pentru a combate efectele situațiilor cu impact emoțional negativ (ex. îngrijirea permanență a bolnavilor dependenți, asistarea persoanele cu boli terminale etc.)

Beneficiarii proiectului provin din Complexul Social de Servicii „Străulești”, Complexul Social de Servicii „Odăi”, Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Elena”, Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Vasile”, Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Ion” și  Centrul de Asistență „Sf. Dimitrie”.

Otilia Geavlete, Vicepreședinte al Asociației Fluens- Proiectul „Porti deschise” are la bază experiența pe care am acumulat-o de-a lungul timpului prin intermediul altor inițiative destinate vârstnicilor, lucru ce ne-a oferit o imagine clară despre actualul sistem social și unde putem interveni cu propuneri și programe eficiente și adaptate nevoilor vârstnicilor, dar și care au succes în afara țării, precum centrele de reminiscență din Anglia. Mai mult decât atât, cu sprijinul partenerului norvegian, vom reuși să aflăm informații și să deprindem noi metode în acest domeniu care se ridica la standard europeme.  

 Proiectul se derulează pe o perioadă de 14 luni (15 aprilie 2015 -15 mai 2016), fiind un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Bugetul total al proiectului este de 82,942Euro, din care 70,394 Euro reprezintă finanțare nerambursabilă.

Parteneri și colaboratori: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC), Norway Moreno Institute, Galeria Galateca, Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă, Asociația Neoart.

Despre Asociația Fluens

Asociatia Fluens derulează, cu ajutorul echipei de voluntari, programe care vin în sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale: copii abandonați, bătrâni singuri, tineri aflați la început de drum, persoane bolnave și familii care provin din medii defavorizate.. Asociatia dezvoltă o serie de proiecte în parteneriat cu direcțiile de protecție a copilului, căminele de vârstnici, organizatii publice și private.

Activitatea organizatiei poate fi urmarită online, pe www.asociatiafluens.ro sau www.facebook.com/damdirectiebinelui

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.