Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația Culturală Arkadia lansează Bull, piesă de teatru și dezbatere despre fenomenul de bullying la locul de muncă

0

Asociația Culturală Arkadia, având ca partener strategic POINT București, are deosebita plăcere de a vă invita la premiera și primele reprezentații ale spectacolului „Bull” de Mike Bartlett, în zilele de 7, 8, 9 și 15 noiembrie 2017, ora 20:00, la POINT (Str. Gen. Eremia Grigorescu, nr.10). Spectacolele sunt cu intrare liberă pe bază de rezervare și vor fi urmate de discuții cu publicul.

Din dorința ca spectacolul să ajungă și la o comunitate reprezentativă și specifică, în urma unui parteneriat, organizăm și două reprezentații la sediul Ringier.ro pentru angajații companiei, urmate de feedback al publicului țintă, pe data de 13 noiembrie (Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 9-9A, Iride Business Park, Corp B2B, București). În acest mod, dorim să facilităm accesul la un produs cultural relevant social, nu doar ca divertisment, ci și ca modalitate ludică de conștientizare. Faptul că există în București cartiere „dedicate” clădirilor de birouri, unde oferta culturală nu este accesibilă, face din aceste reprezentații o adevărată provocare.

Piesa abordează, printre alte teme, fenomenul de bullying la locul de muncă și prezintă povestea unor colegi de serviciu care, puși în fața unei restructurări de personal, ajung să îl hărțuiască pe unul dintre ei. Problema principală a textului este extrem de actuală, perfect aplicabilă societății de astăzi. Tonul cinic, dar și extrem de amuzant (până la absurd) în care este tratat subiectul face ca spectacolul să fie un punct de vedere fresh, dinamic, sarcastic și asupra lumii corporatiștilor în plină criză existențială. Spectacolul începe ușor, cu mici tachinări între Isobel, Tony și Thomas, însă, pe măsură cepovestea înaintează, relația dintre cei 3 colegi devine din ce în ce mai tensionată.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil sau de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. De cele mai multe ori, acesta nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul de bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționeaza unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în cartiere, în familie , în mass-media, etc. Conform unui studiu al Universității din Phoenix, 75% din respondenți declară că s-au confruntat cu bullying-ul la locul de muncă, fie din postura de victime, fie din cea de martor. În spațiul românesc, statisticile sunt încă neclare, tocmai din cauza tăcerii legate de subiect.

”Spectacolul își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la amploarea acestui fenomen, dar și să îl investigheze într-un mod atractiv, atât prin intermediul piesei de teatru, cât și prin intermediul unei platforme online unde utilizatorii să poată împărtăși diferite tipuri de interacțiune la locul de muncă, sub protecția anonimatului. Astfel ne propunem să contribuim la reducerea clivajului inutil și depășit între „artiști” si „corporatiști”, ambii termeni folosiți peiorativ din păcate de către o categorie despre cealaltă.”, declară Elena Morar, regizoarea spectacolului Bull.

Din distribuția spectacolului “Bull”, în regia Elenei Morar, fac parte actorii Gabriel Răuță, Ilinca Hărnuț, Rolando Matsangos, Bogdan Cotleț, conceptul scenografic poartă semnătura Liviei Vișănescu, video și afiș concepute de Ana Cârlan.

Mike Bartlett, una dintre vocile puternice ale dramaturgiei contemporane (Cock, Love, love, love, 13, Game, Wild, An Intervention, Contractions, Artefacts etc.), este cunoscut deja publicului românesc,  piesele lui obținând numeroase premii (Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună piesă nouă,Critics’ Circle Theatre Award for Best New Play). La doar 37 de ani, Mike Bartlett se poate lăuda cu o nominalizare la premiile BAFTA, dar și cu realizarea unor seriale cunoscuteprecum Doctor Foster sau controversatulRegele Carol al III lea (teleplay). În prezent, colaboreazăcu teatre celebre din Marea Britanie, dar și cu televiziuni precum BBC sau ITV.

Asociația Culturală Arkadia, înființată în 2013, are ca misiune crearea și promovarea valorii culturale exprimate concret. Prin acțiunile noastre ne dorim să contribuim la răspândirea cunoașterii, la dezvoltarea unor valori artistice create în special de către tineri, să promovăm idei culturale și științifice care să contureze o percepție asupra lumii bazată pe creativitate și afirmare culturală regăsind, astfel, excelența. În iulie 2014 a avut loc prima ediție a festivalului de film Arkadia Shortfest, desfășurat într-o hală industrială funcțională, anual. Festivalul s-a aflat anul acesta la a patra ediție. În cadrul festivalului, am transformat spațiul uzinei în cinematograf și galerie expozițională pentru grafică și fotografie industrială. Tema principală e orașul contemporan, cu tot ce presupune el: aglomerare, industrializare, mecanizare, urbanism, schimbare, arhitectură, dezvoltare. Pe lângă Arkadia ShortFest și alte evenimente din zone cultural-artistice diferite (expoziții de artă plastică și fotografie, tabere de arheologie), aceasta este prima incursiune Arkadia ca organizator în lumea artelor live, domeniu pe care ne propunem să îl explorăm.

Acest proiect cultural este finanțat în cadrul programului cultural „București, oraș participativ” de către Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.

Parteneri media: Noizz, art7, Bookblog.ro, Radio Guerilla, Greatnews.ro

Cu sprijinul: POINT, Ringier România, Miniprix, eJobs

http://www.bulltheplay.com/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.