Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația ACSIS dezvoltă din 2004 programe destinate menținerii coeziunii familiilor vulnerabile

0

Asociația pentru o Comunitate Solidară și Intervenție Socială – ACSIS susține din anul 2004 dezvoltarea durabilă a familiei şi a comunităţii, prin educaţie şi intervenţie specializată pentru prevenţia unor fenomene sociale nocive precum: abandonul maternal, traficul de persoane sau abandonul şcolar.

Persoanele care beneficiază de suportul ACSIS sunt mamele și copii acestora, care se confruntă cu multiple dificultăți: respingerea din partea familiei de origine sau extinsă, lipsa veniturilor necesare acoperirii nevoilor de trai, lipsa sprijinului din partea partenerilor, lipsa educației, mame singure sau mame adolescente.

papusa realizata in cadrul proiectelor Acsis

Misiunea ACSIS este menținerea copiilor în familii prin oferirea de servicii psiho-sociale părinților și viitorilor părinți aflați în dificultate. Astfel, au fost implementate o serie de proiecte ce vin în întâmpinarea acestor probleme, sprijinind părinții să depășească provocările majore ale perioadei pre și post natale. Mai mult, părinții sunt ajutați să își completeze educația și chiar să obțină un loc de muncă.

“Încă din anul 2004 luptăm pentru o societate care funcţionează ca un organism viu, organism format din diverse comunităţi, fiecare cu contribuţia ei specifică la viaţa socială; comunităţi care acţionează solidar, educativ şi preventiv pentru fiecare dintre membrii lor. Credem profund în solidaritatea pe care o transpunem în toate proiectele noastre prin includerea activităţilor pro – conştientizare, pro – prevenţie şi pro – acţiune faţă de situaţii de vulnerabilitate a membrilor comunităţii şi prin creşterea coeziunii sociale, ca o consecinţă a acestor activităţi sinergice.” Susține Georgiana Neuman, Director Dezvoltare ACSIS

O serie de proiecte au fost realizate și finalizate cu succes, precum Teatru Caritabil alături de ACSIS, dezvoltat împreună cu partenerii 24/7 Dental și Camera de Comerț Britanică-Română. Evenimentul a avut ca obiectiv strângerea de fonduri necesare prevenirii abandonului copiilor români din familiile defavorizate. Târgul caritabil în beneficiul copiilor sprijiniți de fundație, “Ia o jucărie, descoperă o poveste”, sau “Ajută-mă să cresc lângă mama mea” au contribuit și ele la strângerea de fonduri necesare categoriilor vulnerabile susținute de fundație.

Proiectele aflate în desfășurare vizează soluționarea unora dintre cele mai dificile probleme cu care societatea se confruntă. Astfel, campania “Servicii integrate de prevenire a abandonului copilului din familii monoparentale defavorizate” acordă asistență individualizată și complexă, adaptată situațiilor de viață extrem de dificile cu care mamele în risc social se confruntă.

Campania de “Prevenire a traficului de persoane” își propune conștientizarea și creșterea puterii de apărare a elevilor şi tinerilor din grupuri vulnerabile în faţa fenomenului traficului de fiinţe umane. Puterea de apărare a tinerilor în faţă atacului şi manipulării realizate de traficant, decurge atât din informarea foarte concretă referitoare la drepturi şi îndatoriri, contracte şi deplasări, manipulare şi sechestrare, cât şi din siguranţa şi încrederea plasate către persoane de referinţă care demonstrează comportamente sigure şi demne de urmat.

Proiectul “Atelier de creație pentru incluziunea socială a familiilor monoparentale în risc social” are drept obiective sprijinirea mamelor aflate în dificultate socio-economică în asumarea de responsabilități legate de muncă, oferirea unui cadru de training și muncă adecvat rolului de părinte singur și crearea locurilor de muncă pentru mame singure aflate în risc de separare de propriul copil.

“Acces la educaţie pentru copii şi tineri defavorizaţi” este un proiect ce își propune facilitarea accesului la educaţie pentru copii şi tineri proveniţi din familii defavorizate; acest scop se înrădăcinează într-o realitate dificilă, a unor familii cu nivel educaţional şi material precar, fără motivaţia şi mijloace de sprijin în educaţia şcolară a copiilor lor.

Pentru Asociația ACSIS, cei 12 ani de activitate au însemnat:

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.