Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Artistul francez Marco Horvat într-un nou spectacol de muzică barocă la Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2014

0

După un regal baroc marca Jean Phillipe Rameau, muzicianul Regelui Soare, a IX-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2014 continuă cu spectacolul „Par mes Chants”, susţinut de artistul francez Marco Horvat. Recitalul acestui artist complex înseamnă o combinaţie rafinată de voce, teorbă şi chitară barocă care va avea loc la Muzeul Național Cotroceni, miercuri, 19 noiembrie, de la ora 19:00.

Recital de voce, teorbă şi chitară barocă într-o interpretare ca acum sute de ani

Ca și la edițiile anterioare, Festivalul de Muzică Veche București aduce în atenția publicului „doza obișnuită de inedit” prin organizarea pentru prima dată în București a unui recital de voce, teorbă solo şi chitară barocă, susținut de Marco Horvat din Franța.

Cu sute de ani în urmă, interpreții cântau fie combinând sunetul unui instrument cu corzi ciupite cu inflexiunile vocii umane, fie printr-o delicată susținere armonică sau melodică sau, dimpotrivă, oferindu-i cântărețului energia ritmică pe care nu o poate realiza singur. La fel ca vechea liră a Antichității, ca harpa trubadurilor și truverilor sau ca lăuta contemporanilor lui Ronsard, teorbele lui Caccini și Lambert crează un spațiu în care vocea e liberă, iar cuvintele sunt cântate și clar înțelese, iar poezia ajunge la ascultător  în toată frumusețea ei.

Fascinat de libertatea de a cânta fără a fi constrâns de acomodarea cu ceilalți muzicieni, Marco Horvat ne prezintă artistul complex, specializat în domeniul muzicii medievale și renascentiste, într-o comunicare perfectă între postura de solist și cea de acompaniator.

Marco Horvat, 19 noiembrie, la Festivalul de Muzica Veche Bucuresti

Marco Horvat – un artist compex şi inovator

Marco Horvat a a evoluat ca solist şi instrumentist în aproape toate țările din Europa, în India și în America Latină. De asemenea, este unul dintre foarte puținii interpreți contemporani de muzică veche ce a preluat într-adevăr rolul lăutistului cântăreț,  așa cum era el cunoscut acum câteva sute de ani.

Una dintre inovațiile muzicale ale lui Marco, „Horvat’s Song Book” („Culegerea de Cântece a lui Horvat”) oferă publicului creații din manuscrise prețioase, compilate în timp de autori și interpreți anonimi ai secolului al XVII-lea. O parte dintre lucrările ce alcătuiesc colecția vor fi prezentate chiar în recitalul de la București – „Par mes Chants”. Marco a alcătuit culegerea pornind de la cântecele și piesele sale instrumentale favorite: cele care l-au însoțit zeci de ani, la fel de îndrăgite și acum ca și la începutul carierei sale și cele la care publicul din toată lumea a răspuns cu căldură. Deși această muzică a fost creată pentru aristocrați, ea le vorbește astăzi tuturor, adulți sau copii, cunoscători sau începători, bogați sau săraci, pentru că Marco Horvat este convins că „adevărata aristocrație este cea a sufletului”.

Festivalul organizat de Asociaţia Antiqva se bucură de o mare atenţie din partea publicului, fiind cotat pe locul trei între „cele mai frecventate festivaluri din București”, conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014, realizat anual de de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

Organizator Asociaţia Antiqva

www.earlymusic.ro

Biletele la concertele Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2014 pot fi procurate prin reţeaua Eventim.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Administrației Prezidențiale, Ministerul Culturii, ICR, ARCUB și Primăria Bucureștiului prin Programul „București 555”, Muzeul Național Cotroceni, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicană, Institutul Balassi, Institutul Cervantes, Accion Cultural Espagnol, Muzeul Țăranului Român.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Brâncoveanu, Marshal Hotel, Elmiplant, DACIA.

Partener Oficia Media: TVR

Perteneri Media: Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural, Radio București FM, Radio 3Net, România Liberă, Academia Cațavencu, Evenimentul Zilei, Dilema Veche, Historia, Observatorul Cultural, Nine O’Clock, ArtOut, Casa Mea, 121.ro, City Compass.ro, Romania-Insider.com, Agentiadecarte.ro, Modernism.ro, Catchy.ro, Calendarevenimente.ro, Turismistoric.ro

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.