Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Artistul din spatele autismului

0

Artistul din spatele autismului

Concert de pian, expoziţie de pictură, ceramică, quilling și film documentar 

Marți, 2 aprilie 2013, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Casa Eliad – Primăria Sectorului 3 (Bd. Mircea Vodă nr. 5)va avea loc o serie de evenimente sub genericul Artistul din spatele autismului, ediția a doua. Organizat de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) în parteneriat cu Primăria Sectorului 3, programul include un concert de pian susţinut de Victor, un tânăr în vârstă de 17 ani diagnosticat cu autism, o expoziție de pictură cu vânzare semnată de Andrei, un copil de 12 ani diagnosticat cu aceeaşi afecţiune și un stand de prezentare a unor produse de quilling și a unor păpuși din ceramică, realizate de Mădălin, în vârstă de 16 ani, diagnosticat cu autism. Seara se va încheia cu proiecția documentarului Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR.

Evenimentele fac parte din Campania Omul din spatele autismului, care are ca scop strângerea de fonduri pentru construcția unui centru rezidențial și de lucru pentru adolescenți şi adulți cu autism. Proiectul îşi propune promovarea talentelor artistice ale persoanelor cu autism care au beneficiat în ultimii ani de programe terapeutice și de socializare în cadrul ANCAAR.

În deschiderea evenimentului vor vorbi Robert Negoiță, Primar al sectorului 3 și Georgeta Crișu, preşedintele ANCAAR.

Andrei are 12 ani, este elev în clasa a V-a la liceul Tonitza din Bucureşti şi a fost diagnosticat cu autism la vârsta de 5 ani. Progresul educaţional s-a înregistrat în urma terapiei specifice, efectuată atât în privat, cât şi la şcoală, cu învăţătorul care a adaptat metoda sa nevoilor educaţionale ale elevului. Andrei a început din 2006 să înveţe să picteze alături de un profesionist, după descoperirea talentului său artistic deosebit prin uşurinţa cu care participa la orele de pictură.

Victor are 17 ani, a finalizat cursurile unei şcoli speciale din Bucureşti şi a primit diagnosticul de autism la vârsta de 3 ani. Progresul educaţional s-a înregistrat în urma terapiei specifice, efectuată exclusiv în plan privat, în urma creării unui program individualizat pe baza abilităţilor, competenţelor şi talentelor sale. Victor a început să cânte la pian în 2007, când pus în faţa claviaturii a cântat după ureche melodia pe care o fredona, fără să cunoască notele şi clapele; ulterior a fost familiarizat cu tainele muzicii de către un profesor de specialitate. Astăzi cântă după partitură melodii de o complexitate foarte mare. Victor este un pasionat ascultător de muzică simfonică şi de cameră.

Mădălin este elev în clasa a VIII-a la o şcoală de masă din Feteşti şi are 16 ani. A beneficiat în cadru privat de terapie specifică diagnosticului de autism de la vârsta de 8 ani. În prezent, Mădălin continuă terapia care presupune activităţi educaţionale diverse, dar şi activităţi de terapie ocupaţională. Orice persoană trebuie să fie acceptată, mai ales pentru că fiecare are un talent deosebit, cum Mădălin are la învăţarea limbilor străine, dar şi la confecţionarea unor produse hand-made de o adevărată valoare artistică.

Documentarul Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR, susține campania națională și prezintă situația reală a câtorva adolescenți și adulți cu autism, cazuri tipice pentru categoriile care există in România: este vorba despre persoane care au un parcurs educațional, care și-au dezvoltat abilități și și-au cultivat talentele, dar care nu sunt integrate în colectivități specifice de muncă, fiind marginalizate pe plan social. Prin povestea lui Dragoș, a lui Ștefan, a Cameliei, a lui Cătălin și Silviu, a lui Mădălin, Bogdan, Carmen, Mihai și a familiilor lor, ANCAAR dorește să tragă un semnal de alarmă: măsura în care persoanele cu autism se pot integra pe piața muncii nu depinde de inteligenţa, aptitudinile sau posibilităţile lor de comunicare, ci de toleranţa noastră. Acceptă Omul din spatele Autismului!

Participarea este gratuită, dar este nevoie de rezervare, locurile fiind limitate (50 de persoane).

 invitatie rez 150

Despre Campania Omul din spatele Autismului

Prin această campanie Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România autismul la tineri și adulți reprezintă o problemă gravă, extrem de actuală și de prezentă, care necesită o legislație specială, informare și conștientizare din partea opiniei publice, direcționare de resurse și deschidere socială în fața acestor persoane.

Mesajele principale pe care organizatorii doresc să le trasmită prin intermediul campaniei sunt:

  • CUNOAȘTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI -> Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni și aptitudini. Trebuie să le observăm capacitățile, nu deficiențele ca să aibă un viitor. În cadrul campaniei se vor prezenta tineri și adulți cu TSA cu capacități și firi deosebite.
  • AUTISMUL NU DISPARE CÂND COPILUL CREȘTE -> Cele mai multe acțiuni de conștientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidența și manifestarea acestei tulburări la copii. Realitatea este că autismul nu se vindecă niciodată, iar problemele sociale și comportamentale cu care se confruntă persoanele trecute de 18 ani sunt și mai greu de cuantificat.
  • PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI -> Tinerii și adulții cu autism au dreptul la educație specială și la integrare pe piața muncii, într-un mediu profesionist, în care să se țină cont de nevoile specifice acestei tulburări. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate și la o locuință. Nu există în România în acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, deși incidența tulburării a crescut de 1 la 38, în urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.
  • AUTIST TE NAȘTI, NU DEVII -> Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da.
  • AUTISMUL NU ESTE O BOALĂ PSIHICĂ ȘI NICI O BOALĂ CONTAGIOASĂ -> Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologică, o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a comunica și de a relaționa cu cei din jur.

 

Detalii despre campania “Omul din spatele autismului” și pe http://autismancaar.ro/campanie

Parteneri media ai campaniei: Click Sanatate, 121.ro, Garbo.ro, 9am.ro, Kudika.ro, Reader’s Digest, PaginaMedicala.ro, Mami.ro, Parinti.com, Doctorbun.ro, Ele.ro, Medicpentrutine.ro, SanatateaTV.ro, Comunicatemedicale.ro, Qbebe.ro, Media Kompass

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.