Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Artă și știință în comunicarea dintre medic și pacient sau familia acestuia

0

O conferință unică oferită cadrelor medicale de la cel mai important spital pediatric din țară

“Cum pot face față unui număr mare de pacienți într-un timp scurt? Cum pot gestiona sentimentul de insecuritate al pacientului? Cum să comunic unui pacient sau familiei sale că boala de care suferă poate fi fatală? Cum pot gestiona nesiguranța în relația cu pacientul cronic/ incurabil?” Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care medicii încearcă tot mai des să găsească răspunsul.

foto conferinta Ruben Bild_3

Dr. Rubén Bild, doctor în filozofie și psihoterapeut, coordonator al unui reputat centru de pregătire a medicilor pentru comunicarea cu pacienții, din Valencia, a susținut joi, 6 iulie 2017, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” din București, conferința “Artă și știință în comunicarea dintre medic și pacient sau familia acestuia”, organizată de Asociația Dăruiește Viață.

Întâlnirea cu cei peste 50 de medici specialiști, rezidenți și asistente medicale de la Spitalul de Copii  “Marie Curie” a avut drept scop să ofere răspunsuri la aceste întrebări și la multe altele.

Rubén Bild: La începutul actului de comunicare dintre medic și pacient este important să înțelegi că e normal să te simți anxios, nesigur în fața unui pacient.

Medic Marie Curie”: Dacă admiți acest lucru, înveți foarte multe.

Rubén Bild: Devii uman. Suntem toți potențiali pacienți. Nimeni nu poate să îți garanteze că dacă ești medic, nu te vei îmbolnăvi.

—-

Rubén Bild: „Nu sunteți obligați să salvați, ci să îngrijiți. Responsabilitatea e să nu-i abandonați pe pacienți.”

Dr. Rubén Bild este pentru a cincea oară în România, la invitația Asociației Dăruiește Viață. În decursul unui an a susținut workshop-uri de câte două zile, în mai multe locații din țară: 16 ore de pregătire/modul, pentru 80 de medici și asistente medicale din spitale importante din București, Constanța, Brașov și Timișoara.

Până acum nu am avut ocazia de-a participa la workshop-uri de comunicare de asemenea intensitate, calitate și eficiență pentru activitatea mea de zi cu zi. Este un curs indispensabil oricărei asistente medicale, cu atât mai mult celor care sunt așa aproape de moarte, ca noi, cele care lucrăm pe oncologie”. Gabriela Mavrodin – asistentă șefă, secția de oncologie, Spitalul de Copii “Marie Curie”.

Importanța comunicării în cadrul unui tratament este un lucru bine cunoscut. Cu toate acestea, în facultățile de medicină și pe perioada rezidențiatului nu se acordă atenție modului în care trebuie să se comunice cu pacientul. Pentru aceasta, medicii trebuie să învețe o anumită metodologie și tehnicile potrivite pentru a răspunde numeroaselor nevoi emoționale ale bolnavilor, dar și să învețe să se protejeze. Conferința de față nu a fost doar o sesiune teoretică, ci și una practică, în cadrul căreia participanții au putut dobândi instrumente pentru munca lor de fiecare zi.

De mai bine de 30 de ani, dr. Rubén Bild este unul dintre pionierii domeniului comunicării medic-pacient. Psihanalist instruit de Anna Freud și supervizor clinic în terapia de familie, este creatorul unui program unde specialiștii în domeniul medical pot deprinde tehnici de comunicare. A dezvoltat abordarea prin acompaniament creativ a îngrijirilor emoționale pentru copiii și adolescenții afectați de boli grave și familiile acestora, iar munca sa este utilizată astăzi în toată lumea.

La invitația Asociației Dăruiește Viață, Dr. Rubén Bild va susține pe 8 și 9 iulie, un workshop special pentru personalul medical specializat pe oncologie și oncologie pediatrică, de la două centre medicale importante din Timișoara.

—–

Asociația Dăruiește Viață va construi prima clinică integrată de oncologie și radioterapie, la Spitalul de Copii “Marie Curie” din București. S-au obținut primele 2 avize, din totalul de 18, și intenționăm să demarăm construcția în septembrie anul acesta.

Va fi primul centru din București integrat într-un spital de pediatrie, capabil să asigure tratament multidisciplinar copiilor bolnavi de cancer, cu impact în creșterea ratei de supraviețuire, care în România este de sub 50%, una din cele mai scăzute în țările UE.

Oricine poate contribui la realizarea celui mai ambițios proiect de responsabilitate socială, cu impact în creșterea șanselor la Viață!

  • Investește în Bursa de Fericire:

https://www.bursadefericire.ro/investeste

  • Trimite SMS la 8844 cu mesajul SPITAL – o investiție de 2 euro/lună

Pentru mai multe informații sau întrebări legate de donații, nu ezitați să ne contactați:

0729 999 777 | contact@daruiesteviata.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.