Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Arta în fel şi chip

0

Arta în fel şi chip

Marţi, 7 februarie 2017, Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă

Licitaţia Maeștri ai portretului, inclusiv o colecție baron George Löwendal

Licitația Atelier Camil Ressu

Camil Ressu, Lectura pe malul marii

Portretul a fost dintotdeauna piatra de încercare a unui mare artist, iar seara de 7 februarie 2017 aduce un regal al genului portretistic, prin lucrări semnate de maeştri români şi străini.

Fie că este vorba despre Portretul unui bătrân urâcios (Autoportret) de Corneliu Baba (6.000 – 12.000 euro), despre o Chivuţă de Nicolae Vermont (6.000 – 9.000 euro), ori poate o Ţărăncuţă a lui Nicolae Grigorescu (25.000 – 45.000 euro) sau un Copil cu fundă verde de Nicolae Tonitza (70.000 – 120.000 euro), arta portretului izvorăşte cu îndemânare şi abilitate de sub penelul concertant al pictorilor români.

În aceeaşi seară, vă propunem să păşiţi în “atelierul” lui Camil Ressu. Veţi avea astfel ocazia să “deconstruiţi” etapele celor mai importante lucrări ale maestrului.

Ca orice mare artist, înainte de a realiza lucrarea ca opera finita, Ressu recurge la schiţe, eboşe, crochiuri. Veţi vedea cum celebrele sale compoziţii precum: Cosaşi odihnindu-se, Terasa Oteteleşanu au fost minuţios construite prin desene pregătitoare. Veţi face cunoştinţă cu cercul de prieteni sau amici ai pictorului (Pictorii Samuel Mützner şi Ipolit Strâmbu, Portretul lui Iser, Alexandru Bogdan-Piteşti, Liviu Rebreanu, Scriitorul Vasile Demetrius). Îi veţi cunoaşte îndeaproape familia (Soţia artistului) şi principalele teme din laboratorul său de creaţie (Nud în fotoliu, Familie de ţărani, Naiade dansând etc.)

Oricine ar vizita „atelierul” lui Camil Ressu îşi va da seama de interesul artistului pentru monumental (Vânătoare – 3.000 – 6.000 euro), pentru figurile puternice (Aişé – 30.000 – 50.000 euro, Lectură pe malul mării – 12.000 – 18.000 euro), viziunea sa arhitecturală, cezanniană, fiind “trădată” de înclinația către savoarea culorii și luminile plen-air-ului (La scăldat –  7.000 – 12.000 euro , Peisaj din Vlaici – 10.000 – 16.000 euro).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.