Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Arhetipurile din Tarot: calauze spre mitul personal

0

arhietipuri-din-tarot

Fundatia Calea Victoriei va invita, incepand de joi, 15 septembrie, de la ora 19:00, la un atelier introductiv despre semnificatia arhetipala a arcanelor majore din Tarot: Arhetipurile din Tarot: calauze spre mitul personal.

In limba latina, „arcanum” insemna „secret” sau „mister”. Jocul de Tarot cuprinde 22 de arcane majore si 56 de arcane minore. Fiecare dintre acestea are o semnificatie specifica si impreuna spun povestea sufletului omenesc aflat pe calea propriei initieri. Arcanele majore ne invita sa facem cunostinta cu anumite personaje, situatii sau stari sufletesti. Fiecare dintre are valoare arhetipala, adica este purtatoare a unor tipologii ancestrale si universale. Conceptul de arhetip a fost definit pentru prima data de Carl Gustav Jung (intemeietorul psihologiei analitice) sub forma unor energii esentiale prezente in fiecare dintre noi si care determina anumite modele comportamentale ce tin de identitatea umana profunda.

Cand fiinta noastra ramane un mister pentru noi insine e ca si cum povestea s-ar scrie din exterior, fara sa ne apartina, iar noi am fi simple personaje, nicidecum eroi. Pentru a evita acest pericol avem nevoie de ghidaj. Arhetipurile prezente in fiecare arcana din Tarot sunt calauze pretioase pe acest drum, daca reusim sa le raspundem la intrebarile pe care ni le adreseaza fiecaruia dintre noi in parte. Fiecare arcana poate fi privita ca o treapta de initiere. Pe masura ce intelegem taina fiecareia dintre ele, evolutia noastra avanseaza cu inca un pas.

Dincolo de orice puteri divinatorii care i-au fost atribuite de-a lungul timpului, Tarotul ramane un tezaur de simboluri ce apartine zestrei umanitatii. Daca intelegem ca simbolurile din interiorul arcanelor se afla si in interiorul nostru, putem deslusi mai usor calea catre propria implinire personala si evolutie spirituala.

Asadar, vom face aceasta incursiune in universul Tarotului cu ajutorul instrumentelor psihologiei analitice, care ne va ajuta sa descifram omenescul din spatele fiecarei arcane, pentru a vedea care este invatatura, mesajul si darul lor pentru fiecare dintre noi in parte. In acest fel, atelierul nostru devine un prilej de contemplare si reflectare pentru fiecare participant asupra siesi, folosind arcanele Tarotului ca pe niste ferestre deschise spre propriul suflet.

Structura atelier:

1. Principalele etape ale calatoriei eroului mitologic, in oglinda cu calatoria Magicianului printre arcanele majore. – 15 septembrie

2. Initierea in plan social (primele 7 arcane) – 22 septembrie

3. Initierea in plan psihologic (arcanele 8-14) – 6 octombrie

4. Initierea in plan spiritual (arcanele 15-22) – 13 octombrie

5. Joculul Nebunului sau surasul Sinelui deghizat? (cateva consideratii jungiene despre arhetipul Tricksterului si rolul sau in procesul de individuare) – 20 octombrie

Lector: Monica Gaitanaru
Data incepere: 15 septembrie 2016; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptamanal, joi
Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.