Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Antropologia corpului: de la body-building la corp-manifest

0

Nu sunt multe cursuri care se pot făli că îi pun la masă pe Maurice Leenhardt, David Le Breton împreună cu Marina Abramović şi protagoniştii serialului Nip/Tuck, dar totul este posibil. O demonstrează cursul despre Antropologia corpului: de la body-building la corp-manifest, ţinut de drd. Ana-Maria Niculescu-Mizil din 2 februarie, la Fundația Calea Victoriei.

curs antropologia corpului

Expus în varianta concentrată de două şedinţe – pentru că esenţele tari se ţin în sticluţe mici – dar fără aditivi alimentari, cursul îşi propune să trateze un subiect sensibil şi teribil de actual în era lui politically correct, a identităţilor din ce în ce mai fluide de gen şi etnice, a tulburărilor alimentare şi taliilor de Prinţesă Disney: corpul.

Putem afirma, fără să ne hazardăm, că e ceva de când corpul a evadat de sub jurisdicţia meticuloasă a medicilor sau de sub sprâncenele stufoase ale profesorului de anatomie. Neil Armstrong a îndrăznit şi l-a dus chiar pe Lună, iar istoria l-a consacrat pentru faimosul lui „pas uriaş pentru omenire”. Pamela Anderson şi-a adus corpul în faţa bliţului controversatei reviste Playboy, iar media a înscăunat-o drept unul dintre sex simbolurile anilor ’90.

Marina Abramović a încrediţat cu generozitate propriul trup Marelui Public: în 2010, zeci de mii de admiratori îşi aşteptau rândul în faţa Muzeului de Artă Modernă din New York pentru a petrece câteva minute uitându-se în ochii artistei.

Temele cursului de antropologia corpului:

1. Modernitatea şi singurătatea în trup. Body-building, cosmetică şi dietă. Originile unui stil de viaţă sănătos.

2. Tatuaje, piercing-uri şi chirurgie estetică. Corpuri epice, corpuri potentate. Performance Art şi corpul-manifest.

Cursul se serveşte în două dimineți de sâmbătă: 2 și 9 februarie, de la 11.00 la 13.00, în centrul Bucureștiului, între Romană și Universitate, pe str. C. A. Rosetti 47, et. 1. Taxa de participare este de 120 de lei, înscrie-te neapărat pe contact@victoriei.ro, dacă vrei să vii.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.