Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ANTI-instagram: Vernisaj și expoziție, în 3 aprilie la MNAC

0
Fotografii analog, scurt-metraje pe peliculă, benzi desenate și picturi realizate de adolescenți: One World Romania la Școală vă invită la expoziția-intalație „ANTI-instagram”, realizate în urma unui atelier de documentare creativă, care a avut loc în luna august 2018, la Anina. Vernisajul expoziției va avea loc la MNAC (etajul 4), în data de 3 aprilie, începând cu ora 19:00, urmat de un concert al unui invitat special.

Vara trecută, douăzeci de adolescenți din jurul țării au stat timp de o săptămână și jumătate în Anina, explorând realitățile sociale ale unui fost oraș minier, momentan dezindustrializat, prin mijloace artistice vizuale. Lucrând în echipe, aceștia au realizat documentare de scurt metraj pe peliculă, fotografii pe film și Polaroide, benzi desenate și picturi bazate pe istoria localității, dar și istoriile locuitorilor din oraș. Astfel, în cadrul vernisajului, va avea loc și o proiecție a filmelor realizate de către echipele de adolescenți, acestea putând fi de asemenea vizionate pe tot parcursul expoziției.

Rezultatul cercetării multidisciplinare a celor douăzeci, care a îmbinat teoria antropologică și istorică cu practici artistice diverse va fi putea fi vizionat la Muzeul Național de Artă contemporană între 3 și 14 aprilie, la etajul 4.

—-

Conceptul expoziției

Expoziţia ANTI-instagram este rezultatul Atelierului de documentare creativă la Anina, un exerciţiu pedagogic orientat către metode clasice de documentare prin fotografie, film şi desen. Utilizarea exclusivă a mijloacelor analogice conferă artiștilor posibilitatea de concentrare asupra viziunii lor individuale, asupra interpretării, precum şi asupra problemelor etice pe care le presupune reprezentarea realităţii. La primă vedere, Anina lasă impresia unui oraş exotic, aflat undeva în munţi, însă cu timpul identitatea spațiului documentat începe să se suprapună pe realitatea împărtășită şi cunoscută îndeaproape a vieţii de zi cu zi a adolescenţilor din oraşe din diverse zone ale țării.

Instalaţia aduce în prim-plan adolescentul însuşi. Este reprezentat printr-o fotografie-portret supradimensionată – de-abia „în spatele acesteia” se ascund creaţiile sale din cadrul atelierului. Lucrările expuse sunt realizate prin folosirea unor medii diverse: de la film, la fotografie, benzi desenate sau înregistrări audio și se află în strânsă legătură cu realitățile peisajului post-industrial pe care îl documentează. O reprezentare frustă din partea unor artiști care aparțin generației născute și crescute după anii 2000, într-un deceniu marcat de apariția primelor rețele de social-media. Prin mediile de reprezentare folosite și prin alegerile în materie de subiect, aceștia contestă definiția propriei generații.

—–

Artiști:

Alexandra Apețean | Luisa Balaban | Octavia Bortișcă | Dalesia-Ariadna Cozorici, Ilie-Nicușor-Gabriel Horvath | Ionuț-Andrei Martalog | Dragoș-Andrei Mîndrilă | Macrina-Maria Moldovan | Andrei-Olivian Movileanu | Iris Nedea | Theodor-Cristian Niculae | Irina Novac | Sara-Patricia Pongrac | Anca Pol | Iuliana-Alexandra Radu | Patricia-Ioana Sas | Andrada-Teodora Țiganea

—-

Conceptul expoziției:  Pavel Sterec, Petra Dobruská

Conceptul atelierului: Petra Dobruská, Ioana Brăilescu

Fotografii siluete: Adi Bulboacă, Nicu Lazur

Concept afiș: Studio Super:Serios

Producția expoziției: Andrei Mocanu

—-

Despre Atelierele de Documentare Creativă

Atelierele de documentare creativă reprezintă cel mai nou proiect al One World România la Școală, inițiat la sfârșitul lunii august 2018. Dedicat liceenilor pasionați de explorare vizuală, antropologică și culturală a realităților sociale din zilele noastre, atelierele reprezintă un spațiu în care adolescenții pot experimenta povestea unui spațiu aparte folosindu-se de diverse practici artistice precum fotografia, desenul, filmatul pe peliculă, realizarea de benzi desenate și alte forme creative de documentare.

Mai multe detalii despre noi puteți descoperi pe scoala.oneworld.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.