Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Amenzi proporționale cu veniturile – despre echitate și eficiență la dezbatere publică Closer to Oxford

0

Miercuri, 26 iunie, a avut loc dezbaterea publică în cadrul programului de dezbateri Closer to Oxford pe tema E timpul ca amenzile să fie proporționale cu veniturile? Au afirmat moțiunea George Vișan – analist politic, publicist și membru fondator la Civitas Politics alături Maria Antică,  absolventă de Științe Politice, cu un master in Relații Internaționale. În cealaltă tabără, au respins moțiunea Andrei Panțu – editorialist la Vox Publica și Șerban Pitic, membru ARGO și ARDOR Muntenia, finalist la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Studenți.

Afirmatorii au pus pe masa discuției subiectul amenzilor de circulație, menite să pedepsească pe cei ce încalcă legea, dar și să prevină incidente viitoare. Cu accent pe situațiile în care fapta presupune încălcări grave ale normelor de circulație (însă nu atât de grave pentru a deveni fapte penale), afimatorii au susținut că persoanele cu venituri ridicate pot manevra cu usurință într-un sistem cu amenzi fixe. Soluția amenzilor proporționale, coroborată cu alte măsuri de descurajare, poate duce mai aproape de o echitate a modului în care oamenii resimt sancținile financiare.

Negatorii au pus sub semnul întrebării eficiența unei astfel de măsuri în contextul României – subliniind atât fapul că veniturile sunt poate mai puțin relevante decât averea pentrua bunăstarea cuiva, dar și lipsa de transparență în declararea veniturilor, alături de motivația suplimentară de a da șpagă atunci când amenzile devin considerabil mai ridicate pentru cei cu venituri mai mari. Finlanda, țara unde sistemul amenzilor proporționale funcționează de mai bine de un deceniu, e un caz specific de societate unde diferențele între diferite clasele sociale sunt mai puțin abrupte, dar și unde oamenii au un mai mare respect pentru legi și le acceptă ca fiind ale lor, nu impuse de un stat care “vânează” oportunități suplimentare de rotunjire a bugetului. În lumina acestor diferențe, Finlanda nu este un model realist pentru România, au spus negatorii.

Voturile inițiale ale audienței – 56.42% pentru moțiune și 43.58% împotriva ei – s-au schimbat, după dezbatere și discuția cu sala, într-un rezultat în favoarea negatorilor – 20,58% au votat în favoarea moțiunii și 79,42% împotriva ei.

La dezbatere au fost prezenți membrii ai comunitații de debate din România, elevi și studenți din București, profesori la licee și facultăți din capitală, reprezentanți MemoPlus, ca susținători ai proiectului. Barbu Mateescu, sociolog invitat, s-a alăturat comunității Closer to Oxford, urmând să realizeze un studiu care investighează dezbaterile online care au avut loc recent pe www.closer2oxford.ro pe aceeași temă, punctând pattern-urile care apar în dezbateri, diferențe de abordare între orașele implicate în proiect, tipul de conținut argumentativ care predomină pe această temă.

 

Dezbaterea publică Closer2Oxford București face parte dintr-o serie de cinci evenimente publice pe aceeași temă, organizate în centre universitare din Sibiu, Timișoara, București, Cluj și Iași. Înregistrarea video a dezbaterii, alături de transcript și imagini de la eveniment vor fi disponibile pe site-ul proiectului.

 dezbatere

 

Despre proiect

Inițiat de ARDOR – Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, Closer to Oxford a fost desemnat în 2011 cel mai bun program educațional prin premiile obținute la Gala Societății Civile și Premiile Radio România Cultural. De trei ani, programul pune în valoare oameni și argumentele lor, aducând un plus de accesibilitate, provocare intelectuală și conținut practicilor de dezbateri, încă firave în România. Peste 1500 de studenţi și-au exersat argumentele pe nouă moțiuni controversate si de interes public – stau mărturie cele peste 900 de texte argumentative de pe site-ul www.closer2oxford.ro, cele 22 de dezbateri publice cu peste 40 de invitați de marcă și 28 de seminarii de argumentare şi public speaking.

Finanțatori ai ARDOR în acest proiect sunt Open Society Foundations si MemoPlus. Parteneri ai proiectului sunt British Council Romania, Centrul pentru Studiul Democrației, GRASP, Open Politics, Europuls, LEAP, ELSA, Policy Center for Roma and Minorities, Centrul de Resurse pentru participare publică Ce-Re, Cogitus, Educativa, Ospoon. Parteneri media: Radio România Cultural, Hotnews.ro, România Pozitivă, Foreign Policy România, StudentIQ.ro, Studentie.ro, Edu-news.ro și Think Outside the Box. Parteneri locali sunt: Start UB si Civitas Politics.

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.