Alpinistul de altitudine Alex Găvan vorbește la Bookfest despre tehnici de supraviețutire

0

Editura Nemira lansează sâmbătă, 31 mai, de la ora 11.00, la Salonul Internaţional de carte Bookfest 2014 prima traducere românească a bestsellerului internaţional SAS. Ghidul supravieţuitorului. Cum să supravieţuieşti oricând şi oriunde, scris de John Wiseman, în cadrul unei discuţii incitante cu un performer de top la altitudine, alpinistul Alex Găvan.

Gavan-1

Evenimentul va avea loc la standul Nemira, Complexul Expoziţional Romexpo, pavilionul C2 şi va prilejui o conversaţie pornind de la lecţiile despre cum rămâi în viaţă în condiţii de risc, învăţate de Alex Găvan în propria sa experienţă: Alex Găvan a urcat cinci vârfuri himalayene de peste  8000 metri, fără oxigen suplimentar şi fără sprijinul şerpaşilor; a oprit mai multe tentative de ascensiune, din cauza condiţiilor extreme de pe munte, inclusiv ultimele sale două expediţii, în aprilie-mai 2014, pe Everest şi pe Dhaualgiri; a supravieţuit miraculos, aproape 48 de ore sub cerul liber, în aşa-numita zonă a morţii, la peste 7000m altitudine, pe Shisha Pangma, în  aprilie 2013, când a realizat prima ascensiune românească, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi a acestui vârf; a contribuit la salvarea unor oameni aflaţi în dificultate pe munte.

sas_event

Parteneri: Discovery România, tedoo.ro, extremeaddict.ro, military-shop.ro

John „Lofty” Wiseman, cel mai tânăr recrut care a intrat vreodată în Serviciile Aeriene Speciale (SAS) – Fortele Speciale britanice, unde a rămas timp de 26 de ani, a devenit cel mai important expert în tehnici de supravieţuire. Cartea lui reprezintă primul ghid complet de supravieţuire şi, în cei douăzeci de ani de la publicare, a fost adesea imitată, dar niciodată întrecută. Bestseller internaţional al genului, cu peste un milion de exemplare vândute în întreaga lume, SAS cuprinde sfaturi şi scenarii de supravieţuire în orice mediu şi în orice situaţie, folosind mijloacele moderne la îndemână. Aici găseşti tot ce trebuie să ştii pentru a supravieţui într-o lume plină de primejdii imediate: noţiunile de bază ale supravieţuirii, strategia şi pregătirea, clima şi ecosistemele, hrana, tabăra, interpretarea semnelor pe teren, sfaturi pentru drum, trucuri pentru menţinerea stării de sănătate, supravieţuirea pe mare sau în caz de dezastre naturale.

sas_600p400

Alex Găvan este unul dintre performerii de top ai României în alpinismul la altitudine extremă (vârfuri de peste 8000 m). Filosofia lui de munte spune totul: „Climbing mountains outside is climbing mountains inside”. Un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume „prin mijloace corecte”, Alex a escaladat până acum cinci vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi fără să apeleze la sprijinul şerpaşilor. Trei din cele cinci vârfuri au fost atinse de Alex Găvan în premieră pentru România: Shisha Pangma (8027 m – 2013), Makalu ‐ (8463m – 2008), Gasherbrum 1 (8068m – 2007). Pe vârfurile Manaslu (8156m – 2011) şi Cho Oyu (8201m-2006), Alex a făcut cea de-a doua ascensiune românească. A fost şi a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar – Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani.

Performanţele lui Alex Găvan au fost recunoscute prin merite şi distincţii: „Gold Medal for Merit in Sport” (Spania – 2008); de două ori titlul ”Sportivul român al anului pentru alpinim la înălţime mare”, din partea Federaţiei de Alpinism şi Escaladă şi alte două nominalizări la aceeaşi distincţie. Este ambasador al World Wild Fund în România.

Pentru că a urca munţi de peste opt mii de metri înseamnă  mai mult decât performanţă fizică, Alex Găvan transformă fiecare experienţă trăită în Himalaya, pe optmiari, în sursă de inspiraţie şi de motivare pe teme de leadership, viziune, strategie, tactică, valori, în cadrul unor discursuri inspiraţionale pline de forţă. Peste 25.000 de persoane au participat la discursurile sale, în mod special CEO, manageri, persoane cu funcţii de conducere din diverse domenii, dar şi studenţi şi tineri în căutare de repere.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.