Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Acarienii de pene – micii prieteni ai păsărilor

0

Vă invităm sâmbătă, 14 noiembrie 2015, de la ora 11.00, în Sala Multimedia a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, să participați la conferința „Acarienii de pene – micii prieteni ai păsărilor”, susținută de către dr. Cristina Constantinescu, cercetător științific. Prelegerea face parte din cunoscutul ciclu de conferințe „La Antipa, în spatele uşilor închise”.

Penajul păsărilor întrece în complexitate blana mamiferelor și solzii reptilelor. O pană ți-o poți imagina ca pe un mic arbore. Penajul complet alcătuiește o mică pădure, în care pielea păsării este solul, micile pene sunt arbuștii, iar penele mari sunt copacii înalți. Această pădure în miniatură adăpostește unele creaturi vii și mici, numite acarieni de pene și care sunt arahnide de mărimea unei jumătăți de milimetru.

Acarienii de pene, micii prieteni ai pasarilor

Într-o scurtă incursiune în microcosmosul unei pene, microscopul îți va arăta cât de diverse sunt creaturile care o populează. În cadrul acestei conferințe, vom discuta despre cum se împacă gazdele păsării cu acarienii de pene pe care îi poartă și de ce este important să studiem relația aceasta. De asemenea, vă vom prezenta tehnicile moderne de studiu în teren și laborator, precum și rezultatele echipei noastre pornită pe urmele păsărilor și ectoparaziților lor, de pe trei continente: Europa, Africa și Asia.

Prin activitățile prezentate în această conferință, vom descoperi modalități de capturare a păsărilor și echipamente folosite (inclusiv modalitatea de montare a plaselor ornitologice), cum se identifică păsările gazdă, metode de colectare a paraziților externi (ectoparaziți) ai păsărilor, metode de conservare și preparare a acestor paraziți ai păsărilor, cum sunt examinați ectoparaziții la microscop, precum și cum se identifică speciile de acarieni de pene.

Specialiştii muzeului destăinuie publicului, în cadrul programului „La Antipa, în spatele uşilor închise”, câteva dintre secretele activităţii lor de cercetare ştiinţifică: descrierea grupului studiat, metode de colectare sau de observare a materialului biologic, tehnici de preparare după standarde muzeale, precum şi practici de conservare a pieselor din colecţiile ştiinţifice muzeale.

Participarea la eveniment este gratuită!

Rezervarea, în limita a 70 de locuri, se face pe adresa de email: info@antipa.ro, sau la telefon 021.305.60.31.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa. Parteneri media: EmailWing, MediaIQ, UnitedMedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Oraşul Meu, Grădinite.com, Prokid.ro, GoKID.ro, Salut Bucureşti, inParc, mamica.ro, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, HotNews, SmartWoman, Mămica de azi, Mami, stiripentrucopii.com, kidsnews.ro, labucatarie.ro. Informaţii suplimentare despre programe: Florentina Purdescu, șef birou Relații Publice, Marketing Cultural și Programe Educaționale, e-mail: florentinap@antipa.ro , tel: 0729.074.127.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.