A treia ediţie a turneului Duelul Viorilor s-a încheiat

0

Mai mult de 1000 de spectatori au umplut până la refuz Sala Radio din Bucureşti, pe 4 octombrie, când au venit să îi asculte pe violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru care s-au duelat cu viorile Stradivarius şi Guarneri pentru ultima dată în acest turneu. 

Ca în cazul oricărei competiţii, toată lumea se aştepta la un rezultat. Iar acesta a fost acelaşi la fiecare rundă:

„Rezultatul este entuziasmant pentru melomani, printre care mulți tineri care promit o prezenţă permanentă la invitația formațiilor muzicale radio pentru întâlnirile cu maeştrii interpreți ai capodoperelor”, spune criticul muzical Grigore Constantinescu la finalul celei de-a treia ediţii a turneului naţional ”DUELUL VIORILOR” care a început pe 23 septembrie la Braşov şi s-a încheiat pe 4 octombrie la Bucureşti, organizat fiind de Radio România Cultural şi Accendo şi inclus în manifestările ce marchează împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România.

Cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru (Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (Guarneri) şi pianistul Horia Mihail au străbătut peste 2000 de km, au poposit în 8 oraşe din România, au fost aplaudaţi de peste 5000 de spectatori.

Afluenţa publicului care a asistat şi anul acesta la competiţia muzicală, sălile pline şi minutele în şir de aplauze de după fiecare recital au dovedit că, an după an, interesul publicului nu a scăzut ci, dimpotrivă, a crescut, iar astfel de evenimente sunt aşteptate cu mare bucurie atât în oraşele mici cât şi în cele care beneficiază de existenţa filarmonicilor, operelor şi a unor săli în care au loc stagiuni de concerte.

Foto_Virgil Oprina 509

Liviu Prunaru, violonistul ce a încântat publicul cu piese celebre din repertoriul pentru vioară, interpretându-le cu vioara Stradivarius, declară: 

„Mi-aş dori să scriu o carte despre experienţa acestor turnee. M-a impresionat foarte mult faptul că în cele mai multe dintre săli nu a fost niciun loc liber. Este o mare bucurie să constatăm publicul este foarte interesat de acest Duel al Viorilor. Cu anii am învăţat să nu mai aştept nimic de-a gata. Chiar mă gândeam, că după două ediţii, poate că spectatorii s-au plictisit deja şi că nu vor mai veni la a treia, mai ales că a început în timpul Festivalului Enescu, când lumea este plină de muzică până peste cap . Iată însă că a fost minunat şi de data aceasta”.

Spectatorii ce au asistat la ultimul recital, cel de la Bucureşti, au lămurit însă: „Eram în sevraj după Festivalul Enescu. Acest eveniment a picat cum nu se poate mai bine”. „E perfect. E prea mică sala. Ar fi trebuit una mai mare”. „Mă simt foarte bine. Toată lumea se simte bine, vedeţi câţi oameni sunt în sală. Este foarte incitant.”

Oltea Şerban Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, declară :Aceste turnee se bazează pe idei, poveşti, concepte. Duelul Viorior poate avea loc, teoretic, între orice violonişti, Pianul Călător poate fi călătoria unui pian la care cântă orice pianist, Cele trei dive pot fi oricare trei dive. Aşa am gândit iniţial. Între timp unele s-au personalizat foarte mult, altele au ajuns să fie susţinute de aceeaşi muzicieni, altele şi-au schimbat artiştii, cum este cazul proiectului Cele trei dive. Aşadar există o dinamică şi o flexibilitate specifică mediului de la care am pornit, respectiv radioul, care rămâne cel mai dinamic, cel mai mobil, cel mai flexibil reprezentant al mass media, iar aceste turnee artistice sunt strâns legate de Radio România, de  Radio România Cultural. Ele nu pot exista fără foarte mulţi parteneri – financiari, artistici şi organizatorici. Ne-am bucurat că acest Duel al viorilor cu numărul trei a putut fi inclus în seria de manifestări dedicată sărbătoririi a 85 de ani de la înființarea, în 1928, a Radio România”.

Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

 

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Partener principal: Muzeul naţional „George Enescu”

Coproducători: Radio România Regional şi TVR 2

Sponsori: Sense, JTI, Veka, Kronospan, Zamfirescu Racoţi & Partners– Attorneys at law

Transportat de DACIA

Parteneri : Orchestrele şi Corurile Radio, Societatea de Muzică Veche, Grand Hotel Traian, Hotel Pantex, Hotel Continental Târgu Mureş, Restaurant Chez Marie, Athenee Palace Hilton

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Asociatia „REI CULTURAE FAUTORES” Turda,Teatrul Municipal Turda, Primăria din Turda, Filarmonica „Oltenia” Craiova, Filarmonica de stat din Piteşti, Opera Naţională Română din Iaşi, Filarmonica din Bacău

Parteneri media : Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, SPECTACULAR, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentiadecarte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com, România liberă, Academia Caţavencu, Ziarul Metropolis

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.