Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A patra zi de Bookfest, bogata in lansari de carte

0

Cea de-a patra zi a Salonului Internațional al Cărții Bookfest a debutat cu masa rotundă Jurnalismul cultural și literatura, la care au participat Paula Izquierdo, Milagros Frías, Paul Cernat, Cristian Teodorescu și Carmen Muşat (redactor-şef, revista Observator cultural) – moderatoare. Una dintre temele dezbătute a fost compatibilitatea ipostazelor de jurnalist cultural și de scriitor. Paul Cernat consideră că jurnalismul cult reprezintă o formă eficientă de comunicare dincolo de spațiul academic. Cristian Teodorescu a afirmat că în orice fel ar scrie un autor, el nemulțumește o treime din cititori, nedumirește 20%, iar restul pot fi de acord. Discutând despre critica negativă, Milagros Frias a arătat că mai multe opinii critice pot alcătui imaginea unei cărți, nu doar una singură. Una dintre concluziile la care s-a ajuns în cadrul acestei mese rotunde a fost că un jurnalist literar are menirea de a promova cartea, de a face legătura cu publicul, pe când rolul criticului este să realizeze o evaluare onestă a cărții. O altă concluzie a fost aceea că jurnalismul și scriitura fac parte din registre diferite și că, pentru a exista un echilibru între cele două, este nevoie de un anumit tip de experiență pentru fiecare registru.
Ora 11.00 a fost și ora la care Editura Etna a lansat primul volum din Personalităţi medicale gorjene, Paralela 45 a lansat mai multe cărți pentru copii, iar Clubul Șoriceilor de bibliotecă a organizat programul E-basme.
De la ora prânzului, Curtea Veche Publishing a deschis seria de lansări a zilei cu Prezentul trecutului recent (coordonatori: Lavinia Stan şi Lucian Turcescu), Religie şi politică în România postcomunistă, De pe băncile şcolii în închisorile comuniste de Lăcrămioara Stoenescu, Apărarea libertăţii de Ioan Stanomir, Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur de Leszek Kolakowski , Colaborarea de Morten T. Hansen și  Fata din Nazaret de Petru Popescu.
Editura Humanitas a organizat deasemeni la standul său o serie de lansări: Amo(u)r de Maxim Crocer, Rabbit e bogat de John Updike, Cioran şi fascinaţia nebuniei de Dan C. Mihăilescu,  Seria aniversară 20 de ani în 20 de cărţi, Leagănul respiraţiei de Herta Müller, Minunea timpului trăit de Monica Pillat. Cu ocazia lansării volumului Aşteptând ceasul de apoi de Dinu Pillat, Dan C. Mihăilescu a spus despre autor că are o natură subtilă metafizică și un etos creștin minunat.
În cadrul lansărilor Frumoasele străine şi Nimic, poeme de Mircea Cărtărescu, Lidia Bodea a spus despre autor că “transformă în literatură tot ce atinge”. La momentul lansării cărții sale, Întâlnire cu un necunoscut, Gabriel Liiceanu a explicat faptul că Liiceanul-autorul este cunoscutul, iar necunoscutul este Liiceanu-omul. “Cine sunt eu? Aceasta este întrebarea acestei carti”, a spus scriitorul. “Gândirea doar picură… nimeni la drept vorbind nu gândește în șuvoaie. Suntem singuri, zidiți în nesinceritatea noastră”, sunt tot cuvintele lui Liiceanu exprimate în cadrul lansării.
Ora 12.00 a reprezentat și momentul lansărilor de carte Gândacul de Rawi Hage la Editura Leda, In vero vinitas de Umberto Lucio Amore la CNI Coresi, Întrebări şi studii de caz privind accesul la stagiu pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi contabil autorizat (cadru general), ediţia a II-a la CECCAR, precum și a noutăţilor SF şi Fantasy oferite de Nemira. La același moment din zi, la ERC Press, a avut loc lansarea CD-ului Aventurile lui Lolek şi Bolek în castelul misterelor, din colecţia Să ne jucăm pe calculator. Jocul este unul interactiv și, totodată, educativ, pentru copiii de toate vârstele.
Seria lansărilor la Polirom a început tot la ora 12.00 cu volumul Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură de Andrei Oişteanu, “o mini-istorie a literaturii române”, în opinia lui Mariua Chivu. Cartea povestește viața unor scriitori dependenți de narcotice și pune problema măsurii în care această dependență este de stânga sau de dreapta. Cărtărescu a afirmat că a citit această carte într-o noapte, atât de interesantă i s-a părut. “Artistul se grănește din subconștientul său, ba mai mult, din supraconștiință”, a continuat Mircea Cărtărescu. Cu ocazia lansării cărții Scotch de Ioana Bradea, Ioan Bogdan Lefter a spus că aceasta “are o substanță literară, este un poem plin de forță”. Alte titluri lansate sâmbătă la Editura Polirom au fost  Originalul Laurei de Vladimir Nabokov, Nu există ţară pentru bătrâni de Cormac McCarthy, Venea din timpul diez de Bogdan Suceavă, Ambasadorul invizibil de Nichita Danilov, Cerul din burtă de Ioana Nicolaie, Noapte bună, copii! de Radu Pavel Gheo, Provizorat de Gabriela Adameşteanu, Sexus de Henry Miller, Howl şi alte poeme. Antologie 1947–1997 de Allen Ginsberg, Darul unei zile de Anna Gavalda și Patru femei, patru poveşti de Aurora Liiceanu.
De la ora 12.30, Institutul Cultural Român a organizat o întânire pe tema Reţete literare de success, la care au participat Laure Hinckel (traducătoare), Daniela Zeca-Buzura, Cristian Teodorescu, Varujan Vosganian (scriitori) și moderatorul Paul Cernat. Răspunsul a fost oferit din primele minute: nu se poate vorbi despre rețete în literatură. Cu toate acestea, Vosganian consideră că există totuși niște condiții pentru succes, și anume: autorul trebuie să cunoască foate bine realitatea pe care  descrie, autorul trebuie să respecte cititorul, oferindu-i lucruri care îl interesează, și, nu în ultimul rand, autorul trebuie să fie sincer. Varujan Vosganian a prezentat și o statistică privind consumul de beletristică autohtonă în România, concluzionând că “românul se hrănește zilnic cu câteva frimituri de literatură românească”. Cristian Teodorescu a afirmat că și-a simplificat foarte tare viața când s-a decis că nu va mai scrie decât cărțile pe care vrea să le citească.
Fundația România de mâine a lansat cărțile Civilizaţia română modernă de Sorin Cristescu și Presa românească din afara graniţelor ţării noastre de Mihaela Albu şi Dan Anghelescu. Sorin Cristescu a dedicat în cartea sa un capitol întreg limbii române. Programul „Cu cărţile pe masă“ a oferit sâmbătă vizitatorilor Bookfest dezbaterea Industria cărţii – o industrie culturală şi creativă în mişcare. Cultura pe timp de criză. La Editura Eikon, Gaby Michailescu, cel mai mare impresar al teatrului românesc, și-a lansat cartea Leonard — Soldatul de ciocolată. Cartea este dedicată celui mai mare cântăreț de opera din lume, care s-a născut într-o mahala din Galați, “dintr-un ghiocel și-o viorea”, după cum spune autorul.
Ora 13.00 a marcat mai multe lansări de carte și de colecții ale Editurii Litera Internațional: seria de ficţiune, Wolf Hall de Hilary Mantel, Angelologia de Danielle Trussoni, Ceva de împrumut de Emily Griffin. Tot atunci la standul RAO Loredana Groza a fost prezentă pentru lansarea volumului Poezii şi ghicitori de Vasile Groza. La standul Agenției Difuzare Presă au avut loc lansările cărților Colorează cu Dovlecel, Dovlecel te învaţă să numeri, Dovlecel te învaţă alfabetul, Dovlecel te învaţă calendarul naturii de Irina Nicolae. La Editura Tritonic s-a lansat cartea Confuzii, greşeli, prostii şi răutăţi în limba română, azi de prof. dr. docent Tatiana Slama-Cazacu. George Corbu a afirmat cu această ocazie că “din această carte răzbate în subtext ideea unei alte crize: a limbajului”. Cartea nu are încheiere, capitolul final intintulându-se chiar Fără încheiere.
De la 13.30, Millennium Press a lansat următoarele titluri: Imagini la ora unsprezece de Norman Spinrad, Dune: Bătălia Corrinului de Brian Herbert & Kevin J. Anderson, Povestiri fantastice de Michael Hăulică, Povestiri de duminică de Mircea Opriţă, precum și numărul inaugural al revistei Galileo Science – Fiction & Fantasy.
Cafeneaua literară România liberă a oferit de la ora 14.00 evenimentul „50 de ani de la procesul lotului Noica-Pillat“, organizat de Editura Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.). Evenimentul a cuprins o mini-expoziţie şi o prezentare de carte.
Meteor Press a lansat la Bookfest Fortăreaţa Ploieşti de Jay A. Stout, iar Limes colecţia BILINGUA. Adevărul Holding a lansat Găina fără bilet de Ion Cristoiu. Editura Vox s-a remarcat sâmbătă cu titlul Să nu te crezi Don Juan de Gabriel Fătu.
Paula Izquierdo, autoarea cărţii Dependente de sex sau amante, i-a așteptat pe cititorii săi la o sesiune de autografe, de la ora 14.00, la standul Editurii Nemira. Cartea sa este o analiză a vieții intime a femeilor faimoase, de la Izabel I a Angliei, până la cele contemporane. Este o carte fascinantă care te duce în lumea plină de senzualitate și pasiune a femeilor.
Paralela 45 și-a continuat programul de lansări al zilei cu Cartea cu fleacuri de Livius Ciocârlie, O oglindă purtată de-a lungul unui drum. Fotograme din postmodernitatea românească de Ion Bogdan Lefter, 7 postmoderni: Nedelciu, Crăciun, Müller, Petculescu, Gogea, Danilov, Ghiu de Ion Bogdan Lefter și primele două volume dintr-o nouă serie de Opere ale lui William Shakespeare: William Shakespeare, Sonete. Furtuna (Opere, vol. I), William Shakespeare, Hamlet (Opere, vol. II). Editura Vremea a venit cu o multitudine de Noutăţi în Colecţia FID – Fapte, Idei, Documente, în colecţia Roşu şi Negru și Autori români.  Editura Brumar a avut deasemnei un vast program de lansări Arca lui Iona (teatru) de Florentin Sorescu, Tubaj cu şarpe (poezie) de Diana Corcan și Noaptea pisicilor lungi (proză) de Sorin Delaskela.

Salonul de Carte Bookfest 2010 este organizat de Asociaţia Editorilor din Romania (AER), sub egida Federaţiei Editorilor din România şi patronajul ministerelor culturii român şi spaniol, al Federaţiei Editorilor din Spania şi Institutului Cervantes de la Bucureşti, al MAE român şi Primăriei Municipiului Bucureşti, cu concursul ARCUB. Co-producător al Bookfest 2010 este TVR Cultural, iar principalii partenerii media sunt România Liberă, Europa FM, Jurnalul Naţional. Colaboratorii media sunt Zoom TV, Agenţia de Carte şi ziarul Azi. Printre sponsori se numără Cartea Dragostei Avon, Lavazza, Florăria Olandeză, Cumpăna, Syscom 18, INES IPTV şi RPG Security. Banca Românească este partener.
Evenimentul se bucura de susţinerea: Observatorul Cultural, Revista 22, România Literară, The Diplomat, Psychologies, Elle, Femeia de azi, Cariere, Zile si Nopti, 7 Seri, Ziarul Naţional, Ring şi a website-urilor: Bucureştii Vechi si Noi, 121.ro, Stil Feminin, Amelie, Avantaje, Clopotel.ro, Referat.ro, Copilul.ro.
Bookfest 2010 are loc în perioada 9-13 iunie şi se deschide zilnic la ora 10:00 şi se închide miercuri 9, joi 10 şi sâmbătă 12 iunie la ora 20:00. Vineri 11 iunie orarul se prelungeşte până la 22:00, iar duminică 13 iunie Salonul de carte îşi închide porţile la ora 18:00. Bookfest are loc în pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale Romexpo. Accesul vizitatorilor este liber.

A.E.R., Bucureşti, 12 iunie 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.