A inceput Festivalul Enescu

0

Prestigioasa orchestră Staatskapelle Berlin, avându-l la pupitru pe maestrul Daniel Barenboim, a deschis, duminică seară, la Sala Mare a Palatului, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”, cu Rapsodia română nr. 2 în Re Major op. 11 de George Enescu.

Sursa: agerpres.ro

Pianistul de origine română Radu Lupu, aclamat pe marile scene internaţionale ale lumii, a interpretat, apoi, Concertul Nr. 4 pentru Pian şi Orchestră în Sol Major Op.58, de Ludwig van Beethoven, fiind răsplătit cu îndelungi aplauze la finalul prestaţiei sale de excepţie. 

staatskapelle

Programul serii a mai cuprins Simfonia nr. 2 în Mi bemol Major op. 63 de Sir Edward Elgar, maestrul Barenboim fiind chemat la rampă pentru bisuri. Cei prezenţi la primul concert din această ediţie a Festivalului au fost astfel răsplătiţi din plin de generoziatatea Staatskapelle Berlin care, sub conducerea celui care îi este dirijor-şef pe viaţă, a interpretat „Vals trist” de Jean Sibelius şi „Poloneza” din „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski.

În debutul serii, Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului, a salutat organizarea acestei ediţii, în condiţii de criză financiară mondială.

Ministrul culturii, Daniel Barbu, care a declarat deschisă manifestarea, a afirmat că evenimentul este un tezaur de creaţie, care de 21 de ediţii încorporează deopotrivă talentul interpretativ al muzicienilor români şi din întreaga lume.
Cu un buget total de 39 de milioane de lei, din care 35 de milioane de lei din surse publice, iar 4 milioane de lei din contribuţii private şi vânzări de bilete, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” are programate 78 concerte şi spectacole la Bucureşti, 11 în ţară, 9 în cadrul Seriei „Alte evenimente” şi 42 – 50 de concerte în cadrul programul „Piaţa Festivalului”.

Potrivit Biroului de presă al Festivalului, aproximativ 3.000 de artişti străini vor sosi la Bucureşti pentru prestigiosul eveniment şi aproape 1.500 de artişti români vor figura printre participanţi. 

Majoritatea concertelor şi a spectacolelor au loc cu casa închisă. 

festivalul enescu 2013Ediţia din acest an a Festivalului „George Enescu” are o abordare de comunicare nouă, care să-i permită să-şi consolideze poziţia de brand cultural pentru România. În premieră, Festivalul va ieşi din sălile de spectacol, pentru a atrage un public cât mai divers, ca educaţie şi gusturi, păstrând totodată calitatea de nivel internaţional a concertelor de laAteneul Român, de la Sala Mare a Palatului şi de la Opera Naţională.

Astfel, este prima ediţie în istoria Festivalului în care au loc transmisii în direct la cinema şi în spaţii publice (Cetatea istorică din Alba Iulia, Institutul Francez).

De asemenea, concertele sunt transmise video pe site-ul www.festivalenescu.ro, în premieră, alături de transmisiile radio. 

Totodată, a fost încurajată participarea altor organizaţii şi persoane, pornind de la spiritul lui George Enescu, în cadrul unui concept de comunicare, „Bucureştiul Creativ”.

Sursa: AGERPRES (AS – autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează