Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A doua conferință din cadrul programului YoungDiplo

2

Politica externă a României: între rolul de membru EU, alianța strategică cu SUA și ascensiunea economică a statelor BRICS 

Pe 30 martie 2012, la Institutul Cultural Român, studenți, tineri profesioniști și experți actualii în politică internațională și afaceri externe s-au întâlnit pentru cea de-a doua conferință din cadrul programului YoungDiplo, Politica externă a României într-o lume multipolară.

 

Excelența Sa Ambasadorul Africii de Sud Pieter Andries Swanepoel, Sandra Pralong, Oana Marinescu (director, OMA Vision), Carmen Gavrilă (Radio România Actualități), Prof. Dr. Iulian Chifu (consilier prezidențial), Bogdan Aurescu (Secretar de Stat MAE), Gen. (ret.) Constantin Degeratu, Prof. Dr. Marian Zulean (Facultatea de Administratie și Afaceri, Universitatea din București), Simona Soare (ISPAIM), Oana Popescu (Director Centrul pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning), Niculae Napoleon Antonescu (Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti), Andrew Costin (Petroleum Club), Dr. Ionuț Purica ( Academia Română), Ing. Dr. Ion Bucur (CNE Cernavodă), Ionel David ( Asociația Română pentru Energie Eoliană), Ana Otilia Nuțu (Expert Forum), Prof. Dr. Radu Dudău (Romania Energy Center) au discutat despre care sunt provocările și oportunitățile cu care se confruntă România pe scena internațională, în diplomație, securitate și energie.

Invitații au discutat despre politica externă a României, în contextul internaţional actual, conturat de ascensiunea economică a statelor BRICS, dar şi de calitatea de membru al Uniunii Europene şi de parteneriatul strategic cu Statele Unite. În cadrul primului panel al conferinţei, dedicat diplomaţiei, invitații și participanţii au dezbătut pe marginea  perspectivei pe care o poate oferi Africa de Sud asupra posibilităţilor unui stat de a-şi modela imaginea pe scena internaţională, având în vedere repoziţionarea sa drept un promotor al unei societăţi non-rasiale şi non-sexiste, a păcii, drepturilor omului şi dezvoltării continentului african. Cazul Iranului a permis invitaților să se concentreze asupra eficienţei poziţiilor adoptate pe plan internaţional vizavi de situaţia fragilă actuală, ridicând întrebări multiple privind graniţa dintre diplomaţie, negocieri dure şi recursul la forţă armată. Discuţia şi-a găsit corolarul în prezentarea diplomaţiei publice ca modalitate de promovare a intereselor strategice ale României pe scena internaţională.

Panelul dedicat securităţii a inclus o intervenţie privind relaţia României cu Rusia şi strategia naţională de securitate, care a subliniat modul în care diferitele sale niveluri pot influenţa relaţiile bilaterale cu acest stat, completată de prezentarea negocierilor privind scutul anti rachetă, ceea ce a evidenţiat rolul pur defensiv al proiectului, precum şi de discuţia despre viitorul României în cadrul NATO, semnalând transformările din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi impactul lor asupra securităţii României. Accentul a căzut apoi asupra Chinei şi a capacităţii sale de a prelua locul ocupat de Statele Unite în raport cu Europa, din perspectiva investiţiilor realizate în Europa centrală şi de Sud-Est.

Ultimul panel a realizat legătura dintre transformările din planul diplomaţiei şi al securităţii discutate anterior şi cele din domeniul energetic. Dezbaterile au atins atât sursele convenţionale de energie, cu o trecere în revistă a capacităţii şi experienţei României în domeniu şi a impactului Rusiei asupra UE şi asupra Chinei, cât şi sursele neconvenţionale, prin discuţiile privind gazele de şist, dezvoltarea energiei eoliene şi nucleare în România. Panelul s-a încheiat cu o discuţie despre privatizarea în sectorul energetic şi a avantajelor faţă de companiile deţinute de stat.

Conferința a fost organizată cu sprijinul partenerului principal ROEC (Romania Energy Center), și a partenerilor Valvis Holding, FruFru și Bernschutz. Partenerii media ai evenimentului au fost Radio France International, Radio Romania Actualități, Radio Romania Internațional, Foreign Policy, Lume Bună, Romania Pozitivă, StiriONG.

 

YoungDiplo îşi propune să contribuie la formarea viitoarei generaţii de experţi români în relaţii internaţionale, prin facilitarea dialogului cu actualii specialişti în acest domeniu, prin cursuri de specializare, prin organizarea unor stagii de practică relevante şi prin promovarea şi publicarea lucrărilor de cercetare ale acestor tineri în presa de specialitate din România. Conferinţele de la Londra și București au ca scop strângerea de informaţii pentru o şcoală de vară de două săptămâni, cu instructori de la universităţi de prestigiu: Harvard, Columbia, Georgetown, Oxford, London School of Economics. www.facebook.com/youngdiplo.

Înfiinţată în 2008 ca GRSPSociety din iniţiativa unui grup de tineri români aflaţi la studii în Budapesta, GRASP este o reţea deschisă formată din studenţi, tineri profesionişti şi organizaţii partenere care împărtăşesc misiunea GRASP de a contribui activ la schimbarea României prin implicare civică, îmbunătăţirea politicilor publice,  transfer de cunoştințe şi know-how, încurajarea dialogului şi dezbaterilor publice și sustinerea antreprenoriatului. www.mygrasp.org

 

Despre autor

avatar

Asociația Globală a Tinerilor Studenți și Profesioniști Români (GRASP) este o organizație neguvernamentală fondată în 2008 la iniţiativa unui grup de tineri români aflaţi la studii în străinătate. GRASP este o reţea deschisă care contribuie activ la schimbarea României prin implicare civică, îmbunătăţirea politicilor publice, transfer de cunoştințe şi know-how, încurajarea dialogului şi dezbaterilor publice și susținerea antreprenoriatului. www.mygrasp.org

2 comentarii

 1. avatar
  Gina Griznulea on

  Am auzit recent despre aceasta „organizatie” a „profesionistilor” romani. N-a trebuit sa caut prea departe ca sa vad ca s-au lansat la Budapesta, de ce, nu se stie, ca sunt sustinuti de burse Soros, ca refuza sa comunice in limba romana, cu tot „know-how-ul” lor elitist. Se pare ca aceasta miscare paravan care mai nou face si drege lobby-uri de prietenie maghiaro-romana a fost incubata la Budapesta pentru a creste micii politiieni din linia a 2a a UDMR si a altor partide si partidulete. Pe anarhistul Craciun il mai stiti, cel cu gura mare in parlamentul Europei? Fondator al acestei „organizatii” care in afara de un PR cat de cat nu poate din pacate sa arate nimic. Se prevaleaza insa de acest nume super pompos cu fiecare ocazie dupa cum se vede. Pacat!

 2. avatar

  Buna, Gina,
  Nu ascundem ca ne-am infiintat la Budapesta. Ideea GRASP a luat nastere in cadrul unei comunitati de prieteni de acolo, care apoi am adunat alti romani din alte tari. Prima conferinta in timpul careia am si decis formarea unei astfel de retele a fost organizata cu sprijinul ICR Budapesta. In acest moment, avem membri activi in peste 15 tari. Dau cateva exemple aici: Olanda, Marea Britanie, Anglia, Ungaria, Italia, India, China. Reteaua este gandita pentru a coagula cat mai multe comunitati de romani din strainatate si din Romania si nu se limiteaza la doua tari.

  Legat de implicatiile politice – Claudiu Craciun este membru fondator, dar nu mai este membru in conducerea GRASP si nici macar membru activ. Cand GRASP s-a infiintat niciunul dintre fondatori nu era afiliat politic. Ceea ce face el acum nu are legatura cu GRASP si nici nu reprezinta pozitia noastra oficiala. De asemenea, avem membri care au avut burse Soros, dar au fost la nivel individual si credeam ca este un motiv de lauda, nu neaparat unul de critica.

  Mai mult, folosim limba engleza si pentru ca multi dintre membrii din consiliul nostru consultativ nu sunt vorbitori de romana si exista si foarte multi romani plecati din tara de mici care, din anumite motive, nu mai sunt fluenti in limba romana. Asta nu inseamna ca trebuie ignorati. Lucram si la o versiune in romana a site-ului. Iar legat de proiecte pe care le facem, te invit pe http://www.mygrasp.org si pe http://www.facebook.com/MyGRASP ca sa vezi concret cum ne desfasuram activitatea. Daca esti de acord, ne putem vedea si sa povestim mai multe despre GRASP.

  O zi usoara,
  Ioana

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.