Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

85 de lecţii deschise

0

85 de lecţii deschise SETS, susţinute de studenţii voluntari din cadrul UNEFS

Începutul lunii iunie marchează finalul maratonului lecţiilor deschise desfăşurate pentru al treilea an consecutiv în cadrul mişcării naţionale “Şi eu trăiesc sănătos! – SETS”. În mai puţin de două luni, 85 de lecţii deschise au fost susţinute de către voluntarii Fundaţiei PRAIS şi animate de 100 de studenţi voluntari din cadrul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti – UNEFS.

În perioada martie-mai 2013, pentru al treilea an consecutiv, 5.310 elevi din clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, din 20 de școli din Bucureşti şi peste 250 cadre didactice au beneficiat de prezentări şi demonstraţii ale sporturilor practicate de studenţii UNEFS, precum şi de jocuri bazate pe activităţi fizice – o sursă de bună dispoziţie şi o puternică motivaţie pentru copii de a face mişcare în grup. Anual, cei mai activi 15 studenţi voluntari din cadrul UNEFS sunt premiaţi de către Fundaţia PRAIS în cadrul unei ceremonii desfăşurate sub însemnele mişcării naţionale “Şi eu trăiesc sănătos! – SETS”.

“De trei ani, profesorii şi studenţii din cadrul UNEFS, partener al mişcării SETS, implicaţi voluntar în proiect, au devenit adevărate modele pentru elevi. Exemplul personal, demonstraţiile sportive pe care le fac alături de ei, îi stimulează să facă zilnic mişcare, să practice un sport, distrându-se, simţindu-se bine. Metodologiile pe care le folosim sunt recunoscute internațional, fiind aplicate în alte 28 de programe naţionale din 18 ţări, iar acțiunile desfășurate în țara noastră au devenit model de bună practică în cea mai mare rețea globală de prevenire a obezității infantile, Epode International Network – EIN”, declară Silvia Bucur, preşedintele Fundaţiei PRAIS.

 

Anul trecut, EIN a fost desemnată de către DG SANCO drept „Best Health promotion European project”, iar intervenţiile pe activităţi fizice din cadrul mişcării “Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS sunt recunoscute ca model de bună practică.

UNEFS este promotor al educaţiei prin sport de 90 de ani. Printre activităţile pe care le iniţiază şi le sprijină se numără şi cele care susţin implicarea copiilor şi tinerilor în practicarea exerciţiilor fizice, astfel încât aceştia să se dezvolte armonios şi să dobândească un stil de viaţă activ. Dintre cei mai talentaţi, se vor evidenţia viitorii campioni! Şi pentru că studenţii UNEFS pot oferi copiilor şi tinerilor cele mai bune modele, încurajăm implicarea studenţilor în activităţile sportive extracurriculare pe care Fundaţia PRAIS le propune an de an elevilor din ciclul primar. Impactul acestei iniţiative este măsurabil: o mare parte dintre aceşti copii s-au înscris în Cluburile SETS – Mişcare şi Distracţie şi au descoperit plăcerea de a practica diferite ramuri de sport.”, a declarat Prof. univ. dr. Viorel Cojocaru, Rector Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.

Lectii deschise

Lecţiile deschise se adaugă seriei de actitivăţi dezvoltate voluntar de către elevi în cadrul Cluburilor SETS – Mişcare şi distracţie, un nou concept de educare ludică dezvoltat în şcoli, în cadrul mişcării naţionale SETS. Mii de elevi se înscriu anual pe www.sets.ro în competiţia celor mai active „Cluburi SETS – Mişcare şi Distracţie” din şcoli. La mijlocul lunii iunie, acestea vor fi premiate în cadrul unor ceremonii şcolare.

 

Mişcarea SETS face parte din Epode International Network – EIN, cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii, ce reuneşte 28 de programe cu metodologii similare din 18 ţări printre care: Franţa, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia şi Noua Zeelandă, în cadrul căreia mişcarea SETS este membru activ.

În România, SETS a angrenat până în acest moment 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de şcoli din Bucureşti, Roman şi, din acest an, şi din Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice şi peste 160.000 de părinţi, 2 milioane – public larg. 200 de studenţi din cadrul UNEFS au susţinut voluntar 145 de lecţii deschise, demonstraţii sportive, devenind adevărate modele pentru elevi.

Partenerii mişcării sunt: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Inspectoratele Şcolare din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Neamţ, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Federaţia Română de Atletism, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Nutriţie, Carrefour, Federaţia Romalimenta prin sprijinul a 6 companii membre.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.