Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

8000 de intervenții chirurgicale se realiză anual în cadrul Institutului Oncologic București

0

București, 24 mai 2017 – Peste 500 de medici, cercetători, psihologi, asistenți medicali și medici rezidenți s-au reunit la București în perioada 18-20 mai, pentru ediție de anul acesta a evenimentului cu tradiție – Zilele Medicale și Științifice ale Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Alex. Trestioreanu”. Cu un număr record de participanți, evenimentul, organizat de MedicHub, a prezentat o bună acoperire națională și internațională prin participarea unor personalități medicale din țară și invitați – Belgrad (Serbia), Istanbul și Ankara (Turcia), Düsseldorf și Essen (Germania) -, dar și a ministrului Sănătății, Florian Bodog.

Zilele IOB

Tema evenimentului din acest an, „Tratamentul actual al tumorilor solide”, a fost disecată pe parcursul celor trei zile în cadrul unor serii de sesiuni și prezentări despre cancerul mamar, cancerul pulmonar, cancerele din sfera digestivă și ginecologică, îngrijirea paliativă și suportivă.

8000 de intervenți realizate anual la IOB

Cu 3,2 milioane de cazuri noi şi 1,7 milioane de decese pe an, cancerul reprezintă a doua cauză importantă de mortalitate în Europa, iar România este printe fruntașe la acest capitol. În fiecare an, în țara noastră sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală.

În cadrul Institutului Oncologic București se efectuează anual circa 8000 de intervenții chirurgicale, potrivit informațiilor furnizate de Prof. Dr. Alexandru Blidaru, șeful secției de Chirurgie Oncologică II. ”Din numărul total al intervențiilor realizate anual la IOB, 3000 sunt făcute în cadrul secției de Chirurgie Oncologică II. O treime dintre aceștia o repezintă operațiile de cancer mamar”, explică Prof. Dr. Alexandru Blidaru.

Reconstrucția mamară folosind țesuturi proprii

Sonia Fertsch, medic rezident la spitalul Sana Gerresheim din Düsseldorf, a vorbit despre reconstrucția mamară folosind țesuturi proprii (lambouri), tehnică puțin cunoscută la noi în țară. Acest tip de reconstrucție mamară folosește piele, țesut adipos și muschi proprii recoltate, de obicei, de pe abdomenul sau spatele pacientei și din care se modelează, apoi, noul sân.

„Reconstrucția mamară cu lambouri tisulare este încă destul de costisitoare, cam de 5 ori mai scumpă decât implantul mamar. Costurile sunt cauzate de faptul că ai nevoie de trei chirurgi la o singură operație, care să selecteze zona de țesut de pe abdomen, apoi să o modeleze pentru a arăta cât mai aproape de sânul natural. Însă, sunt multe paciente care preferă această variantă pentru ca este mult mai naturală. Nu au un obiect străin în corpul lor, este tot propriul lor țesut adipos și epitelial”, explică dr. Sonia Fertsch.

În jur de 300 de operații de reconstrucție mamară folosind lambouri tisulare se realizează pe an la spitalul Sana Gerresheim din Düsseldorf, Germania.

Ministrul Sănătății: IOB este vasul amiral al oncologiei românești

„Vă respect foarte mult activitatea și vă admir. Institutul Oncologic București este vasul amiral al oncologiei românești”, le-a transmis medicilor ministrul Sănătății, Florian Bodog, în deschiderea evenimentului.

„Știți că urmează să lucrăm la noua lege a Sănătății și la noul Contract Cadru și vreau să vă asigur de totală transparență”, a adăugat ministrul Sănătății. „Vreau să vă asigur că toate aceste reglementări vor fi făcute în consultare cu dumneavostră și nu pentru a servi interesul unui funcționar din minister sau al ministrului personal.  Aceasta este promisiunea pe care eu o fac. Nu vreau să vă spun că o să renovez institutul și o să-l fac ca nou anul viitor. Eu sunt ardelean și promit numai lucruri pe care pot să le fac”, a încheiat ministrul.

Printre invitații străini s-au numărat și doctorii de la spitalul Acibadem, Istanbul, care au împărtășit din experiența lor în chirurgie intervențională, chirurgie video, o chirurgie specifică metastazelor hepatice de ultimă oră, procedură care la noi nu poate fi făcută.

Despre IOB

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti asigură servicii medicale preventive, curative şi paliative în domeniul oncologic desfăşurând totodată o amplă activitate de învăţământ, cercetare, studii clinice, cu participare la derulare şi implementare a proiectelor din programele de finanţare europeană. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti este o unitate sanitară de interes public, naţional, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Sănătăţii Publice. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti este recunoscut de ESMO din 2015 în programul „Centre Integrate de Oncologie și Ingrijire Paliativă”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.