„80 de ani de tinerețe”, un proiect despre bucuria de a trai

0

Fundația Culturală Dacia derulează în perioada iunie – decembrie 2015 proiectul intergenerațional “80 de ani de tinerețe”, proiect ce își propune să aducă împreună două generații, tinerii voluntari și vârstnicii din centrele specializate, pentru a împărtăși împreună bucuria de a trăi.
11165276_1393322057663855_4864478064458903635_n

Proiectul își propune să atingă următoarele obiective:

• Aducerea unei schimbări pozitive în societate în ceea ce privește modul în care sunt priviți vârstnicii, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la tot ceea ce au aceștia de oferit
• Atragerea de tineri voluntari și implicarea acestora în activități desfășurate în centrele de vârstnici. Aceste activități sunt motivante și reciproc avantajoase pentru tineri și vârstnici, ei lucrând împreună și dezvoltându-și noi abilități, cunoștințe și valori.
Contextul care a determinat realizarea acestui proiect este creșterea separării și distanțării generațiilor, în special a generației tinere și a celei mai în vârstă, separare care a dus la stereotipuri nerealiste, negative între generații și la o scădere a schimburilor pozitive între ele.
Activitățile proiectului se derulează în București, împreună cu centrul de vârstnici Don Orione. Ele cuprind întâlniri dintre voluntari și vârstnicii centrului, bilunar, în care au loc discuții pe diferite teme, schimburi de experiență, mini concerte, ore de lectură, activități recreaționale etc.

La nivel on-line, pe pagina de Facebook “80 de ani de tinerețe” se organizează campaniile MARȚI POVESTIM și JOI VORBIM DESPRE FERICIRE, prin care se fac cunoscute poveștile de viață ale persoanelor de vârsta a treia, modele de viață pentru tineri. Proiectul contribuie, astfel, la crearea unui sistem de educație non-formal, bazat pe experiența de viață a persoanelor de vârsta a treia.

Proiectul urmărește:
• Promovarea unei mai bune înțelegeri și a respectului între generaţii

• Scăderea izolării sociale și a sentimentului de singurătate a vârstnicilor din centre
• Creșterea sentimentului de utilitate a acestora
• Crearea cadrului de învățare reciprocă și dezvoltarea de noi abilități
• Oferirea ocaziei de distracție și de petrecere a timpului într-un mod util
• Dezvoltarea unei comunități solide între generații

Pentru informatii suplimentare despre derularea proiectului le puteti gasi pe pagina www.fundatiadacia.org și pe pagina de Facebook “80 de ani de tinerețe”.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează