Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„80 de ani de tinerețe”, un proiect despre bucuria de a trai

0

Fundația Culturală Dacia derulează în perioada iunie – decembrie 2015 proiectul intergenerațional “80 de ani de tinerețe”, proiect ce își propune să aducă împreună două generații, tinerii voluntari și vârstnicii din centrele specializate, pentru a împărtăși împreună bucuria de a trăi.
11165276_1393322057663855_4864478064458903635_n

Proiectul își propune să atingă următoarele obiective:

• Aducerea unei schimbări pozitive în societate în ceea ce privește modul în care sunt priviți vârstnicii, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la tot ceea ce au aceștia de oferit
• Atragerea de tineri voluntari și implicarea acestora în activități desfășurate în centrele de vârstnici. Aceste activități sunt motivante și reciproc avantajoase pentru tineri și vârstnici, ei lucrând împreună și dezvoltându-și noi abilități, cunoștințe și valori.
Contextul care a determinat realizarea acestui proiect este creșterea separării și distanțării generațiilor, în special a generației tinere și a celei mai în vârstă, separare care a dus la stereotipuri nerealiste, negative între generații și la o scădere a schimburilor pozitive între ele.
Activitățile proiectului se derulează în București, împreună cu centrul de vârstnici Don Orione. Ele cuprind întâlniri dintre voluntari și vârstnicii centrului, bilunar, în care au loc discuții pe diferite teme, schimburi de experiență, mini concerte, ore de lectură, activități recreaționale etc.

La nivel on-line, pe pagina de Facebook “80 de ani de tinerețe” se organizează campaniile MARȚI POVESTIM și JOI VORBIM DESPRE FERICIRE, prin care se fac cunoscute poveștile de viață ale persoanelor de vârsta a treia, modele de viață pentru tineri. Proiectul contribuie, astfel, la crearea unui sistem de educație non-formal, bazat pe experiența de viață a persoanelor de vârsta a treia.

Proiectul urmărește:
• Promovarea unei mai bune înțelegeri și a respectului între generaţii

• Scăderea izolării sociale și a sentimentului de singurătate a vârstnicilor din centre
• Creșterea sentimentului de utilitate a acestora
• Crearea cadrului de învățare reciprocă și dezvoltarea de noi abilități
• Oferirea ocaziei de distracție și de petrecere a timpului într-un mod util
• Dezvoltarea unei comunități solide între generații

Pentru informatii suplimentare despre derularea proiectului le puteti gasi pe pagina www.fundatiadacia.org și pe pagina de Facebook “80 de ani de tinerețe”.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.