8 startup-uri sunt finalistele programului Impact Startup Factory. Rezultatele studiului privind mediul sustenabil din Romania

0

8 afaceri sustenabile din România sunt finalistele programului Impact Startup Factory

Consumul sustenabil din România – subiectul unui studiu realizat de ISF

Acceleratorul de startupuri Impact Startup Factory, realizat de Impact Hub Bucharest în parteneriat cu Impact Hub Zürich, a ajuns la final. Desfășurat pe parcursul a aproape 6 luni, Impact Startup Factory a avut ca principale obiective identificarea și susținerea unor startup-uri românești ale căror produse sau servicii aduc beneficii unei comunități.

Infografic-Impact-Factory

8 afaceri sustenabile din România din diferite domenii de activitate sunt finalistele programului de accelerare desfășurat în perioada iulie – decembrie. Cu ajutorul unor traininguri și sesiuni de mentorat, participanții au pus bazele planurilor lor de business, pregătindu-se pentru lansarea pe piață. În prezent, toate startup-urile se află în etapa de finalizare a prototipului, testarea finală a  produselor și serviciilor sau certificarea acestora înaintea lansării.

Printre finaliști se numără și iNergy, un startup ce promovează conceptul de agricultură indoor, cultivând plante 100% naturale, fără pământ, în seră verticală, cu un consum eficient de energie. Startup-ul se află în prezent într-o colaborare cu Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare (din cadrul USAMV) iar comercializarea este estimată pentru primăvara acestui an.

În cadrul Impact Startup Factory a fost realizat și un studiu privind acțiunile pe care principalii actori din economie le pot realiza pentru crearea unui mediu sustenabil în România. Peste 20 de ONG-uri importante din România au participat la acest chestionar. Îmbunătățirea legislației cu impact asupra mediului și sustenabilității, respectarea ritmului de refacere a ecosistemelor afectate direct și reducerea cantității de deșeuri colectate și procesate se află printre prioritățile identificate. Pentru a semnala cele mai critice diferențe, a fost folosită o formulă de calcul din domeniul inovării, care alocă un scor concret de măsurare a dezechilibrelor. Astfel, un scor peste 10 indică o nevoie considerabilă de intervenție, respectiv o nevoie mare pentru scoruri mai mari de 12 și o nevoie acută, extremă, pentru scoruri peste 15.

Cele 8 afaceri finaliste ale programului sunt:

  • Say Hello propune o soluție alternativă pentru reînnoirea garderobei printr-un abonament care oferă o selecție de rochii pentru femei de afaceri care preferă să reducă numărul de haine pe care le cumpără, în special în cazul celor purtate rar.

  • Via Happiness încurajează timpul petrecut în familie, oferind părinților și copiilor cărți și jocuri special create pentru a încuraja interacțiunea și dezvoltarea inteligenței emoționale.

  • iNergy Romania folosește tehnologia și experiența echipei în eficiență energetică pentru a dezvolta un sistem de ferme urbane în spații închise, dedicate producției de ingrediente exotice accesibile restaurantelor premium printr-un lanț valoric scurt.

  • Real Look reduce cantitatea de haine returnate după achiziția online, datorată nepotrivirilor de măsură, prin crearea unui sistem de măsurare personalizat.

  • Transilvania Archery încurajează timpul petrecut cu familia în natură prin organizarea unor cursuri și workshopuri de tir cu arcul pentru familii. Aceste cursuri sunt o alternativă la statul în casă, un loc în care familiile și prietenii își pot da întâlnire și pot practica un sport care nu este foarte cunoscut în momentul de față.

  • Trike Mobil este un mijloc de transport inedit, o tricicletă acoperită care oferă mai multă mobilitate celor care doresc să lase mașina acasă, chiar și când vremea nu ține neapărat cu iubitorii ciclismului și eliminând factorii de poluare pe care îi implică mașinile sau riscurile de accident în trafic.

  • Cloud Walkers este un branț electrostimulant care reduce disconfortul cauzat de încălțăminte, în special încălțămintea cu toc.

  • Green School este o școală alternativă, eco, inspirată din alte țări și programe dedicate educației ecologice. Școala eco va fi departe de aglomerația urbană, într-un cadru adecvat, iar materiile diferă de cele predate în școlile clasice.

Despre Impact Startup Factory

Impact Startup Factory este un program realizat în cadrul proiectului Social Impact Incubator, fiind co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă în valoare de 73,116.72 CHF.
Bugetul total al programului este estimat la suma de 81.295,00 CHF, dintre care 8.178,28 CHF reprezintă contribuția proprie a organizatorilor Impact Hub și Impact Hub Zürich.

Despre Impact Hub

Impact Hub susține dezvoltarea antreprenorială a inițiativelor cu impact pozitiv în societate în cadrul unei comunități globale, oferind spații de lucru colaborative, programe de dezvoltare și incubare a afacerii, conferințe și evenimente, precum și opțiuni de finanțare prin crowdfunding. Prezentă în București din 2012 și în Cluj- Napoca din 2016, organizația face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 70 de orașe de pe 5 continente.

Despre autor

avatar

Impact Hub Bucharest este organizația dedicată sprijinirii inovatorilor care încearcă să rezolve provocările economice, sociale și ecologice ale zilelor noastre prin proiecte și modele de afaceri cu impact social pozitiv. Parte dintr-o rețea globală, Impact Hub Bucharest oferă un spațiu de lucru și colaborare în centrul Bucureștiului, o comunitate activă de peste 200 de membri, evenimente de învățare, networking și dezvoltare, programe de accelerare și dezvoltare a afacerilor cu impact social.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.