7 premii acordate la prima ediție a Galei inițiativelor locale – Oamenii cresc satul!

0

13 octombrie 2015, 13 ani de existență pentru RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară, peste 130 de participanți și 7 premii acordate – astfel a debutat Gala inițiativelor locale – Oamenii cresc satul, în Salonul Voievodal din Hanul lui Manuc.

Asociatia de Dezvoltare Comunitara Ciocanesti Dambovita castigator la categoria Impreuna crestem satul

Oamenii sunt, până la urmă, cea mai importantă resursă pe care o putem găsi – în organizații sau în comunități. Pornind de la oameni, ceea ce se poate realiza este dincolo de închipuirea noastră, dacă ne gândim la câte poate face motivația personală, colaborarea, solidaritatea, determinarea, dorința de mai bine, încrederea că “ba se poate, noi putem”. Astfel de oameni celebrăm în această seară, a declarat, în deschiderea evenimentului, Ruxandra Sasu, Director Executiv al Fundației PACT și reprezentant RuralNet.

A fost o seară dedicată poveștilor de succes de la sat și oamenilor care schimbă România în bine, de jos în sus. De la construirea unui dispensar modern, la reabilitarea caselor pentru familii defavorizate din comunitate și până la ateliere de lucru pentru cunoașterea drepturilor și nevoia de apartenență la un grup, fiecare inițiativă a subliniat faptul că oamenii cresc satul.

Juriul, reprezentat de Camelia Săvoiu (consultanță și comunicare – Fondul Român de Contragarantare), Georgiana Ilie (jurnalist) și Florian Nițu (sociolog), a decis, datorită multitudinii de povești nominalizate, să acorde pe lângă cele 4 premii principale, 3 premii speciale dedicate comunităților care provoacă schimbări în bine. Astfel cei 7 câștigători din 7 județe ale țării sunt:

• Împreună creștem satul – Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Ciocănești (Vizurești), Dâmbovița, pentru modul în care se implică în comunitate și încearcă să schimbe în bine viața celorlalți, prin lucruri simple și proiecte complexe deopotrivă
• Susținem oamenii să-și crească satul – Asociația Romano ButiQ, pentru că propun o schimbare de atitudine și dezvoltare de abilități durabile în comunitățile roma, adaptate la contextul social actual
• Și statul crește satul – Primăria Băbana, județul Argeș, pentru parteneriatul activ public-privat și pentru implicarea comunității în deciziile administrației publice
• Cu inspirație creștem satul – Ana-Maria Nițu-Marcu, corespondent Radio România Actualități Vâlcea, pentru reflectarea realităților de la sat, cu pasiune și obiectivitate
• Premii speciale pentru implicarea în comunitate și creșterea satului românesc – Asociația Comunității Eșelnița Cazanele Dunării, județul Mehedinți / Asociația Apicolă Negrești, județul Vaslui / Asociația Datini-Educație-Cultură Găujani, județul Giurgiu.

La eveniment a participat și domnul Secretar de Stat din Ministerul Tineretului și Sportului Secretar de Stat Adrian Dumitru Bughiu.

Pentru mai multe detalii despre câștigători, dar și despre alte povești de succes din RuralNet, puteți intra pe site-ul RuralNet și descărca, de asemenea, catalogul premiaților și broșura Oamenii cresc satul.

Evenimentul a fost susținut de partenerii media: Gazeta de Agricultură, Decât o Revistă, CARIERE, jurnal de leadership.

Context: Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară, implementat de Fundația PACT în parteneriat cu Fundația CIVITAS Cluj-Napoca și Centrul de Asistență Rurală Timișoara, și finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG România.

Ne dorim să promovăm practicile, principiile și rezultatele dezvoltării comunitare ca soluții noi la probleme de politici publice a căror rezolvare se lasă așteptată.

Despre RuralNet
RuralNet – rețeaua organizațiilor active în dezvoltare comunitară în mediu rural a fost fondată în anul 2002 și este constituită dintr-un număr de 13 organizații membre active în toate regiunile de dezvoltare ale țării. Cele 13 organizații lucrează cu organizații comunitare / structuri comunitare asociative / comunități din mediul rural, iar în momentul de față, ca rezultat direct al intervenției în teren a acestora, există peste 100 de organizații comunitare active în satele din România.

În plus, RuralNet este singura reţea de dezvoltare comunitară la nivel național care contribuie activ la procesul de elaborare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Direct sau prin membrii săi, RuralNet face parte din organisme consultative ce vizează dezvoltarea și monitorizarea de politici publice și programe de finanțare cu fonduri europene aferente Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Fondurilor Europene.

Astfel, RuralNet este membră în:
• Comitetul de monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020,
• 4 din 6 grupuri tehnice de lucru PNDR 2014-2020 (Leader, Inovare, Infrastructură rurală, Dezvoltare economică în mediul rural),
• Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.