Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

60 de copii din toata tara, cu boli incurabile sau care le limiteaza viata, au beneficiat de terapie care foloseste realitatea virtuala

0

In perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, 60 de copii din intreaga tara, diagnosticati cu afectiuni incurabile sau care le limiteaza viata, aflati in centrele HOSPICE Casa Sperantei din Bucuresti si Brasov, au beneficiat de peste 300 de sesiuni de terapie bazata pe realitatea virtuala si augmentata.

Numarul total al copiilor care beneficiaza de terapie este estimat sa creasca la peste 100 pana la finalul anului. Sesiunile de acest tip fac parte din noua solutie Tech Room, implementata in cele doua centre HOSPICE prin proiectul „Conexiune pentru ingrijire si compasiune”, realizat cu finantarea acordata de Fundatia Vodafone Romania, in cadrul programului national Connecting for Good. Bugetul intregului proiect, lansat in noiembrie 2017, se ridica la aproape 760.000 de lei. Din aceasta suma, aproape 590.000 de lei reprezinta finantarea acordata de Fundatia Vodafone Romania.

Terapia bazata pe realitatea virtuala si augmentata, implementata in centrele HOSPICE Casa Sperantei, foloseste mai multe tipuri de echipamente ce integreaza tehnologii de ultima ora. Printre acestea se afla o statie VR care are integrat un simulator de joburi cu ajutorul caruia copiii pot experimenta diverse meserii, un perete virtual care le permite sa interactioneze cu diverse personaje fantastice si un pian gigantic la care pot canta pasind pe clape.

„Connecting for Good a fost lansat in Romania in 2012 pentru a sprijini initiativele care folosesc tehnologia in rezolvarea problemelor sociale majore, care devin urgente pentru societate. Pana acum, fundatia a investit 4 milioane de euro in 55 de proiecte, dezvoltate de organizatii partenere pentru mai mult de 40.000 de beneficiari din toata tara”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.

„Pentru copiii de la HOSPICE, Tech Room-ul este locul in care prind incredere in ei, invata comportamente sanatoase de relationare, sunt stimulati cognitiv printr-o forma ludica si placuta. Indiferent de activitatile pe care le au, cu ajutorul realitatii virtuale sau augmentate, copiii vad imediat efectele, simtindu-se valorizati. Ne dorim ca tehnologia sa aiba un rol important in cresterea eficientiei ingrijirii paliative, iar acest proiect derulat cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania ne ajuta sa imbunatatim viata pacientilor nostri”, a declarat Mihai Manescu, managerul proiectului.

Pe langa Tech Room, proiectul „Conexiune pentru  ingrijire si compasiune” include un sistem integrat de servicii medicale, servicii de consiliere psiho-sociala-emotionala, de sprijin educational si servicii de tip respite menite sa le ofere parintilor timp liber pentru rezolvarea altor probleme sau pentru a-si recupera fortele. In cadrul proiectului, copiii au beneficiat astfel si de 794 de sesiuni de terapie prin joc si miscare, peste 2.200 de sedinte de kinetoterapie si mai mult de 1.100 de sesiuni educationale, clasice sau oferite online. Pentru parinti, au fost organizate peste 77 de sesiuni de tip respite, prin care li se ofera acestora timp liber pentru rezolvarea altor probleme sau pentru a-si recupera fortele.

Implementata in cele doua centre sub numele Tech Room, solutia a fost gandita pentru a-i ajuta pe pacientii-copii sa suporte mai usor boala si procedurile medicale, de multe ori chinuitoare, prin care trec.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.   In cei 20 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 28 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere.

Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

HOSPICE Casa Sperantei, organizatie non-profit infiintata in 1992 la Brasov, a introdus conceptul de ingrijire paliativa in Romania. HOSPICE este cea mai mare fundatie din tara care ofera gratuit servicii specializate de acest tip. Organizatia are doua centre cu servicii integrate, in Brasov si Bucuresti, si echipe mobile in Fagaras si Zarnesti, pentru ingrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de ingrijire paliativa, care sunt oferite in centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere. In cei 26 de ani de existenta, HOSPICE a adus alinare si speranta pentru peste 22.000 de copii si adulti cu boli incurabile. HOSPICE Casa Sperantei dezvolta ingrijirea paliativa la nivel national si international prin informare, prin programe educationale dedicate profesionistilor, pacientilor si comunitatii si prin imbunatatirea legislatiei in materie. Poti sprijini pacientii HOSPICE si cauza ingrijirii paliative cu o donatie (https://www.hospice.ro/doneaza/ ) sau cu un SMS la 8844 cu textul OPTIMISM. Pentru mai multe informatii, accesati www.hospice.ro. Ne gasiti pe Facebook si pe Instagram , iar pe Youtube puteti afla povestea HOSPICE si istoria ingrijirii paliative in Romania.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.