Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

50 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ONG-urilor din Bucureşti au identificat soluţii pentru îmbunătăţirea vieţii persoanelor vulnerabile

0

50 de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ONG-uri din Bucureşti au participat miercuri, 28 octombrie 2015, la Hotel Capital Plaza-Bucuresti la Întâlniriea de lucru „Grupuri vulnerabile – nevoi pe hârtie vs nevoi reale”.

Evenimentul a fost organizat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 împreună cu Asociaţia Four Change şi a pus în discuţie diferite provocări şi soluţii ale sistemului de asistenţă socială, în vederea elaborării şi implementării de viitoare proiecte şi politici de incluziune socială:
• Cauzele care determină gradul scăzut de ocupare a grupurilor vulnerabile.
• Principalele probleme ale sistemului de prestaţii sociale.
• Obstacolele majore ale furnizorilor de servicii sociale într-o comunitate.
• Carenţele pachetului legislativ care reglementează funcţionarea în domeniul asistenţei sociale.
• Cele mai importante nevoi în materie de formare/calificare ale grupurilor vulnerabile.

Cu ajutorul metodei participative Caruselul ideilor (World Café) şi beneficiind de experienţa şi know-how-ul celor prezenţi, s-au identificat principalele problemele de adresat şi s-a urmărit determinarea măsurilor optime de adoptat.

DSCN0386

Astfel, pentru a preveni Calitatea slabă a cursurilor de formare, s-au propus măsuri care să vizeze înăsprirea condiţiilor de acreditare a furnizorilor de formare profesională; pregătirea corectă şi conformă a formatorilor; verificarea calităţii cursurilor şi monitorizarea implementării lor; consilierea şi evaluare psiho-profesională a cursantului înainte ca acesta să opteze pentru participarea la un curs.

Totodată, în ceea ce priveşte Finanţarea directă a serviciilor, verificarea şi responsabilizarea furnizorilor s-au menţionat ca soluţii: existenţa unui program la nivel naţional-includerea consilierii vocaţionale pe etape de dezvoltare; evaluarea de competenţe şi corelarea cu procesul de informare şi consiliere; implicarea angajatorilor în programe de orientare profesională şi colaborarea cu aceştia în vederea integrării profesionale a grupurilor vulnerabile.

Faţă de problema care priveşte lipsa personalului calificat din asistentă socială şi plafonul salarial scăzut, precum şi supraîncărcarea cu sarcini a persoanelor responsabile, s-au identificat ca posibile măsuri: identificarea competenţelor corecte pentru fiecare post pentru a satisface nevoile beneficiarilor; formarea profesională continuă cu supervizare a personalului din asistentă socială; existenţa unor standarde de cost pentru fiecare activitate din serviciile sociale; contractarea serviciilor sociale de către ONG-uri; lobby şi advocacy al organizaţiilor profesionale în vederea modificării normei.

Legat de Lipsa dialogului social real între ONG-Guvern-Sindicate/Patronate, soluţiile imaginate au propus: existenţa unei organizaţii umbrelă active care să reprezinte sectorul de social; comunicarea clară a dezbaterilor din domeniul dialogului social; coagularea structurilor federative; stabilirea unor axe strategice pe domenii de intervenţie şi stabilirea unui sistem permanent de evaluare a nevoilor cu adecvarea metodelor.
În ceea ce priveşte Nevoia de programe integrate pentru asistarea continuă a beneficiarilor până la integrarea socială şi economică, soluţiile propuse s-au concentrat pe identificarea cerinţelor reale ale pieţei muncii; existenţa unor programe de educaţie timpurie în domeniul orientării profesionale; aplicarea corectă a legii locuinţelor sociale şi asigurarea serviciului de asigurări medicale permanente.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului ŞANSA – Sprijin pentru autocunoaştere şi autodepăşire a situaţiei de vulnerabilitate implementat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 în parteneriat cu Asociaţia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL şi Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău şi cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Investeşte în oameni!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.