5 zile cu freș de documentar românesc la București Docuart Fest ediția a 4-a

0

Miercuri, 30 septembrie debuteaza cea de-a 4-a ediție a București Docuart Fest, singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, ce urmează să aibă loc la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului.

afis_docuartFest_2015
Docuart Fest 2015 se desfășoară în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere. Festivitatea programată la Cinemateca Eforie așteaptă cinefilii de la ora 19:30 cu un film în premieră națională, Roboțelul de Aur (R: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), ce spune povestea jucătoarei de box Steluța Duță. Aceasta, alături de antrenorul ei și cei doi regizori vor fi prezenți în cadrul galei pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, accesul realizându-se pe baza înscrierii online.

Festivalul include în acest an o selecție de 26 de filme documentar, dintre care 6 în premieră națională.
Câștigătorul marelui trofeu va fi desemnat în urma analizei unui juriu profesionist ce îi reunește pe jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu, criticul și istoricul de film Magda Mihăilescu și regizorul Marian Crișan. Proiecțiile de film vor avea loc în două cinematografe și vor fi însoțite de discuții cu cineaștii din spatele camerelor de luat vederi.

Acestei selecții împărțite în trei secțiuni (studențească, principală și documentar de televiziune) i se adaugă filme în afara competiției incluse în segmentul „Focus”, dedicat în fiecare an câte unui regizor român. La cea de-a 4-a ediție, segmentul îi este dedicat lui Thomas Ciulei, ale cărui filme vor fi proiectate duminică, în ultima zi a festivalului. Aceasta este, de altfel, o ultima ocazie prețioasă de a urmari filmele românului cineast care a luat decizia ca de la 19 octombrie, producțiile de film semnate de acesta și tatăl lui, Liviu Ciulei, să nu mai fie difuzate în țară, din cauza „tratamentului discriminatoriu al Centrului Național al Cinematografiei”.

Asemenea anilor precedenți, în cadrul evenimentului sunt programate trei sesiuni de masterclass susținute de profesioniști în domeniul cinematografiei. Astfel, pe 2 octombrie de la ora 11:30, regizorul Cornel Mihalache este protagonistul discuției „Documentarul TV: Creație”, la Cinemateca Eforie. Tot aici, de la 11:30, Dan Curean va vorbi „Despre practica vânătorilor de imagine în documentar” sâmbătă, 3 octombrie. Cea care încheie seria masterclass-urilor este Ioana Bâldea Constantinescu cu „RadioDocumentarul: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic” la Journey Pub, 4 octombrie, de la ora 13:30.

Activitățile din cadrul festivalului sunt completate de expoziția „Noise and Silence”, aparținându-le artiștilor Raluca și Matei Arnăutu, care poate fi vizionată pe tot parcursul evenimentului la Cinemateca Eforie, vernisajul având loc în cadrul galei de deschidere. Prin intermediul expoziției, artiștii sondează limitele zgomotului în cadrul unor instalații mute, care fac trimitere la mediul cinematografic și radiofonic. Un alt punct de interes îl reprezintă biblioteca cu radio documentare, regăsindu-se într-un colț special amenajat al foaierului Cinematecii, unde participanților le sunt puse la dispoziție 20 de radio documentare marca Storymania, de ascultat în tihnă.

București Docuart Fest încurajează consumul de documentar românesc, pe tinerii regizori și spectatori, dorind să creeze un nou suflu de privitori pasionați de cinematografia autohtonă. Astfel, intrarea la festival este lăsată liberă atât la Cinema Muzeul Țăranului Român, cât și la Cinemateca Eforie.

Ediția din acest an este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.
Le mulțumim sponsorilor și partenerilor media ce se arată dedicați cauzei culturale a filmului documentar românesc.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.