5 trasee culturale de arhitectură bucureșteană

0

5 trasee culturale de arhitectură bucureșteană

Evenimentele lunii septembrie

logo-istoria artei_CS-01Asociația Istoria Artei organizează în această toamnă al doilea proiect de anvergură dedicat istoriei arhitecturii bucureștene. Axat pe trei compomente, în funcție de categoriile de public, vă propunem o serie de tururi ghidate, conferințe și ateliere pentru copii.

brosura IS copProiectul vizează cariera și personalitatea a cinci mari nume ale arhitecturii românești, valorificând patrimoniul realizat și proiectat, punând accent pe contribuția fiecăruia și pe trăsăturile definitorii, dar amintind și de monumentele dispărute. Practic este vorba de un parcurs istoric de-a lungul a celei de-a doua jumătăți a sec. al XIX-lea și până în anii ’60 ai sec. al XX-lea, documentarea având la bază, de cele mai multe ori, fonduri de arhivă inedite.

Proiectul este co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România, din taxa de timbru de arhitectură.

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Asociația Dialog și Acțiune, Bucureștii Vechi și Noi, Orașul lui Bucur, Biblioteca Metropolitană București

În luna septembrie programul activităților noastre va fi următorul:

7 septembrie, ora 10:00

Atelier de istoria arhitecturii și de creație pentru copii

Istoric Alina Havreliuc

Locuri: 17 copii

Înscrieri la: istoriaarteipentruceimici@gmail.com până în 6 septembrie, ora 16:00

14 septembrie, ora 16:00

„Pe urmele arh. Ion N.Socolescu prin București”

Tur ghidat: Arh.drd. Gabriela Petrescu

Punct de întâlnire: Casa Ionescu-Gion, Strada Logofăt Udriște nr. 33

 21 septembrie, ora 16:00

„Pe urmele ing.-arh. Grigore P. Cerkez  prin București”

Tur ghidat: Ist.artă drd. Oana Marinache

Punct de întâlnire: Universitatea de Arhitectură (Strada Biserica Enei)

22 septembrie, ora 16:00

„Pe urmele ing.-arh Nicu P. Cerkez prin București”

Tur ghidat: Ist.artă drd. Oana Marinache

Punct de întâlnire: Piața Universității, Metrou ieșirea de la Teatrul Național

Înscrieri la: asociatiaistoriaartei@gmail.com până în ziua anterioară organizării turului.

25 septembrie, ora 11:00

„Povești din București dedicate arh. Ion N. Socolescu”
Conferențiar: arh. drd. Gabriela Petrescu
Loc: Caru’ cu Bere, str. Stavropoleos nr. 5

 

poster sept_TURURI

 

 

5 trasee culturale de arhitectură bucureșteană

Asociația Istoria Artei organizează în această toamnă al doilea proiect de anvergură dedicat istoriei arhitecturii bucureștene. Desfășurat pe trei compomente, în funcție de categoriile de public, vă propunem o serie de tururi ghidate, conferințe și ateliere pentru copii.

Proiectul vizează cariera și personalitatea a cinci mari nume ale arhitecturii românești, valorificând patrimoniul realizat și proiectat, punând accent pe contribuția fiecăruia și pe trăsăturile definitorii, dar amintind și de monumentele dispărute. Practic este vorba de un parcurs istoric de-a lungul a celei de-a doua jumătăți a sec. al XIX-lea și până în anii’ 60 ai sec. al XX-lea, documentarea având la bază, de cele mai multe ori, fonduri de arhivă inedite.

Arh. I. N. Socolescu ca întemeietor al școlii românești, cu o creație încă ancorată în neoclasicism, dar și în stilul oriental; Nicolae Ghika-Budești, exponent de seamă al stilului național  și cu o activitate prolifică de restaurare a monumentelor istorice; frații ingineri-arhitecți Grigore și Nicu P. Cerkez cu o vastă activitate de 50 ani în serviciul public și privat; polivalentul Duiliu Marcu, arhitect și urbanist, ce a marcat toate etapele importante ale arhitecturii noastre prin lucrări ce pot fi încadrate în academismul francez, stilul neoromânesc și modernism.

Ultimul traseu propune o altă abordare, deschizând o nouă colecție dedicată familiilor domnitoare și boierești: o călătorie prin istoria arhitecturii de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și până la al doilea război mondial, urmărind inițiativele publice și reședințele membrilor familiilor Bibescu-Știrbey-Basarab Brâncoveanu.

Cercetarea s-a bazat pe fondurile arhivistice, în mare măsură inedite, aflate în Arhivele Naționale ale României, Direcția Municipiului București a Arhivelor Naționale și în Arhiva Primăriei Municipiului București. Informațiile culese au fost sistematizate și în 5 broșuri de arhitectură, ce conțin date despre biografia și activitatea arhitecților, listă cu informații  și fotografii ale imobilelor incluse în traseele propuse, alte detalii despre proiectele arhitecților sau monumentele dispărute. Fiecărui arhitect îi vom dedica un blog și o pagină de Facebook cu informațiile esențiale.

Proiectul este co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România, din taxa de timbru de arhitectură.

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Asociația Dialog și Acțiune, Bucureștii Vechi și Noi, Orașul lui Bucur, Biblioteca Metropolitană București

Istoric de artă drd. Oana Marinache

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.