Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

32 de liceeni programează mini-roboți împreună cu ingineri de la Freescale

1

32 de liceeni din București programează mini-roboți împreună cu ingineri de la Freescale

Pe 11 aprilie s-a lansat proiectul educațional pentru liceenii din capitală pasionați de robotică și programare, susținut de Freescale România în parteneriat cu Junior Achievement România. Opt echipe de liceeni selectați de la 10 colegii din București vor lucra, pe parcursul a patru întâlniri, în echipă cu ingineri embedded software pentru a programa mini-roboți care să parcurgă cu viteză maximă un circuit conceput de inginerii Freescale România.

roboti

32 de liceeni din București pasionați de programare și inginerie software participă la un proiect educațional unic susținut de Freescale România împreună cu Junior Achievement România: în opt echipe, tinerii vor petrece 15 ore pe parcursul a patru întâlniri în compania unor ingineri embedded software pentru a programa un roboțel pentru o sarcină de tipul “line follower”.

Lansarea proiectului STEM Innovation Challenge a avut loc la sediul Freescale România, iar scopul activității este să ajute tinerii pasionați de tehnologie să descopere domeniul embedded software, printr-o experiență practică și originală. Calibrând senzori, comandând motoarele la viteza maximă și învățând learning by doing cum pot folosi limbajul de programare C, liceenii se vor întrece în echipe pentru ca mini-roboții programați să parcurgă cu viteză maximă un circuit conceput de inginerii companiei.

„Un elev ce-și descoperă pasiunea pentru informatică are, practic, o infinitate de aplicații spre care se poate îndrepta. Limbajul de programare C folosit într-un mod aproape de hardware, în sfera embedded, este o direcție nu foarte facilă de care o parte relevantă din juniori se ferește – alegând să investească timp în alte paradigme de programare. Însă tocmai rigurozitatea impusă de limbaj și exprimarea low-level sunt factori ce oferă o înțelegere adâncă a modului în care siliciul funcționează. Exact asta este ceea ce ne dorim prin acest șir de evenimente: nu un concurs, ci o serie de întâlniri informale cu oameni ce mănâncă C “pe pâine” la serviciu, în speranța de a-i determina pe elevi să investească timp în programarea embedded.” (Cristian Măcărăscu, inginer Freescale și organizator al proiectului STEM Innovation Challenge).

“Proiectul a început foarte promițător și chiar sunt foarte entuziasmat de cum va decurge în continuare, pentru că sunt sigur că și mentorii noștri se vor bucura împreună cu noi” a spus Andrei Dumitrescu, unul dintre participanți, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Ion Creangă din București.

Elevii au fost selectați în urma unui test de programare în limbajul C și a motivației lor, finaliștii studiind în clasele a X-a și a XI-a la: Colegiul Național George Coșbuc, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Colegiul Național Grigore Moisil, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național Iulia Hașdeu, Colegiul Național Mihai Viteazul, Colegiul Național Sf. Sava, Colegiul Național Spiru Haret și Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice I. N. Socolescu.

Despre Freescale:

Freescale Semiconductor România şi-a început activitatea în aprilie 2000, cu cinci angajaţi. Freescale România a creat un centru de excelenţă tehnică în cercetarea şi dezvoltarea de software cu peste 300 de angajaţi, ingineri şi specialişti servicii clienţi.

Freescale Semiconductor România este unul dintre cele mai importante centre de excelenţă tehnică, lider în inovare în regiunea EMEA – Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Centrul de dezvoltare software din România generează concepte şi soluţii patentabile pentru tehnologii care contribuie la dezvoltarea continuă a portofoliului de soluții Freescale care adresează o varietate de segmente ale pieței de semiconductoare.
Priorităţile Freescale în zona de cercetare şi dezvoltare din România includ aplicaţii pentru echipamente de telecomunicaţii pentru reţele wireless şi wireline, prelucrare de semnal pentru staţii de bază wireless, aplicaţii de securitate în reţele, solutii de conectivitate low-power, profile si aplicaţii ZigBee, dezvoltare din domeniul AUTOSAR, produse de dezvoltare integrate (debugger, compiler, simulator şi analiză de performanţă) pentru procesoarele companiei. www.freescale.com/romania

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement România, organizaţie nonprofit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi a Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 189.000 de elevi din 1.200 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri. Web: www.jaromania.org

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.