Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

31 000 de consultații medicale, peste 4500 de pacienti fără venituri și cu venituri foarte mici, tratați în cele două policlinici sociale ale Fundației Regina Maria

0

31 000 de consultații medicale, peste 4500 de pacienti fără venituri și cu venituri foarte mici, tratați în cele două policlinici sociale ale Fundației Regina Maria, 400 000 de euro cheltuieli anuale

Fundația Policlinici Sociale Regina Maria a aniversat azi, 25 mai 2017, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Cafeneaua Socială Sheida, 6 ani de activitate medicală.

Medicina Socială este un domeniu de pionierat în România anului 2017 iar cele două policlinici sunt în continuare și după 6 ani singurele de acest fel care aparțin unei fundații.

unnamed

Wargha Enayati, fondatorul FPSRM:”Lupta noastră cu sustenabilitatea actualului sistem social este continuă. Ne zbatem în fiecare zi între dramele celor care ar avea nevoie de ajutor și sincopele unui sistem gândit mai mult din birouri și mai puțin din realitatea crudă a vieții. În realitate 6 ani de activitate medicală socială pentru policlinica Baba Novac unde au acces exclusiv persoanele fără venituri și asigurări medicale arată cam așa: 20 100 de consultatii gratuite, 2200 de pacienti din care 600 bolnavi cronici care primesc lunar tratament medical, 12 medici voluntari, un medic coordonator și o asistentă. Peste 400 000 de euro cheltuieli pentru cele două policlinici numai anul trecut. Medicina socială costă în primul rând uman și emotional dar și financiar și pentru asta avem de mulțumit partenerilor și prietenilor noștri.”

În total au fost oferite 31 000 de consultații de specialitate inclusiv de la înființarea Policlinicii Sociale Sala Palatului cea care s-a deschis în anul 2015, cu o investiție de 1 milion de euro și care are ca obiectiv susținerea accesului la asistență medicală de specialitate pentru persoane cu venituri reduse (sub 800/1600 Ron/lună).

Cristiana Mateoiu, Directorul Executiv al FPSRM:”Prin proiectele Fundației avem grijă ca dincolo de partea umană a activitatii noastre să oferim și o perspectivă financiară transparentă celor care ne susțin activitatea lunar. Costurile noastre au crescut lunar exponential cu numărul de pacienți și servicii oferite. Am pornit in 2011 de la 431 de consultatii la Policlinca Baba Novac, cea care oferă servicii medicale exclusiv pentru persoane fără venituri și asigurări medicale, azi am ajuns la 5600 de consultații gratuite pe an. La Policlinica Sala Palatului am oferit 10 900 de consultatii in 2 ani. În anul 2016 au fost peste 7000 iar anul acesta putem vorbi deja de 3858 total consultatii, analize medicale și investigații. Nevoia de sustenabilitate ne-a pus mereu în situația de a gândi soluții. Iată că deviza acestei policlinici este ~Fa-te bine, facand bine~ și in acest sens am decis să lansăm un abonament stomatologic care, din analizele noastre, este cel mai convenabil de pe piata. Cu 6 euro/lună beneficiezi de consultatie, plan de tratament, detartraj, o extractie, o extirpare vitala cu obturatie de canal si o obturatie. Cel mai important lucru este că parte din banii acumulați în acest fel merg către pacienții fără venituri”.

Poveștile oamenilor care trec pragul policlinicilor sunt impresionante, dar multe dintre ele sunt dătătoare de speranță pentru noi toți.

Am lucrat ca și confecționer încălțăminte 15 ani la Flacăra. Acum nu mă mai primește nimeni. De un an de zile am fost diagnosticată cu cancer și chiar nu se mai uită nimeni la mine. Sunt singură. Pentru că nu puteam plăti minimumul pentru asigurarea medicală, nu puteam beneficia de programul național de oncologie. Cu puțin noroc am început tratamentul, însă în spital e greu. Fără bani nu te bagă nimeni în seamă. E bine să mai vezi o față zâmbitoare și să vezi că îi pasă cuiva de tine și nu ești singur.”- A.T

Muncesc pe unde găsesc să îi pot plăti școala băiatului meu de 14 ani, un concurs, un papuc. Când îl aud cântând, nimic nu mai contează, greutăți. Am avut probleme mari cu dinții. Când ai probleme cu dinții nu-ți mai vine să vorbeşti, să râzi, nu poți să mănânci, şi atunci schimbările astea se văd. Mergeam la concursuri cu băiatul meu și nu mă puteam bucura cu el. Dacă zâmbeam sau vorbeam, lumea se uita la mine. Și aveam și dureri îngrozitoare. Aveam sentimentul că mai bine nu mai merg cu el pentru că îi este rușine, fără să vrea, cu mine. Acum pot să îl văd și să zâmbesc. Pot să fiu alături de el.” – D.B.

Am avut septicemie și niște operații din cauza cărora mi-am pierdut casa. Trei ani am stat prin spitale și am suferit 14 internări cu o rană deschisă. Am stat pe la prieteni, dar e greu să stai fără să plătești. Cine te mai angajează după 60 de ani? Imi place să muncesc, dar nu mă angajează nimeni. Nici la cărat pe șantier, nici la măturat și curățat străzile. Am mai muncit cu ziua, pe ici pe colo, dar mi-am dat seama că trebuie să îmi găsesc o locuință la cămin. Fata mea nu știe că stau la cămin. Îmi e rușine să îi spun. Mă mai duc să o văd pe aia mică și să îi duc câte ceva.” – C.G.

###

Fundaţia Policlinici Sociale Regina Maria este o organizație neguvernamentală care oferă, de peste 5 ani, o gamă largă de servicii medicale gratuite în cadrul Policlinicii Sociale din Baba Novac unui număr de peste 2400 de persoane înregistrate fără venituri şi asigurări medicale. Această policlinică este prima policlinică de acest fel din ţară, deschisă acum 6 ani. Din anul 2015, funcționează cea de-a doua Policlinică Socială, la Sala Palatului, care se adresează persoanelor cu venituri mici și foarte mici. De altfel, Fundația mai are și două centre educaționale de tip after school: Centrul Educațional Băneasa și Hero After-School Clinceni. Un alt proiect social este Cafeneaua Sheida de pe strada Ion Campineanu nr 23. Mai multe detalii puteți găsi pe www.fundatiapoliclinicisocialereginamaria.ro sau pe facebook la: https://www.facebook.com/fundatiareginamaria/?fref=nf

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.