Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

25 de mici şahişti faţă în faţă în „Duelul minţii”

0

Marți, 25 noiembrie – Freescale România și United Way România au adus 25 de mici şahişti faţă în faţă în „Duelul minţii”

Compania Freescale România a susţinut, alături de Fundaţia United Way România, un program de două luni şi jumătate prin care 25 de copii, beneficiari ai Centrului Comunitar Ghencea al Asociației Sfântul Ștefan din Bucureşti, au învăţat şah de la profesionişti şi voluntari.

Freescale România a găzduit marți, 25 noiembrie, concursul de șah ”Duelul minții”, care a încheiat un program de două luni şi jumătate, prin care 25 de copii din familii defavorizate au avut ocazia să înveţe să joace şah de la profesionişti şi voluntari din companie.

Copiii sunt beneficiari ai Centrului Comunitar Ghencea, unul dintre partenerii United Way în derularea programului “Învață să reușești”, care luptă împotriva abandonului școlar în comunitățile sărace. Dincolo de suportul oferit de specialiștii în educație și servicii sociale, copiii înscriși în program au nevoie să se bucure de oportunități pe care părinții lor nu le pot oferi și, mai ales, să aibă în jurul lor oameni care să îi inspire și să îi ajute să se dezvolte frumos. Compania Freescale România a răspuns în fiecare an acestei nevoi prin programe dedicate sportului, alimentației sănătoase și dezvoltării personale, în care angajații și copiii lucrează împreună și învață lucruri noi unii de la ceilalți.

P1090270

Anul acesta, Freescale România și-a propus să îi ajute pe copii să își descopere noi abilități prin jocul de șah și să demonstreze că performanța are nevoie doar de o șansă pentru a se dezvolta. Astfel, Freescale a susținut cei 25 de copii interesați să descopere secretele șahului alături de angajații voluntari și antrenorii de la Asociația Clubul Sportiv Master Mind București. Pe parcursul a 16 lecții, copiii au învățat regulile jocului și s-au pregătit intens pentru competiţia finală.

Pentru cei mici, programul a fost o experienţă cu adevărat inedită, din care au învăţat multe lucruri noi. Unul dintre copii a povestit că „la început i s-au părut grele regulile, dar încet-încet au devenit uşoare. Am învăţat să dăm şah-mat doar din câteva mişcări! Iar domnul profesor ne-a explicat că, atunci când pierzi, trebuie să zâmbeşti, şi când câştigi, să fii trist, pentru a nu-l supăra pe celălalt. Uneori încerc şi eu să fac aşa.”

Competiţia finală, „Duelul minţii”, s-a desfășurat în sistem elvețian, timp de aproximativ 3 ore, la sediul Freescale România. La final, 9 copii, reprezentanți ai categoriilor de vârstă – 8-10, 11-12 şi 13-14 ani, au fost desemnaţi câştigători şi au fost premiați cu diplome, trofee, seturi și cărți de șah. De asemenea, toți copiii au primit cadou un set de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru iarnă și au luat prânzul împreună cu voluntarii și invitații.

Cu această ocazie, copiii au cunoscut şi doi invitaţi speciali: pe Marele Maestru Internațional şi actualul antrenor federal al Federaţiei Române de Şah, Constatin Ionescu și pe Tiberiu Georgescu, care, la doar 23 de ani, deține titlul de Maestru Internațional. Cei doi invitați i-au ghidat pe copii pe durata concursului, iar, la final, MMI Constantin Ionescu a susținut un simultan de șah cu angajații Freescale, pasionați de acest sport.

„Este o iniţiativă lăudabilă, o mare bucurie şi un gest deosebit de a susţine copiii să înveţe şah. Cei care ajung să se îndrăgostească de şah devin oameni mai lucizi, mai calculaţi, mai puţin impulsivi şi mai calzi, pentru că reuşesc să empatizeze cu celălalt jucător. Aceşti copii au prins apetitul şahului şi fi minunat ca această iniţiativă să meargă mai departe”, a declarat MMI Constantin Ionescu.

Dl. Dan Nițaru, de la Asociația Clubul Sportiv Master Mind București, unul dintre profesorii copiilor pe durata proiectului, a povestit că „este minunat să lucrezi cu copiii, captezi energie, simţi că rămâi tânăr şi parcă înveţi şi tu mai multe de la ei. Copiii ar trebui atraşi către acest sport pentru că, prin şah, ei devin oameni frumoşi”. Tot el a menţionat că toţi copiii au fost extraordinari, iar 10 dintre ei ar putea chiar să facă performanţă în şah.

„Concursul de şah a fost „testul” susținut de copiii de la Asociația Sf. Arhidiacon Ștefan într-o atmosferă ludică, după 2 luni şi jumătate de lecții captivante care i-au inițiat în tainele jocului minții. Am văzut azi multe zâmbete candide: pe fețele copilașilor în timpul jocului, în pauza de masă sau, bineînțeles, la festivitatea de premiere, pe chipurile voluntarilor de la United Way, ale profesorilor de la Clubul Sportiv Master Mind și ale invitaților speciali și, nu în ultimul rând,  ale gazdelor ospitaliere – colegii mei de la Freescale. Evenimentul de astăzi demonstrează încă o dată faptul că stă în puterea noastră să facem mai mult pentru a asigura un viitor copiilor noştri. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat!”, a declarat Horia G., voluntar Freescale şi organizator al acestui program, el însuşi Maestru FIDE și singurul care i-a ținut piept lui MMI Constantin Ionescu în cadrul simultanului, reuşind o remiză.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.