25-26 mai Zilele Documentarului în limba portugheză. INTRAREA LIBERĂ@Cinema Muzeul Țăranului

0

Pe 25 și 26 mai, sunteți așteptați la Zilele Documentarului în limba portugheză. Două zile, patru documentare din tot atâtea țări în care portugheza este limbă oficială.

Documentarele din Angola, Guineea-Bissau, Mozambic și Portugalia vă invită să descoperiți un trecut care se intersectează în meandrele istoriei și pe care vom încerca să îl înțelegem mai bine cu ajutorul invitatei noastre speciale, regizoarea, artista și cercetătoarea Catarina Simão, autoarea documentarului din Mozambic.

POSTER MNTR

EVENT FB – FB.com/events/562061793934755

FB Cinema Muzeul Țăranului – FB.com/Cinema.Muzeul.Taranului

 

Luni, 25 mai

18:00 – Fantasia Lusitana (Portugalia), Regie: Jose Canijo, 2010, 67 min); subtitrare în engleză.

Documentarul explorează relația dintre portughezii aflați sub dictatura Statului Nou cu străinii refugiați în Portugalia după cel de-al doilea Război Mondial; mai precis, forma în care aceștia au influențat (sau nu) moștenirea culturală lăsată de război. O viziune pertinentă despre istoria portugheză de sec. XX, construită integral prin intermediul imaginilor de arhivă.

19:30 – Effects of wording (Portugalia-Mozambic), Regie: Catarian Simano, 2014, 29 min). Sesiune Q & A, subtitrare în engleză.

Sub forma unui scurt eseu vizual Effects of Wording explorează noțiunea de arhivă ca o lectură a lumii, căutând pe trei continente istoria Institutului Mozambican.

Documentarul face parte dintr-o instalație-video The Mozambique Institute Project care a fost expusă pentru prima dată în Muzeul Național Centro de Arte Reina Sofia (Madrid), în contextul expoziției Really Useful Knowledge, finanțată de către grupul croat WHW.

La proiecție va fi prezentă regizoarea care va fi disponibilă pentru o sesiune de discuții cu publicul.

 

Marți, 26 mai

18:00 – Pabia di Aos (Guinnea-Bissau), Regie: Catarina Laranjeiro, 2013, 56 min), subtitrare în engleză.

Documentarul dezbate problema memoriilor războaielor (al Războiului pentru Independență și al Războiului Civil). Este filmat în Guineea-Bissau și ne prezintă, 40 de ani după, narativele celor care au aderat la mișcarea de eliberare națională și a celor care au luptat în armata colonială, punând în scenă o paletă de discursuri. Toți își asumă memoria învinșilor.

19:30 – Cartas de Angola (Portugalia, Angola), Regie: Dulce Fernandes, 2011, 63 min).

Documentarul aduce în prim-plan participarea cubaneză în Războiul Civil din Angola, intersectată cu memoria personală a autoarei, născută în Angola și parte din exodul portughez către metropolă odată cu începerea Războiul Colonial Portughez.

Evenimentul este organizat de drd. Iolanda Vasile, lector de limba portugheză la Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu prof. Dr. Daniel Perdigão, lector de limba portugheză la Universitatea București.

Evenimentul este finanțat de Institutului Camões pentru Limbă și Cooperare, având ca parteneri instituționali Muzeul Țăranului Român, Ambasada Portugaliei în România, Centrul Ubuntu de la Universitatea de Vest din Timișoara și Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează