1990 Bucurestiul la un an de guvernare neocomunista – foto Norihiro Haruta

0

Norihiro Haruta născut în Japonia în 1968 a ajuns în România în 1990 căutând revoluția din Europa de Est. Tânăr student ne descrie o Românie și un București exotic pentru el, nemaivăzut până atunci. Interesant este că memoriile lui scrise după 27 ani și-au păstrat naivitatea studentului și transmit foarte bine emoțiile trăite în fața unei lumi total diferite de cea de acasă.

unnamed
Arhiva primita de la Norihiro Haruta cu Bucureștiul anului 1990 cuprinde peste 500 de fotografii și ne arată Bucureștiul anului 1990 mai urât decât pe vremea lui Ceaușescu. După 27 ani, cred că am uitat partea urâtă a acelor ani. 1990 a fost primul an după revoluție, țara era condusă de comuniștii din linia a doua pe vremea lui Ceaușescu (FSN-ul a ieșit câștigător la alegeri în frunte cu Ion Iliescu fost comunist de seamă), am avut trei mineriade dintre care cea din 13 iunie 1990 a lăsat urme mulți ani. Brucan a zis că ne trebuie 20 de ani ca sa ne deșteptăm, a fost optimist…

Cozi la alimente, oameni îmbrăcați sărăcăcios și urât, înghesuială în autobuze, jucători de alba – neagră și vânzători ambulanți…. un București apocaliptic, degradat, fără speranță, acesta este Bucureștiul după un an de guvernare FSN.

Aigi găsiți articolul și fotografiile lui Norihiro Haruta, o parte din istoria uitată a României foarte importantă pentru înțelegerea acelor vremuri.
https://bucurestiulmeudrag.ro/blog/articol/norihiro-haruta

Sper ca aceste fotografii să fie văzute și înțelese de tinerii care au avut norocul să nu trăiască anii comunismului în România.

Parteneri media:
Asociația Operatorilor Culturali din România, ARTIVIST, CREIONETICA, Foto-Magazin, Let’s Do It. Romania!, Modernism.ro, Radio România Internațional, Raftul cu Idei, România Pozitivă

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.