Norihiro Haruta născut în Japonia în 1968 a ajuns în România în 1990 căutând revoluția din Europa de Est. Tânăr student ne descrie o Românie și un București exotic pentru el, nemaivăzut până atunci. Interesant este că memoriile lui scrise după 27 ani și-au păstrat naivitatea studentului și transmit foarte bine emoțiile trăite în fața unei lumi total diferite de cea de acasă.
Arhiva primita de la Norihiro Haruta cu Bucureștiul anului 1990 cuprinde peste 500 de fotografii și ne arată Bucureștiul anului 1990 mai urât decât pe vremea lui Ceaușescu. După 27 ani, cred că am uitat partea urâtă a acelor ani. 1990 a fost primul an după revoluție, țara era condusă de comuniștii din linia a doua pe vremea lui Ceaușescu (FSN-ul a ieșit câștigător la alegeri în frunte cu Ion Iliescu fost comunist de seamă), am avut trei mineriade dintre care cea din 13 iunie 1990 a lăsat urme mulți ani. Brucan a zis că ne trebuie 20 de ani ca sa ne deșteptăm, a fost optimist…
Cozi la alimente, oameni îmbrăcați sărăcăcios și urât, înghesuială în autobuze, jucători de alba – neagră și vânzători ambulanți…. un București apocaliptic, degradat, fără speranță, acesta este Bucureștiul după un an de guvernare FSN.
Aigi găsiți articolul și fotografiile lui Norihiro Haruta, o parte din istoria uitată a României foarte importantă pentru înțelegerea acelor vremuri.
https://bucurestiulmeudrag.ro/blog/articol/norihiro-haruta Sper ca aceste fotografii să fie văzute și înțelese de tinerii care au avut norocul să nu trăiască anii comunismului în România.
Parteneri media:
Asociația Operatorilor Culturali din România, ARTIVIST, CREIONETICA, Foto-Magazin, Let’s Do It. Romania!, Modernism.ro, Radio România Internațional, Raftul cu Idei, România Pozitivă