Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

160 de organizatii se prezinta la ONGFest 2015

0

A sasea editie a ONGFest, Festivalul Organizatiilor Neguvernamentale, organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile are loc pe 9 si 10 mai 2015 in Bucuresti, in Parcul Herastrau, la intrarea dinspre piata Charles de Gaulle.

Evenimentul de deschidere a a avut loc astazi, 8 mai, incepand cu ora 9.30, la Biblioteca Nationala.

cover_FB_ONgFest2015

Pe parcursul celor doua zile, peste 130 de organizatii din Romania si peste 30 din afara tarii, isi prezinta proiectele in fata publicului larg: organizeaza dezbateri, ateliere educative, jocuri si concursuri pe teme variate si destinate tuturor varstelor.

Programul evenimentului

Intr-o maniera sobra sau ludica, prin dezbateri foarte serioase sau activitati nonformale interactive, vizitatorii sunt invitati sa descopere rolul cetateanului si ONGului in bunul mers al unei comunitati, dar si sa reflecteze asupra care modalitatilor prin care poate ulterior sa se implice in mod direct. Diversitatea celor mai bine de 160 de organizatii participante (social, mediu, educatie, tineret, sport, antreprenoriat, sanatate, dezvoltare urbana, justitie si anticoruptie), precum si varietatea de activitati pe care le vor propune publicului (dezbateri incepand de la drepturile femeilor, legea partidelor sau votul de la distanta, pana la amenajarea spatiilor verzi, astronomie, „body painting” sau ateliere de creatie pentru copii) fac din ONGFest un eveniment pentru orice varsta si orice profesie.

In parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sarbatorim anul acesta Ziua Europei in ONGFest: tombole si activitati tematice sunt organizate pe tot parcursul zilei, iar la caderea serii ne bucuram de prezenta IKHAIA BAND si Andra si lansam artificii.

Mai multe detalii despre programul dezbaterilor se gasesc aici. Iar programul activitatilor nonformale se gaseste aici.

Despre participanti

Editia 2015 a ONGFest reuneste peste 130 de ONG-uri din Romania si peste 30 de ONG-uri din Bulgaria, Croatia, Grecia, Letonia,  Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Spania. Alaturi de acestea participa si o serie de companii, institutii publice ce desfasoara proiecte in folosul comunitatii.

Lista completa a organizatiilor participante este disponibila aici.

Despre comunitatile model

Media europeana a implicarii cetatenilor in initiativele organizatiilor neguvernamentale este de 20%, in timp ce media din Romania este de sub 5%. FDSC isi propune sa creasca aceasta cifra, iar ONGFest aduce in fiecare an in fata publicului exemple de implicare si cetatenie activa. Anul acesta, ONGFest prezinta „comunitati model”: comunitatile model sunt cele ce promoveaza increderea reciproca, luarea deciziilor in mod democratic si transparent, participarea voluntara si solidaritatea. Aduc impreuna oameni cu abilitati diverse care se completeaza reciproc si permit mai usor atingerea unor scopuri comune. Impreuna, membrii comunitatii pot influenta deciziile autoritatilor publice. Comunitatile permit integrarea sociala si construirea increderii reciproce. Comunitatile nu sunt izolate, ele comunica si se intrepatrund.

ONG-urile din comunitati informeaza si formeaza cetatenii. Ii ajuta sa rezolve probleme si sa isi imbunatateasca viata. Mediaza opinii si ajuta cetatenii sa gaseasca solutiile cele mai bune. Initiaza comunitati model.  Indiferent de domeniul de activitate in care ONG-urile isi desfasoara activitatea, la ONGFest 2015 sunt promovate comunitatile si initiativele lor. Apoi oamenii sunt incurajati sa fie alaturi de ele.

Beneficiari, voluntari, aspiranti ai unor idei sau donatori, fiecare isi poate gasi cel putin o activitate sau organizatie de interes sambata si duminica la ONGFest, in parcul Herastrau.

Poster_NGOFest2015

ONGFest este finantat partial prin Fondul ONG, granturile Spatiului Economic European, 2009 – 2014. Mai multe detalii pe www.fondong.fdsc.ro .

Sponsori: OMV Petrom, Banca Comerciala Romana, AVON

Parteneri: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Guvernul Romaniei – Departamentul pentru Relatii Interetnice, Primaria Municipiului Bucuresti, Biblioteca Nationala a Romaniei, Bursa Binelui, Tara lui Andrei.

Parteneri media: KISS FM, Adevarul, Dilema Veche, Digi24, Agerpres, HotNews, Revista Cariere, Think Outside The Box, Romania Pozitiva, Stiriong.ro, Blogunteer.ro, SUB25.ro

Despre Fondul ONG: Programul Fondul ONG este parte din asistenta oferita Romaniei in cadrul granturilor SEE 2009 – 2014, dispune de 36 mil de Euro si este implementat de consortiul format din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) alaturi de Fundatia pentru Parteneriat (FP) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR). Obiectivul programului este sa reduca disparitatile economice sociale dintre Romania si statele donatoare: Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Peste 400 de proiecte au fost finantate in cadrul programului, prin intermediul a doua apeluri de finantare, primul lansat in 2013, iar cel de-al doilea in anul 2014. Tematicile proiectelor sunt in domenii diferite, precum: voluntariat, valori democratice, initiative civice, justitie sociala, dezvoltare durabila, servicii sociale, dezvoltarea de retele si coalitii,  dezvoltarea capacitatii organizationale a ONGurilor si altele. La nivel european, programe similare exista in 15 tari europene. Mai multe detalii pe www.fondong.fdsc.ro .

Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. Fundatia dezvolta proiecte in domenii cum sunt educatie, economie sociala, cooperare pentru dezvoltare, incluziune sociala. Dezvolta si administreaza progranme de finantare, campanii de promovare si advocacy pentru organizatile neguvernamentale. Pana in acest moment, FDSC a facilitat finantarea a mai mult de 2000 de proiecte ale organizatiilor neguvernamentale, avand in acest moment in portofoliu aproape 500 de proiecte, puse in practica de peste 800 de organizatii neguvernamentale, de pe tot teritoriul Romaniei. Mai multe detalii se gasesc pe  www.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.