Anul acesta se implinesc 150 ani de la infiintarea Gradinii Botanice din Bucuresti!
Gradina Botanica „Dimitrie Brandza” a Universitatii din Bucuresti este o institutie de cultura, educatie si cercetare, un factor activ in procesul general de constientizare a relatiei dintre om si natura, prin prisma necesitatii conservarii diversitatii vegetale.
A fost infiintata in anul 1860 in timpul domniei lui Al. I. Cuza. In prezent are o suprafata de 17,5 ha si este organizata in sectoare: sectoare in aer liber, populate cu plante anuale si perene (Sectorul Decorativ, Sectorul Plante Rare, Sectorul Flora mediteraneana, Sectorul Flora Dobrogei, Sectorul Gradina Italiana, Rosariul, Colectia de Irisi, Sectorul Plante Utile si Sectorul Sistematic), sere de expozitie care adapostesc compartimente speciale pentru plante din diferite regiuni ale planetei (Palmieri, Orhidee, Ferigi Exotice, Plante Tropicale si Subtropicale, Plante Suculente, Cactusi, Bromelii) si sere de productie.
Colectiile de plante cuprind aproximativ 5.000 de taxoni. Institutia pune la dispozitia studentilor, cercetatorilor si a vizitatorilor si un Muzeu Botanic organizat pe principii ecologice, un Herbar General (BUC) care cuprinde aproximativ 500.000 de coli si o Librarie Botanica cu mai mult de 9.000 de carti. Gradina Botanica „Dimitrie Brandza” publica „Acta Horti Botanici Bucurestiensis”, care in prezent a ajuns la volumul numarul 35 si „Delectus Seminum” publicatie utilizata ca baza pentru schimbul national si international de seminte.
In perspectiva, strategia Gradinii Botanice din Bucuresti, institutie cu caracter academic, vizeaza atât dezvoltarea valentelor sale educative si de informare a publicului larg cât si a celor de cercetare si conservare a diversitatii plantelor autohtone si alohtone.