Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

15 elevi din București, ”Jurnaliști în curtea școlii”

0

Jurnaliștii de la publicația independentă Think Outside the Box au invitat 15 elevi bucureșteni de școală generală și liceu, la o serie de ateliere de jurnalism cetățenesc, realizate în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities și Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație (CARE). Scopul atelierelor a fost să testeze curiozitatea față de jurnalism a copiilor și adolescenților, care își vor putea publica primele articole în cadrul site-ului curteașcolii.totb.ro. Acest site a fost special creat în cadrul proiectului editorial Jurnalist în curtea școlii, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

unnamed

Cei 15 elevi care au participat la atelierele de jurnalism cetățenesc susținute în septembrie și octombrie la CARE Café provin de la școlile 136 și 147 din cartierul Ferentari, respectiv de la Colegiile Naționale ”George Coșbuc” și ”Mihai Viteazul.” ”Am încercat să creăm un spațiu comun pentru copii care provin din medii diferite, astfel încât să existe un schimb real de experiență între ei,” explică Andra Matzal, de la Think Outside the Box. ”Dacă la primele ateliere, mai multe eleve de liceu se autodeclarau, de pildă, feministe, la următoarele, din ce în ce mai multe fete de la școlile generale au început să aducă în discuție drepturile femeilor. Copiii de la Clubul de Educație Alternativă din Ferentari ne-au dat tuturor o lecție importantă despre maturitatea care nu ține cont de vârstă.”

Dincolo de diferențele dintre copiii și adolescenții care au participat la Jurnalist în curtea școlii, dezinteresul față de felul în care se face presa actuală în România s-a dovedit aproape unanim. Dacă în primă instanță, mulți dintre copiii răspundeau că jurnalistul este acea persoană care ia interviuri vedetelor și politicienilor, întâlnirile cu invitații atelierelor – fotojurnalista Ioana Moldovan, documentaristul Vlad Petri, activistul Ionuț Ruscea și regizoarea Vera Ion – au nuanțat definiția jurnalistului. Cu toate acestea, aproape niciunul dintre ei nu a putut oferi inițial un nume de jurnalist român, excepție făcând câțiva prezentatori de emisiuni TV. Principalele motive pentru care elevii participanți susțin că nu urmăresc presa românească sunt lipsa subiectelor reprezentative pentru interesele lor și caracterul negativist al conținutului promovat. ”Nu-mi place [presa]fiindcă prea prezintă oameni care-și omoară familiile, violează fete și fac lucruri rele,” a spus Ionuț (13 ani).

Printre temele față pe care elevii de la Jurnalist în curtea școlii s-au arătat interesați să le trateze se numără plictiseala în școli, neadecvarea sistemului de învățământ la nevoile lor și violența profesorilor, a părinților și a colegilor – bullying-ul fiind invocat adesea de copiii de la școlile generale. De asemenea, mulți dintre copiii interesați de jurnalism și-ar dori să găsească în presă mai multe povești pozitive, de succes, care să compenseze pentru dozele masive de senzaționalism sumbru din ziarele și programele televiziunilor românești.
”Îmi dau seama după proiectul ăsta că tot ce am făcut eu în școală a fost să învăț să scriu caligrafic, să mă supun autorității, să nu contest, să iau note bune la toate materiile, indiferent dacă îmi plăceau sau nu, pentru că așa trebuia. Mecanic, ca un robot, indiferent la ce se întâmpla în jurul meu. Acum am avut șansa să întâlnesc elevi sensibili la realitățile sociale, empatici și justițiari, care nu fac lucrurile pentru că așa trebuie, ci se rezumă la a le face cum trebuie pe alea care le plac, și nu se dau în spate când au un cuvânt de spus,” spune Ionuț Dulămiță, de la Think Outside the Box.

În perioada imediat următoare, elevii vor lucra, alături de echipa de la TOTB.ro, la propriile materiale jurnalistice, care vor fi publicate pe curteașcolii.totb.ro. Această publicație va rămâne deschisă tuturor copiilor și adolescenților care vor să vadă care-i faza cu jurnalismul, înainte de a decide dacă vor sau nu să-și transforme pasiunea pentru scris într-o meserie.
Puteți urmări teaserul proiectului aici: https://www.youtube.com/watch?v=6WrL_xKHqU0

Un clip filmat de elevi la unul dintre atelierele de jurnalism poate fi urmărit aici:

”Jurnalist în curtea școlii” este un proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.