Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

140 de ani de la nașterea lui Radu R. Rosetti – „De la Marele Răzbel la Marea Unire”

0

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea generalului și istoricului Radu R. Rosetti (20 martie 1877 – 2 iunie 1949), Asociația – Editură Istoria Artei va organiza miercuri, 29 martie, de la ora 18:30 un eveniment dedicat evocării uneia dintre cele mai însemnate personalități ale societății românești de la începutul secolului XX. Evenimentul se va desfășura la Casa Rosetti din Strada M. Moxa nr. 5, iar intrarea va fi liberă.

Afis de la Marele Razbel la Marea Unire

Cu același prilej, Asociația – Editură Istoria Artei va lansa proiectul cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire. Fapte de vitejie, consemnări, monumentece se va desfășura în 2017 prin mai multe manifestări culturale.

Descendent al unei reputate familii boierești moldovene, Radu R. Rosetti urmează o carieră militară, remarcându-se prin faptele sale de vitejie din timpul Războiului. De numele său se leagă înființarea Muzeului Național Militar, scrierea unor importante studii de istorie militară; a fost directorul Bibliotecii Academiei Române și ministru al educației și artelor.

Casa Rosetti, în saloanele căreia se va desfășura evenimentul, a fost proiectată de arhitectul Nicolae Ghika-Budești în 1908 și construită de antreprenorul italian Cesare Fantoli, pe terenul provenind din zestrea Ioanei Stirbey (1885-1914). Reședința maiestuoasă poartă amprenta stilului arhitectural moldovenesc, viziune împărtășită deopotrivă de proprietar cât și de arhitect, ambii descendenți ai unor importante familii boierești din Moldova.
Proiectul cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire” vizează cercetarea și realizarea istoricului unor monumente de for public ridicate în onoarea eroilor, comemorarea eroilor și a faptelor lor, identificarea mărturiilor din scrisori, jurnale, arhive de familie, conceperea și publicarea unor materiale informative, identificarea  problemelor  monumentelor publice, propunerea unor soluții de protejare și promovare a patrimoniului, organizarea de evenimente culturale pentru diferite categorii de vârstă.
Activitățile de valorificare a patrimoniului cultural material propuse de proiect se vor desfășura sub forma organizării de tururi ghidate, conferințe, ateliere de istorie pentru copii, ateliere de lectură publică, ateliere de patrimoniu și prin publicarea unui album care va fi distribuit gratuit publicului participant la evenimentele din 2017. Informațiile actualizate pot fi consultate pe blogul proiectului la adresa: marelerazbelmareaunire.blogspot.ro/. Coordonatorul proiectului este dr. Oana Marinache, istoric de artă, președintele Asociației – Editură Istoria Artei.
„De la Marele Răzbel la Marea Unire” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect cultural co-finanțat de Casa de cultură „Friedrich Schiller”, Asociația Stindard și doamna Mihaela Stoica.
Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Muzeul Municipiului București, Asociația Bucureștiul Meu Drag

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.