Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

10,5 milioane USD investiți în programe și rețea de 40 de organizații non-guvernamentale partenere

0

Romanian-American Foundation (RAF) împlinește 5 ani în România

Reperele RAF 2009-2014: 10,5 milioane USD investiți în programe, rețea de 40 de organizații non-guvernamentale partenere, aproximativ 7,5 milioane USD atrași de la alți finanțatori și donatori individuali.

De la înființarea sa, Romanian-American Foundation (RAF) a investit 10,5 milioane USD în România și a angrenat o rețea de peste 40 de organizații non-guvernamentale partenere prin care programele ajung în toate județele țării. Din luna noiembrie 2009, când Guvernul S.U.A. a luat decizia de a reinvesti în România sumele obținute din fructificarea portofoliului RAEF, Fundația a reușit să adauge investițiilor sale 7,5 milioane USD atrași de către parteneri ca matching funds de la alți finanțatori și donatori.

Roxana_Vitan_RAF_2014Roxana Vitan, Președintele RAF, spune: „După cinci ani, avem 14 programe complexe în derulare – cinci în antreprenoriat, șapte în educație și două în dezvoltare comunitară – toate vizând prioritățile noastre strategice, și anume revitalizarea economiei rurale, promovarea inovației tehnologice și stimularea implicării civice. Suntem printre foarte puținele fundații dedicate integral României și creată să existe ”in perpetuity” – adică pentru totdeauna, astfel că programele noastre sunt gândite pe termen foarte lung”.

RAF s-a lansat în România în anul 2009 asumându-și misiunea de a promova şi consolida condiţiile necesare unei economii de piaţă sustenabile şi unei societăţi democratice care să asigure acces la oportunităţi pentru toate segmentele populaţiei din România.

În perioada 14-17 octombrie 2014, la Biblioteca Națională a României, în Atrium, este deschisă publicului expoziția multimedia 5 Years of partnership for Action – powered by RAF – care prezintă activitatea Fundației în cei cinci ani, precum și opt filme cu proiecte de succes implementate de RAF și partenerii săi.

Mai multe detalii pe www.rafonline.org

raf

Câteva dintre proiectele de succes RAF / 5 Years of Partnership for Action – powered by RAF

Programul Rural Entrepreneurship – propune intervenții care să asiste micii fermieri activi economic să facă tranziția dinspre semi-subzistență către o mică afacere profitabilă. Împreună cu partenerii săi, RAF a sprijinit mici fermieri să acceseze capital (prin instituții de micro creditare locale) și a propus modele de asociere în vederea accesului la piață (asociații de producători, cooperative agricole, food-hubs). Programul susține patru cooperative pilot care ajută 45 de fermieri să își valorifice mai bine producția și să devină motoare de dezvoltare economică locală.

https://youtu.be/dmBJNWwdCAA

Parteneri: CEED, CMSC, CRPE, FDSC, Fundația Civitas, Fundația PACT

Parteneri Pro Bono: Fundația pentru promovarea Agriculturii și Economiei Regionale FAER, Fundația Patria Credit, Opportunity Microcredit Romania IFN SA, Patria Credit IFN SA, Romcom IFN SA, Societatea de Finanțare Rurală FAER IFN SA, Viats IFN SA

Programul Green Entrepreneurship – se axează pe ecoturism ca sursă de venituri pentru comunități rurale aflate în zone cu resurse naturale sau obiective culturale de interes. Prin dezvoltarea infrastructurii și serviciilor, se vizează creșterea fluxului de turiști pentru a genera impact economic. Programul susține șapte întreprinderi sociale green și angajează în prezent peste 500 de persoane din comunitățile locale.

https://youtu.be/-9xSC-xhcg0

Parteneri: Fundația pentru Parteneriat (REPF) si CEED

Programul Applied Research, Technological Innovation and Entrepreneurship

(ARTIE) – explorează intervenții care să îi ajute pe cercetătorii și antreprenorii în tehnologie să identifice potențialul de punere a unei idei pe piață. În 2013, 8 echipe formate din 27 de cercetători români au primit granturi pentru a dezvolta concepte cu potențial comercial demonstrat. A urmat programul RICAP – un parteneriat între Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală și Institutul american Larta – care susține antreprenorii români să ajungă cu produsele lor pe piața globală. Participanții RICAP lucrează cu echipe dedicate de mentori și experți din S.U.A. și România pentru a-și dezvolta capacitatea de comercializare și pentru a se conecta la o rețea globală de potențiali parteneri și investitori. Primul ciclu RICAP a susținut 15 inovatori din România, iar al doilea ciclu este în faza de selecție a participanților.

http://youtu.be/byOktx6jGPo

Parteneri: LARTA Institute USA, Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltarea Locală (CRIDL).

Programul de educație antreprenorială – este primul program RAF demarat în 2009 alături de Junior Achievement România (JAR) și are ca scop dezvoltarea laturii practice a învățământului din România – educația antreprenorială stabilă, prin care elevii să învețe cum să dezvolte o idee, cum să lucreze în echipă și să ia decizii împreună. RAF a sprijinit JAR să pregătească evaluarea Enterprise Driving License®, lucrând cu 500 de profesori și 15.000 de elevi. Anual, 500 de elevi participă la Competiția Națională Compania Anului și la alte târguri regionale.

https://youtu.be/qFAoLjKrgjA

Partener: Junior Achievement România

Programul Reforma Predării Științelor – a demarat cu proiectul de reformă a predării fizicii, în 2011. A implicat  un grup de profesori care au redefinit metodologia de predare a fizicii folosind investigația și experimentele, astfel încât materia să fie atractivă pentru copii. În prezent, 1.000 de profesori sunt sprijiniți să aplice metoda la clasă în școli din 8 județe, iar primele evaluări au demonstrat un salt semnificativ în performanțele elevilor. Noua metodă de predare a fizicii urmează să se extindă în toate județele țării iar abordarea urmează să includă și alte discipline tehnice.

https://youtu.be/2Dj1fKZkr9Y

Partener: Societatea Română de Fizică

Programul de Educație Civică – vizează determinarea tinerilor să se implice în viața comunităților lor. Cluburile IMPACT au demarat în 2002, în Valea Jiului. Până acum, IMPACT a atras peste 6.000 de tineri și copii. Peste 300 de lideri voluntari ghidează anual activitățile Cluburilor IMPACT. De la un singur Club IMPACT, programul a ajuns să fie prezent în 13 județe, în peste 100 de scoli din România și să lucreze cu aproape 2.000 de tineri și 300 de profesori voluntari. Anual, Cluburile IMPACT din România realizează aproape 200 de proiecte, ce ajută aproximativ 35.000 de oameni: copii, tineri, adulți sau bătrâni care se confruntă cu probleme ca sărăcia, poluarea mediului, excluziunea, încălcarea drepturilor omului, discriminarea, violența, accesul redus la resurse sau educație, problemele de sănătate. Este primul program educațional dezvoltat în România care a fost preluat de alte 9 țări (S.U.A., Nicaragua, Honduras, Republica Dominicană, Mexic, Haiti, Armenia, Albania și Republica Moldova), fiind un model de educație flexibil, care poate fi replicat ușor.

https://youtu.be/kP9f6g50iDc

Partener: Fundația Noi Orizonturi

Programul de Dezvoltare Comunitară – are ca scop extinderea participării civice și a contribuției individuale la rezolvarea problemelor comunității. RAF susține, în principal, două proiecte de anvergură națională: platforma de donații www.donatie.ro, dezvoltată de  Asociația pentru Relații Comunitare și susținută de șase instituții bancare și trei companii de telefonie mobilă – și mișcarea Fundații Comunitare, în parteneriat cu Asociația pentru Relații Comunitare. Până la finalul anului 2013, fundațiile comunitare au susținut peste 1.300 de inițiative locale cu finanțări, burse și dotări în valoare de 3.748.660 Lei – unul dintre cele mai de succes proiecte fiind Swimathon – derulat acum în 7 orașe din țară. În perioada 2012-2014, pe platforma Donație.ro s-au derulat 70 de campanii, s-au atras 5.600.000 Lei (peste 1.750.000 USD) și s-au înregistrat peste 625.000 de SMS-uri de la 500.000 de donatori.

https://youtu.be/gOycDw5d9S4

Parteneri: Asociația pentru Relații Comunitare, Fundația Comunitară Alba, Fundația Comunitară Bacău, Fundația Comunitară București, Fundația Comunitară Cluj, Fundația Comunitară Covasna, Fundația Comunitară Iași, Fundația Comunitară Mureș, Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc, Fundația Comunitară Oradea, Fundația Comunitară Prahova , Fundația Comunitară Sibiu, Fundația Comunitară Țara Făgărașului

Programul Teach for Romania – atrage tineri extraordinari, absolvenți ai universităților de prestigiu din România și străinătate și îi pregătește pentru a preda în acele școli unde profesorii obișnuiți ar prefera să nu ajungă. În 2014, prima ediție a Leadership Summer Academy, Teach a pregătit 19 tineri pentru a deveni profesori. Pe perioada pregătirii, peste 180 de copii din Târlungeni – Brașov, au participat la lecțiile predate de tinerii profesori. Din 15 septembrie 2014, prima generație de profesori Teach for Romania și-a început activitatea în 13 școli din țară.

http://youtu.be/dNlNPSU34_Q

Partener: Teach for Romania

Informaţii generale despre Romanian-American Foundation (RAF)

RAF a fost fondată în 2009, activitatea sa vizând parteneriate cu organizaţii din sectorul public şi privat şi cu liderii sectorului non-profit din România.

Fnanţările RAF sunt acordate doar pe bază de invitaţie. Sunt selectate pentru evaluare programe care susţin creşterea economică şi accesul la oportunităţi, vizând cu predilecţie oraşele mici şi zonele rurale, în cele trei arii programatice ale RAF – educație, antreprenoriat și dezvoltare comunitară.

Constituirea capitalului RAF a fost posibilă prin investiţiile de succes realizate în sectorul privat de către Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) în cei peste 15 ani de prezenţă activă în România. Guvernul S.U.A. a luat hotărârea ca, din sumele care s-au obţinut din fructificarea portofoliului de investiţii al RAEF, aproximativ 150 milioane dolari SUA să fie reorientaţi către România ca patrimoniu al Romanian-American Foundation.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitaţi www.rafonline.org

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.