Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

100 de profesori și directori din toată țara se întâlnesc la Conferința Internațională Digitalizarea Educației

0

100 de profesori și directori din toată țara se întâlnesc la Conferința Internațională Digitalizarea Educației

Ediția I are loc la București, 23-25 noiembrie 2018

Dincolo de reticența și rezistența la schimbare, dincolo de războiul dintre non-nativi digitali și nativi digitali, a patra revoluție industrială ajunge și în educație. După ce digitalizarea și tehnologia au schimbat major domeniu după domeniu sau au transformat complet țări precum Estonia (care este aproape de a ajunge la birocrație zero, iar activitățile se întâmplă online), am ajuns în etapa în care educația din România intră într-o profundă schimbare sub influența puternică a factorului tehnologic. Conferința internațională Digitalizarea Educației prezintă contextul european și național actual cu privire la pătrunderea digitalizării și tehnologiei în educație, dar și direcții de viitor pe care le vor parcurge toți cei implicați în educație.

În multe școli din România există deja calculatoare și videoproiectoare, suntem pe locul al II-lea în UE ca viteză a internetului (1), iar elevii români sunt pe locul al V-lea în UE din punct de vedere al dorinței de a folosi tehnologia la școală și în actul de predare (2), elevii fiind astfel pregătiți să asimileze cunoștințe mult mai rapid prin folosirea dispozitivelor inteligente și a internetului (3).

Pe de-o parte sunt profesorii care <<vin în cancelarie după orele de curs nemulțumiți, întristați, revoltați, întrebând: „ce se întâmplă cu majoritatea elevilor noștri de nu învață?”, „ce metode trebuie folosite pentru a-i determina să își găsească propria motivare pentru studiu sau interesul pentru disciplina pe care o predăm?”>>(3). Cu siguranță profesorii sunt în căutarea unor metode prin care își pot face materia mai captivantă, prin care pot trezi interesul și curiozitatea elevilor pentru învățare.

Pe de altă parte, elevii, nativii digitali, își pun întrebarea „de ce să învăț despre asta?”, iar stilul lor de învățare nu mai este cel clasic, axat pe memorare prin repetiție, ci mai degrabă unul interactiv, de descoperire prin experimentare și joc, având nevoie de o abordare holistă a subiectelor și temelor. Atât din dorința de a explora și înțelege lumea din jurul lor, dar și din obișnuința acestora cu tehnologia, elevii apelează la resursele internetului, la aplicații mobile și software-uri pentru a învăța.

Conferința internațională Digitalizarea Educației propune o soluție atât pentru profesori, cât și pentru elevi de a reduce decalajul dintre non-nativi și nativi digitali, de a îmbunătăți educația prin transformarea modului de predare, de captare și menținere a atenției, de motivare și evaluare la clasă. Totodată, pe măsura introducerii tehnologiei în educație trebuie să menținem un echilibru offline – online, de aceea în conferință am integrat și un curs acreditat prin care „învățăm să trăim împreună”, respectând valorile societății în care ne dorim să trăim și să evoluăm.

Evenimentul internațional Digitalizarea Educației cuprinde:

 • conferința cu diplomă internațională desfășurată în București și care include teme de management educațional, didactica specialității, digitalizarea educației, metode inovatoare și experiențiale de predare-învățare-evaluare;

 • publicarea cu ISBN a articolelor profesorilor participanți în străinătate în volumul conferinței (termen de 30 zile după eveniment pentru a trimite articolele în formă finală);

 • curs acreditat de către Ministerul Educației Naționale prin intermediul căruia profesorii primesc 13 credite Învățând să trăim împreună.

Prezentările susținute în cadrul evenimentului actualizează profesorul cu ultimele noutăți educaționale, simplificând tranziția către educația 4.0 și către o economie colaborativă către care ne îndreptăm. Aplicația practică realizată în timpul evenimentului propune o soluție completă de digitalizare a educației și a școlii, soluție testată în peste 40 țări.

Cursul acreditat învață profesorii cum să abordeze copiii la clasă, cum să rezolve probleme de etică și moralitate, cum să insufle elevilor valori durabile, precum respectul, înțelegerea reciprocă, empatia sau responsabilitatea, dar și metode prin care pot să ajute elevii să înțeleagă diversitatea sau să stopeze violența în școli. Cursul conține 13 credite, fiind acreditat de către Ministerul Educației Naționale și girat de UNESCO și UNICEF. Creditele sunt valabile pentru tot personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar și pot fi folosite în diverse concursuri și evaluări școlare, contând totodată la cele 90 credite pe care profesorul trebuie să le aibă în portofoliu în ultimii 5 ani.

Durata: conferință și simpozion (1 zi), cursul cu 13 credite (3 zile)

Perioada de desfășurare: 23 – 25 noiembrie 2018, de vineri până duminică. Conferința se desfășoară sâmbătă, 24 noiembrie 2018, începând cu ora 9.00, în sala de festivități a colegiului, iar cursul este organizat în aceeași locație.

Locație: Colegiul Național „Matei Basarab”, București (str. Matei Basarab nr. 32, sector 3, București)

Termen limită de înscriere: 18 noiembrie 2018.

Pentru a vă înscrie, e nevoie să completați următorul formular și să achitați contravaloarea evenimentului în funcție de pachetul pentru care optați (vezi pachete și prețuri mai jos): http://bd.olimpnet.ro/inscriere.php?idcurs=314.

Din agenda conferinței, 24 noiembrie 2018:

9:00 – 9:25 Welcome coffee și înregistrarea participanților

9:25 – 9:35 Să luăm pulsul digitalizării în educația din România și din lume | dr. Cristian Dițoiu – Director marketing Asociația Pro-INFO & Sorina Conea – Project Manager Conferința Internațională „Digitalizarea Educației”

9:35 – 9:45 Integrarea digitalizării și a tehnologiei la clasă | prof. Ionel Dițoiu – Director general Olimp NET

9:45 – 10:00 Beneficii ale digitalizării educației, competențe digitale și certificări internaționale | ECDL România

10:00 – 10:45 Impactul folosirii tehnologiei la clasă în străinătate | Iskra Petrova – Trainer internațional BG

10:45 – 11:00 Lecție digitală demonstrativă | Sorina Conea & Cristian Dițoiu

11:00 – 12:00 Metode inovative de predare în străinătate | Iskra Petrova – Trainer internațional BG

12:00 – 12:20 Coffee break & networking

12:20 – 12:40 Sunt nativ digital | Discursuri elevi din ciclul de învățământ liceal

12:40 – 13:10 Tehnici de dezvoltare gândire creativă | psiholog Laura Molnar – Formator program „Învățând să trăim împreună”

13:10 – 13:30 Concluzii & înmânare diplome

13:30 – 14:30 Networking, dezvoltarea comunității de profesori și elevi digitali, design de produse educaționale, parteneriate și proiecte (modul pentru participanții la conferință care nu sunt înscriși la curs).

Agenda cursului, 23 – 25 noiembrie 2018:

Ziua I | 23 noiembrie

 • să ne cunoaștem mai bine

 • introducerea programului „Învățând să trăim împreună”

 • bunăstarea copiilor responsabilitatea colectivă asupra acestora

 • valori

 • module de învățare

Ziua II | 24 noiembrie

 • educația etică

 • metodele și procesul de învățare

 • abordarea LTLT

 • abilitățile de facilitare

 • planificarea și designul sesiunilor

Ziua III | 25 noiembrie

 • practica grupurilor

 • implementarea programului „Învățând să trăim împreună”

Preț:

 • 690 lei pachet 1 CONFERINȚĂ+CURS+PUBLICARE (conferință cu diplomă internațională, durata 1 zi, publicare internațională în străinătate cu ISBN în volumul conferinței, curs acreditat MEN cu 13 credite (3 zile));

 • 400 lei pachet 2 CONFERINȚĂ+PUBLICARE (conferință cu diplomă internațională, durata 1 zi, publicare internațională în străinătate cu ISBN în volumul conferinței);

 • 290 lei pachet 3 CONFERINȚĂ (conferință cu diplomă internațională, durata 1 zi);

 • 300 lei pachet 4 PUBLICARE (publicare internațională în străinătate cu ISBN în volumul conferinței).

Pentru a vă înscrie, e nevoie să completați următorul formular și să achitați contravaloarea evenimentului în funcție de pachetul pentru care optați: http://bd.olimpnet.ro/inscriere.php?idcurs=314.

Prima ediție a Conferinței Internaționale Digitalizarea Educației își propune să informeze publicul din învățământ cu privire la beneficiile și pericolele care însoțesc procesul de digitalizare a școlii, să ofere o soluție practică pentru școlile și profesorii care își doresc să înceapă chiar din ziua conferinței procesul de digitalizare și de transformare a lecțiilor cu elevii în evenimente spectaculoase, să pună bazele comunității de profesori și elevi digitali, precum și să dezvolte următoarele evenimente, parteneriate și proiecte de digitalizare a educației. Vă invităm să parcurgem împreună drumul digitalizării educației astfel încât să ne asigurăm că implementăm cu succes întreg procesul în concordanță cu directivele UE, ținând totodată pasul cu sistemele educaționale din UE care deja au luat startul în acest proces.

Pentru mai multe informații trimiteți un e-mail la adresa office@olimpnet.ro

Bibliografie:

(1) European Commision, 2018. Communication from the Commision to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions;

(2) European Schoolnet & University of Liège, 2012. SURVEY OF SCHOOLS: ICT IN EDUCATION COUNTRY PROFILE: ROMANIA;

(3) Petrovici, A., 2014. Competențele digitale ale profesorilor, între necesitate și utilitate.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.