Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

10 idei de antreprenoriat social din România în selecţia finală pentru Social Impact Award

0

10 idei de antreprenoriat social din România în selecţia finală pentru Social Impact Award. Publicul din România este invitat să îşi voteze ideea favorită.

Community Voting

Fundația ERSTE și Impact Hub București anunță finaliştii competiției Social Impact Award, ediția 2014. Zece idei de antreprenoriat social propuse de studenți din România intră în etapa finală de jurizare. Cei trei câştigători ai competiţiei vor fi selectaţi de un juriu multidisciplinar  şi anunţaţi în cadrul unei ceremonii de premiere care va avea loc pe 21 mai, la Impact Hub București. Proiectele câștigătoare vor fi  premiate cu 5.000 lei fiecare.

În perioada 8-21 mai, ideile finaliste vor participa și la o etapă naţională de vot public. În această fază, publicul din România este invitat să aleagă ideea preferată prin vot la secţiunea Community Award pe pagina: http://socialimpactaward.ro/community-voting/. Echipa câştigătoare la secţiunea “Votul publicului” va fi premiată cu 3.000 lei.

Cele zece proiecte finaliste care pot fi votate în cadrul Community Award sunt enumerate mai jos în ordine alfabetică:

Agrobid

Proiectul propune dezvoltarea unei platforme online de comerț pentru fermieri, în vederea încurajării micilor întreprinzători din zonele rurale, unde se remarcă un procent ridicat al şomerilor.

Car’dapt

Proiectul a fost generat ca o soluție pentru problema numărului mare de autovehicule din oraș și are la bază conceptul de car sharing. Car’dapt oferă celor care dețin mașini oportunitatea de a reduce costurile de întreținere și utilizare, iar celor care doresc să se deplaseze în oraș le oferă o alternativă  la transportul în comun și la transportul cu taxiul, variantă accesibilă, la prețuri competitive.

COBI Bicycle

COBI este primul centru de reciclare a bicicletelor din România, care recondiţionează biciclete şi le vinde online la un preţ avantajos studenţilor cu venituri medii, care studiază la universități din Bucureşti. Prin produsele şi serviciile oferite COBI Bicycle ajută studenţii să îşi personalizeze bicicleta, promovează un stil de viaţă sănătos și încurajează protecţia mediului prin reciclarea creativă.

Dansăm pentru VIITOR!

Proiectul își propune să vină în întâmpinarea nevoilor tinerilor abuzați în familie, aflați acum în centre de plasament. Prin intermediul dansului, îmbinat cu exerciții de dezvoltare personală, tinerii instituționalizați vor putea să-și gestioneze nivelul de agresivitate și să renunțe la comiterea de acte deviante.

GREENAF

Ideea principală a proiectului este reutilizarea bunurilor din gospodării. Inițiatorii proiectului își propun să colecteze bunurile pe care locatarii vor să le arunce și după repararea sau recondiționarea acestora să le  comercializeze la prețuri reduse.

INNOVATIVE DOC REVIEW

Proiectul urmărește îmbunătățirea serviciilor medicale din cadrul clinicilor și spitalelor medicale din București, fiind un suport atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți. INNOVATIVE DOC REVIEW oferă medicilor și pacienților un produs de responsabilitate socială,  un instrument de optimizare a serviciilor medicale și un sistem de evaluare a performanței sociale accesibil tuturor indivizilor.

Panic Helper

Panic Helper este o aplicaţie pentru smartphone-uri cu sistem de operare Android menită să îţi sară în ajutor atunci când te afli în pericol. Această aplicaţie poate fi folosită de orice persoană care deţine un smartphone.

Stuffain

Proiectul STUFFAIN are în vedere valorificarea stufului ca resursă naturală specifică zonei Deltei Dunării și transformarea unui meșteșug local într-o sursă de venit pentru locuitorii comunei Murighiol, județul Tulcea.

The Collective Art Neighbourhood (The CAN)

The CAN (The Collective Art Neighbourhood) este un proiect independent sub umbrela căruia se desfășoară două direcții de lucru, The CAN: InResidence și The CAN: OpenHouse. The CAN: InResidence este un program de rezidență dedicat artiștilor internaționali din domeniile artelor vizuale și performative, teatrului și filmului. The CAN: OpenHouse este deschis către varii experiențe colaborative cu festivaluri de film locale, companii de teatru independent și inițiative culturale conexe, având ca scop crearea unui alt fel de Hub cultural în București și un model ușor exportabil.

Vreau morcov românesc!

Proiectul are în vedere furnizarea de „snack-uri” sănătoase la automat pentru studenți/angajați, aflați într-un mediu urban dens (universități, corporații). . Furnizorii vor fi aleși din spațiul rural românesc pentru a susține astfel proiectele agricultorilor și pomicultorilor autohtoni.

Cele zece idei finaliste vor fi evaluate de un juriu multidisciplinar format din 10 membri cu experienţă în diverse domenii de activitate, dar cu interese comune în zona de antreprenoriat social. Dintr-un număr total de 37 de aplicaţii înscrise în perioada 12 martie – 15 aprilie, au fost alese cele mai bune 10 idei de antreprenoriat social. Pe parcursul perioadei de depunere a ideilor, 120 de studenţi au participat la 3 workshop-uri pregătitoare organizate la Bucureşti. În cadrul workshop-urilor, antreprenori sociali locali, reprezentanţi ai mediului ONG, facilitatori cu experienţă dar și foști câștigători ai Social Impact Award au oferit studenţilor know-how, feedback şi inspiraţie.

Despre competiţie

Competiţia a fost lansată în 2009 în Austria de către Institutul de Antreprenoriat Social şi Inovaţie al Facultăţii de Ştiinţe  Economice şi Administrarea Afacerilor din Viena.

Ediția din România este sprijinită de KissFM în calitate de partener media principal.

Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

www.erstestiftung.org

Impact Hub București

Impact Hub București este organizația dedicată sprijinirii inovatorilor care încearcă să răspundă provocărilor economice, sociale și ecologice ale zilelor noastre prin proiecte și modele de afaceri cu impact social pozitiv. Parte dintr-o rețea globală, Impact Hub București oferă un spațiu de lucru și colaborare în centrul Bucureștiului, o comunitate activă de peste 200 de membri, evenimente de învățare, networking și dezvoltare, programe de accelerare și dezvoltare a afacerilor cu impact social.

http://www.impacthub.ro/

Despre autor

avatar

Impact Hub Bucharest este organizația dedicată sprijinirii inovatorilor care încearcă să rezolve provocările economice, sociale și ecologice ale zilelor noastre prin proiecte și modele de afaceri cu impact social pozitiv. Parte dintr-o rețea globală, Impact Hub Bucharest oferă un spațiu de lucru și colaborare în centrul Bucureștiului, o comunitate activă de peste 200 de membri, evenimente de învățare, networking și dezvoltare, programe de accelerare și dezvoltare a afacerilor cu impact social.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.