Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

VIDEO: Viena impotriva mineritului cu cianura la Rosia Montana

0

Viena, 6 septembrie 2013: Un grup de cetateni romani rezidenti ai Vienei, impreuna cu sustinatori austrieci s-au adunat in fata ambasadei Romaniei la Viena in cadrul unui protest pasnic. In centrul atentiei s-a aflat proiectul controversat de minerit cu cianura din Rosia Montana.

In data de 27 august Guvernul Romaniei a dat aviz favorabil unui proiect de lege care va permite inceperea exploatarii aurului de catre RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) la Rosia Montana, proiectul de lege urmand sa fie votat in Parlamentul Romaniei in decursul acestei luni. Aceasta decizie a Guvernului a declansat in ultima saptamana proteste in peste 50 de orase din Romania si din strainatate.

Din centrul Vienei, din Karlsplatz, circa 150 de persoane au pornit intr-un mars spre Ambasada Romaniei, protestand impotriva proiectului RMGC si a construirii celei mai mari cariere miniere la zi din Europa. Protestatarii au scandat in 3 limbi – romana, germana si engleza – slogane precum “Uniti salvam Rosia Montana”, “Solidaritate internationala” sau “Romania nu gusta cianura”.

Pancartele protestatarilor s-au adresat si fostului prim-ministru al Austriei, Alfred Gusenbauer, care incepand din 2010 este membru al directoratului Gabriel Ressources, companie care detine in prezent 80% din actiunile RMGC. In acelasi timp, grupul a impartit materiale informative publicului pentru a atrage atentia asupra problematicii proiectului de exploatare.

Ajunsi in fata Ambasadei Romaniei, participantii au continuat sa protesteze, iar organizatoarele manifestatiei au fost invitate sa inmaneze o petitie reperzentantilor oficiali ai ambasadei. Petitia adresata Parlamentului Romaniei contine o clara cerere de a vota impotriva Legii privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentiferedin perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.
In final, cei interesati au fost invitati de catre organizatori sa vizioneze documentarul regizorului german Fabian Daub “Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei”.

3_foto by Luiza Puiu

foto Luiza Puiu

“Sustinem ferm campania Salvati Rosia Montana a organizatiei locale Alburnus Maior si dorim sa ne exprimam solidaritatea fata de toti romanii care protesteaza la ora actuala impotriva noului proiect de lege. Cerem Parlamentului Romaniei sa voteze impotriva acestei legi ce faciliteaza expolatarea miniera cu cianuri la Rosia Montana si sa respecte drepturile constitutionale ale cetatenilor romani. Mai departe, cerem implementarea proiectelor de dezvoltare durabila la Rosia Montana, care sa protejeze mediul natural si patrimoniul cultural al zonei”, a declarat Flavia Matei in numele organizatorilor protestului de la Viena.

RMGC depune eforturi de peste zece ani pentru a obtine unda verde pentru exploatarea a 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint in Muntii Apuseni. Exploatarea implica distrugerea a 4 munti si utilizarea a 12.000 de tone de cianura pe an pentru obtinerea metalelor pretioase. Acest fapt a starnit ingrijorarea comunitatii locale, a activistilor pentru protectia mediului si a expertilor din intreaga lume. Valul actual de proteste se adreseaza in special faptului ca prin noul proiect de lege, RMGC, o societate aflata in masura de 80% in propietate private, va avea capacitatea de a expropria localnicii din zona, de a eradica obiecte de patrimoniu si impiedica orice forma de contracarare a proiectului minier prin lege. Criticii interpreteaza acest fapt ca o incalcare a drepturilor de baza a cetatenilor romani. Inclusiv Ministerul Justitiei a dat aviz negative proiectului de lege, sustinand ca acesta este neconstitutional mai ales in ceea ce priveste articolele 44 si 136 din Constitutia Romaniei, care reglementeaza dreptul la proprietate privata si modalitatile de expropriere de catre stat.

“Speram ca protestul nostru sa se faca auzit la Parlamentul Romaniei si sa incurajeze romanii de pretutindeni sa continue sa lupte pentru un mediu curat, un viitor sigur si o politica transparenta in tara”, a adaugat in final Flavia Matei.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.