VIDEO: Viena impotriva mineritului cu cianura la Rosia Montana

0

Viena, 6 septembrie 2013: Un grup de cetateni romani rezidenti ai Vienei, impreuna cu sustinatori austrieci s-au adunat in fata ambasadei Romaniei la Viena in cadrul unui protest pasnic. In centrul atentiei s-a aflat proiectul controversat de minerit cu cianura din Rosia Montana.

In data de 27 august Guvernul Romaniei a dat aviz favorabil unui proiect de lege care va permite inceperea exploatarii aurului de catre RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) la Rosia Montana, proiectul de lege urmand sa fie votat in Parlamentul Romaniei in decursul acestei luni. Aceasta decizie a Guvernului a declansat in ultima saptamana proteste in peste 50 de orase din Romania si din strainatate.

Din centrul Vienei, din Karlsplatz, circa 150 de persoane au pornit intr-un mars spre Ambasada Romaniei, protestand impotriva proiectului RMGC si a construirii celei mai mari cariere miniere la zi din Europa. Protestatarii au scandat in 3 limbi – romana, germana si engleza – slogane precum “Uniti salvam Rosia Montana”, “Solidaritate internationala” sau “Romania nu gusta cianura”.

Pancartele protestatarilor s-au adresat si fostului prim-ministru al Austriei, Alfred Gusenbauer, care incepand din 2010 este membru al directoratului Gabriel Ressources, companie care detine in prezent 80% din actiunile RMGC. In acelasi timp, grupul a impartit materiale informative publicului pentru a atrage atentia asupra problematicii proiectului de exploatare.

Ajunsi in fata Ambasadei Romaniei, participantii au continuat sa protesteze, iar organizatoarele manifestatiei au fost invitate sa inmaneze o petitie reperzentantilor oficiali ai ambasadei. Petitia adresata Parlamentului Romaniei contine o clara cerere de a vota impotriva Legii privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentiferedin perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.
In final, cei interesati au fost invitati de catre organizatori sa vizioneze documentarul regizorului german Fabian Daub “Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei”.

3_foto by Luiza Puiu

foto Luiza Puiu

“Sustinem ferm campania Salvati Rosia Montana a organizatiei locale Alburnus Maior si dorim sa ne exprimam solidaritatea fata de toti romanii care protesteaza la ora actuala impotriva noului proiect de lege. Cerem Parlamentului Romaniei sa voteze impotriva acestei legi ce faciliteaza expolatarea miniera cu cianuri la Rosia Montana si sa respecte drepturile constitutionale ale cetatenilor romani. Mai departe, cerem implementarea proiectelor de dezvoltare durabila la Rosia Montana, care sa protejeze mediul natural si patrimoniul cultural al zonei”, a declarat Flavia Matei in numele organizatorilor protestului de la Viena.

RMGC depune eforturi de peste zece ani pentru a obtine unda verde pentru exploatarea a 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint in Muntii Apuseni. Exploatarea implica distrugerea a 4 munti si utilizarea a 12.000 de tone de cianura pe an pentru obtinerea metalelor pretioase. Acest fapt a starnit ingrijorarea comunitatii locale, a activistilor pentru protectia mediului si a expertilor din intreaga lume. Valul actual de proteste se adreseaza in special faptului ca prin noul proiect de lege, RMGC, o societate aflata in masura de 80% in propietate private, va avea capacitatea de a expropria localnicii din zona, de a eradica obiecte de patrimoniu si impiedica orice forma de contracarare a proiectului minier prin lege. Criticii interpreteaza acest fapt ca o incalcare a drepturilor de baza a cetatenilor romani. Inclusiv Ministerul Justitiei a dat aviz negative proiectului de lege, sustinand ca acesta este neconstitutional mai ales in ceea ce priveste articolele 44 si 136 din Constitutia Romaniei, care reglementeaza dreptul la proprietate privata si modalitatile de expropriere de catre stat.

“Speram ca protestul nostru sa se faca auzit la Parlamentul Romaniei si sa incurajeze romanii de pretutindeni sa continue sa lupte pentru un mediu curat, un viitor sigur si o politica transparenta in tara”, a adaugat in final Flavia Matei.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează