Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Obiective turistice in Crisana!

2

Crisana este o zona din partea de vest a Romaniei ce cuprinde judetul Bihor si cea mai mare parte a judetului Arad si are capitala traditionala la Oradea care este si resedinta Judetului Bihor. Alte orase mai mari in judet sunt Beius si Salonta. Aradul este resedinta Judetului cu acelas nume si pe langa el alte orase importante sunt Lipova si Nadlac. Vecinii regiunii sunt Transilvania in est, Banat in sud, Maramures in nord si Ungaria in vest.

Crisana isi intampina turistii cu o sumedenie de atractii, atat naturale, cat si culturale si istorice.
Daca sunteti interesati de atractiile naturale puteti vizita complexul de pesteri de la Hoanca Coului, renumita Pestera a Ursilor in apropierea localitatii Chiscau, sau Pestera Unguru Mare localizata pe versantul nordic al muncilor Padurea Craiului si pe malul stang al Crisului Repede. Aceasta impresioneaza prin dimensiunile si frumusetea spatiului subteran si prin atmosfera plina de istorie datorata numeroaselor vestigii care atesta locuirea ei din cele mai vechi timpuri.

Pestera are o deschidere impresionata: 27 de metri inaltime si 24 latime, iar in interior au fost gasite numeroase ramasite umane, unelte de piatra, sanctuare, obiecte din ceramica, urme de incinerari si mult negru de la fum.Tavanul si peretii etajelor inferioare sunt captusiti in intregime cu lungi cristale transparente de calcita, cu tenta aurie si cu varfuri ascutite de prisma traigonala.

Mai puteti vedea Lacul Lesu, un lac de acumulare situate langa localitatea Lesu pe Valea Iadului. Zona s-a dezvoltat din punct de vedere turistic, intai cu case de vacanta personale, apoi prin pensiuni care adapostesc sute si sute de turisti anual. Initial a fost un Sat de Vacanta pentru sezonul cald, dar de ceva vreme se poate ajunge aici si pe timpul iernii pe cateva  din drumurile de acces.

Satul de Vacanta se bucura de un lacas de cult, o Biserica in constructie, care reuseste la Sarbatorile de Paste ,de Craciun si in fiecare Duminica sau zi de Sarbatoare, sa adune un numar foarte mare de oameni, astfel incat proprietarii de case de vacanta de aici si nu numai,  regasesc aici caldura si linistea Bisericii de la tara, cu obiceiuri ce inca se pastreaza.
O alta atractie este reprezentata de Izvorul Minunilor, din localitatea Stana de Vale, despre apa caruia se spune ca are efect tamaduitor fiind una dintre cele mai pure si apreciate ape de izvor din tara noastra. In aprorpiere de Stana de Vale se afla si doua cascade. Cascada Valul Miresei care se afla la altitudinea de 1.000 metri, avand o inaltime de 30 metri si doua trepte. In partea de sus a cascadei exista o marmita adanca cu un diamentru de 10 metri, care imprastie apa sub forma de voal. De aceea i se mai spune si Cascada Valul Miresei. In timpul iernii, scurgerile de apa de pe peretele stancos ingheata, formand o suprafata perfecta pentru catarat, daca va veti continua traseul pe langa cascada, pe poteca marcata cu un punct albastru se ajunge la Pietrele Albe si apoi la Varful Vladeasa (1836 metri). In general traseul este unul usor si se poate parcurge cu masina. Pentru aventurieri se poate urma un alt traseu cu marcaje; puncte albastre si rosii.

Cascada Iadolina se afla la aproximativ 6 km de coada lacului Lesu, pe partea stanga a drumului Lacul Lesu – Stana de Vale, sub nivelul şoselei.
Partea accesibila turistilor ofera o priveliste deosebita a caderii de apa, printre stancile imense rupte din munte. Valea Iadului realizeaza cascade si in continuare, sub cascada Iadolina, insa acestea se pot vedea doar de sus, in conditii de siguranta. Accesul la Cascada Iadolina se face pe drumul forestier Iadu si pe o poteca, avand drept sprijin o coarda metalica prinsa de peretele de piatra. Frumoasa cadere de apa in mai multe trepte atrage anual mii de turişti.

Atractiile culturale si istorice sunt si ele numeroase. Dintre acestea vom enumera cateva:
Cetatea Oradea despre care legenda spune „Intr-o seari înstelata a anului 1092, pe cand se afla la vanatoare prin Tara Crisurilor, Regele Ladislau I al Ungariei a ajuns intr-o poiana larga, strajuita de ambele parti de apele cristaline ale Crisului Repede, nu departe de Peta – Hewjo, paraul ce nu ingheata niciodata. A adormit repede, obosit fiind dupa goana cerbilor.

In vis i s-au aratat doi ingeri, care i-au cerut sa inalte deindata, acolo, o manastire zidita, cu hramul Sfintei Fecioare Maria.Locul acesta l-a numit Varad, iar in jurul manastirii – care avea sa ajunga vestit centru de pelerinaj – s-a construit o cetate ce a stat multe secole in apararea crestinitatii. Asa a inceput istoria unuia dintre orasele vestite ale Europei: Varadinum, Oradea, Nagyvarad, Grosswardein”.

Cetatea Soimos, la limita de nord-est a satului Soimos (astazi parte a oraşului Lipova, judetul Arad), pe Cioaca Tautului, in dreapta Muresului, se afla ruinele uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale de pe teritoriul Romaniei.

Traditia istorica pune numele cetatii pe seama unei activitati care i-ar fi adus faima in evul mediu: cresterea soimilor. Cetatea Soimos se afla pe malul drept al Muresului, vizavi de Lipova si deasupra satului cu acelasi nume, pe dealul Cioaca Tautului. A fost construita dupa primele invazii ale tatarilor in zona si este atestata documentar din anul 1278. In 1509 cetatea si domeniul revin lui Gheorghe Hohenzollern de Brandenburg, care a practicat o crancena exploatare.

Ea este asedia

ta in 1514 de rasculatii romani si maghiari, condusi de Gheorghe Doja. Dupa o scurta rezistenta, garnizoana cetatii condusa de voievodul de Ciuci se rascoala impotriva oamenilor lui Gheorghe Hohenzollern si se alatura rasculatilor.

Pentru mai multe informatii despre obiectivele turistice din Crisana si nu numai puteti accesa site-ul 2rism.ro

PS: Multumim Iulia Anton!

Despre autor

avatar

Portal turism www.2rism.ro.

2 comentarii

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.