La Haga, Code for Romania a făcut pasul către întreaga lume: cum a fost lansarea Commit Global

0

Săptămâna trecută, la Haga, Code for Romania a lansat, în parteneriat cu Primăria Haga și Ministerul de Externe Olandez, Commit Global – prima organizație globală de tehnologie civică și o premieră pentru societatea civilă din România: o organizație românească se extinde la nivel global. La eveniment au vorbit Wim Geerts, Ambasador pentru Drepturile Omului la Ministerul de Externe Olandez, Primarul orașului Haga, Chris Worman, membru în board-ul noii organizații, în fața a aproape 100 de reprezentanți ai instituțiilor publice,ai organizațiilor neguvernamentale internaționale și locale, ai mediului academic și presei olandeze.

Wim Geerts, Ambasadorul pentru Drepturile Omului din partea Ministerului de Externe a salutat pasul făcut de Code for Romania către întreaga lume, anunțând că noul Commit Global va beneficia de tot sprijinul autorităților olandeze: „Tehnologia poate fi o forță în accelerarea progresului în întreaga lume. Le dă tot mai multor oameni o voce. Și poate promova societăți deschise și poate încuraja dezbaterea publică. Acest lucru face din tehnologie un facilitator vital al exercitării drepturilor omului fundamentale și universale, cum ar fi libertatea de exprimare și dreptul la întrunire pașnică. De aceea, sprijinim pe deplin misiunea Commit Global de a debloca potențialul tehnologiei pentru binele social și eforturile sale de a oferi societății civile o infrastructură civică cuprinzătoare.”, a declarat el într-un discurs introductiv.

Infrastructura Digitală a Binelui 

În prezentarea noii organizații, Bogdan Ivănel, Președintele Code for Romania și fondatorul Commit Global a vorbit despre nevoia urgentă ca tehnologia să fie utilizată de organizațiile din întreaga lume care realizează intervenții umanitare, pentru combaterea schimbărilor climatice sau pentru apărarea democrației și drepturilor omului: „Dacă vrem să câștigăm cursa împotriva crizelor globale, trebuie să vedem cum tehnologia amplifică puterea celor care luptă pentru bine, a societății civile și a primilor respondenți. Am arătat că tehnologia bine concepută, bine construită și implementată cu atenție la nevoile celor de pe teren poate salva vieți și nu numai că poate salva vieți, dar salvează și protejează viețile la scară largă.”, a declarat Bogdan Ivănel.

Olivia Vereha, Director of Product și co-fondator Commit Global, a arătat cum au fost proiectate și realizate zecile de soluții digitale pe care noua organizație le va pune la dispoziția întregii lumi. Activitatea Commit Global va urmări trei domenii majore: intervenție în crizele umanitare, sprijin pentru societatea civilă și acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice.

Și primarul orașului Haga a salutat deschiderea sediului noii organizații în orașul de pe coasta Mării Nordului: „Cu aplicațiile sale inovatoare de tehnologie civică, Commit Global aduce o mare valoare tuturor celor implicați în găsirea de soluții la problemele umanitare. Misiunea Commit Global se potrivește de asemenea îndeaproape cu profilul Haga. Un profil care, pe lângă dreptul internațional tradițional, include din ce în ce mai mult utilizarea noilor tehnologii în scopuri de pace, justiție și ajutor umanitar.”, a declarat Jan van Zanen, primarul Hagăi.

Commit Global își va deschide sediul central la Haga în următoarea perioadă, urmând să inaugureze puncte de lucru și în alte regiuni ale lumii, în timp ce la București va funcționa principalul hub care va construi, testa și pilota toate soluțiile digitale care urmează să facă înconjurul lumii. Organizațiile neguvernamentale din România vor fi primele care vor putea accesa aceste soluții, vor putea contribui la realizarea lor și vor beneficia de ele, ca și până acum, absolut gratuit.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.