Învie Tradiția s-a lansat in anul 2017 cu scopul precis de a sprijini arta populara autentica și meșterii populari. Proiectul s-a dezvoltat de la 0, cu resurse proprii de către o echipa tânără de oameni pasionați și iubitori de frumos si de România. Intre timp, misiunea proiectului a devenit mult mai cuprinzatoare, adresandu-se si producatorilor locali si, cel mai important, asumandu-și importantul rol de conservare a patrimoniului imaterial.
Trebuie spus faptul că zona de meșteșug in România, chiar daca in prezent este destul de bogată si bine reprezentată, este in declin. Meșterii populari cu preponderență sunt trecuți de vârsta de 40-50 de ani. Iar generațiile tinere nu prezintă interes în preluarea și ducerea mai departe a artei pe care o fac părinții și bunicii lor.
De aceea le acordăm un loc in editorilul nostru, pentru că e o poveste care merită auzită și sprijinită. Este o poveste care este si inspirantă, dar care trebuie promovată și sprijinită pentru a-și atinge țelul.
Ce este Învie Tradiția?
Numele este destul de sugestiv si am putea spune că face chiar ceea ce transmite. Este un proiect național de revitalizare si perpetuare a mestesugului autentic românesc. Funcționeaza pe cateva mari direcții:
- Crearea de piața de desfacere si promovare a obiectelor realizate de meșterii populari
- Documentatea meșteșugului si a tehnicilor de realizare
- Axarea pe promovarea producatorilor locali si pe produse de calitate produse in Romania. A treia sectiune a fost introdusa de curand, pentru ca este complementară cu misiunea si a fost si solicitată de susținatorii noștri.
Cum se realizează aceste lucruri?
Avem mai multe coordonate prin care realizam dezideratele misiunii. In primul rand, am inceput cu un site in mediu online, are doua mari componente.
- Magazinul de artizanat online, unde sunt prezentate produsele traditionale realizate de meșterii populari. Toti aici puteti gasi si bunatatile pe care dealungul timpului le-am adus de la producatorii locali.
- Zona de editorial, in care constant incercam sa promovam autenticul, frumosul si arta populara. Acest lucru il realizam prin articole de documentare, materiale video, promovarea evenimentelor de profil ale partenerilor noștri, muzee, instituții de cultură și alți actori din aceasta zona.
- Showroom-ul de prezentare din București, din str. Mihai Eminescu 142. Aici vizitatorii noștri pot gasi exponate din atelierele meșterilor populari într-o mare varietate de specific si forme. Ceramica, țesatura, sculptura in lemn, iar ca utilitati variația este de la cadouri si suveniruri autentice tradiționale spre obiectele de port vestimentar si uz casnic.
Cum ați început proiectul?
Am inceput de la ideea și dorința de a face ceva pentru zona de meșteșug. Cei care am inițiat proiectul provenim din zone cu valoare entnografica și culturală foarte mare, pe care o observam de la an la an cum se pierde. Ne-am gandit daca putem face ceva pentru a preveni acest lucru si am conturat o idee de proiect. Apoi am luat țara la pas, am batut la meșterilor populari de pe la noi și i-am cunoscut. Le-am caștigat increderea și am inceput sa colaboram impreuna la acest proiect. Apoi ne-am extins si cu un spatiu de prezentare, cu o zona de editorial. Putem spune ca totul a fost organic. A fost multa munca, si inca este, dar rezultatele nu au intarziat sa se vada.
Cel mai important a fost factorul motivational si perseverenta de a urmari misiunea asumata initial. Pentru ce dealungul timpului proiectul a venit cu multe provocari si greutati. Dar, împreună cu meșterii populari am reușit să le facem față.
Așa au trecut mai bine de 5 ani de cand am inceput si ne vedem in fața unui proiect bine conturat. Cu o comunitate inchegată de meșteri populari, artizani tineri si producatori locali. Cu o parte editoriala bine pusa la punct și, cel mai important, cu o rețea de susținatori care ne ajută în acest demers.
Nu putem spune că este ușor, deoarece, produsele de artă populară, chiar dacă sunt extrem de frumoase, ele au totuși utilitați limitate. Le putem utiliza pentru cadouri, pentru decorarea casei și pentru uz casnic. Nu este cele ce folosim permanent. Și totodată, sunt lucruri care nu intra in sfera de prioritați ale consumatorilor.
Așa ca a fost nevoie sa ducem o misiune de conștientizare și de educare pe aceasta zona. Mulți oameni nici nu știu ca avem aceste opere de artă care se realizează in popor. Și lucrul ingrijorător este că dacă nu le vom susține, vor dispărea. Generațiile tinere vor alege sa facă un job de zic cu zi, in loc sa duca mai departe o bogatie culturală, care le reprezintă familia și o integrează in istoria acestui popor. Privind de sus, cam așa se vad lucrurile. Insa la firul ierbii, situația este mai sensibilă.
Ce tipuri de produse tradiționale gasim la Învie Tradiția?
Avem foarte multe, va dați seama ca dealungul timpului am adunat mii de obiecte diferite. Daca mai adăugăm și partea de bunatați tradiționale, veți vedea ca oferta este una foarte generoasa. Obiectele de arta populara variaza la lucrarile in lemn, partea de ceramică, obiecte de uz casnic traditionale autentice, decorațiuni și cadouri tradiționale românești. Am subliniat aceasta categorie de cadouri pentru ca am lucrat foarte mult la ea. Ne-am dat seama ca este prinipala utilitate a acestor obiecte in vremurile actuale și am încercat sa construim cadouri cu adevarat unice. Totul este lucrat si selectionat in detaliu, de la arta populara la cele alimentare. Ne-am concentrat mult si pe capitolul preț, deoarece chiar este un factor sensibil. Și prin faptul că achiziționam de la meșteri produsele la prețuri corecte, ca practicam un ados minim astfel incat sa putem susține proiectul, putem spune că am reușit sa facem ceva cu adevărat foarte fain. Rămâne doar ca oamenii să le descopere.
Ca și tipuri de obiecte prezente putem aminte spectaculoasa ceramica de Corund, ceramica cu modelele de Horezu, inclusa in patrimoniul imaterial Unesco, cereamica neagra de marginea, arta populara piele, ștergarele tradiționale, cozonaci, dulcețuri și zacuști.
Ce putem face pentru a sprijini aceată lume care pare a fi uitată?
Dacă vreți sa ne susțineți în misiunea noastră, puteți să o transmiteți și altora și să luați atitudine. Încurajăm oamenii să ia țara la pas, să se lase recuceriți de ceea ce are de oferit România. E spectaculos să te plimbi prin țară, prin satele noastre în care înca traiesc generații de oameni cum nu mai sunt, cuminți și primitori, cu bucurie mereu in suflet și in ochi. Va invitam sa descoperiți România, nu cu ochi critic, ci cu ochi apreciativ și mulțumitor. Să vă intâlniți cu oameni și peisaje pe care nu le veți găsi niciunde în lume și să redescoperiți bucuria autentică și pacea sufleteasca care vine din simplitate și dintr-o viață ordonată, în rânduială. Și să sprijiniți cum puteți, sa achiziționați produse, sa poposiți in casele lor, sa le stați la masă, să îi intrebați de sănătate. Etc.
Un gând de final?
Trebuie să ne întoarcem la ale noastre, la cele pe care le-am moștenit și ne reprezintă. Conservarea ttradițiilor depinde de fiecare dintre noi. De înțelepciunea de a privi tradiția ca pe o moștenire, cu încrederea că ea face parte din rădăcinile noastre culturale și spirituale.