Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță deschiderea Seriei de manifestări ,,Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923 – 2023)’’, la Fălticeni

0

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță deschiderea Seriei de manifestări ,,Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923 – 2023)’’, la Fălticeni, în perioada 16-19 noiembrie 2023. 

Evenimentul de deschidere a Seriei de manifestări a avut loc astăzi, 16 noiembrie, începând cu ora 16:00, la Colegiul Național ,,Nicu Gane” din Fălticeni, în prezența unor personalități marcante ale culturii și istoriei românești, a reprezentanților autorităților centrale și ai autorităților locale, dar și a unui număr impresionant de  profesori, elevi și locuitori ai orașului Fălticeni.  

Scurt fragment din Mesajul Prim-Ministrului României, domnul Marcel Ciolacu, transmis cu prilejul seriei de evenimente “Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923 – 2023)’’: ,,Voce de seamă a exilului românesc, Monica Lovinescu a fost, împreună cu soțul său, scriitorul și jurnalistul Virgil Ierunca, un simbol al militantismului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Colaborarea sa cu postul Radio Europa Liberă a făcut ca strigătul împotriva manifestărilor represiunii regimului comunist să îi fie auzit și să ofere, implicit, speranță celor care o ascultau. Emisiunile sale au răsunat cu putere în societatea românească.

Doresc, încă o dată, să subliniez importanța memorialisticii ca mijloc de asumare onestă a trecutului și de educare a tinerelor generații. În acest sens, am regăsit cel mai puternic principiu pe care activismul și vocea civică a Monicăi Lovinescu l-au susținut cu atâta dedicație în ciuda tuturor pericolelor, în următoarea formulare: „Minima condiție a istoriei este civilizația aducerii aminte”.

Salut organizarea seriei de manifestări „Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923 – 2023)”, care se înscrie în succesiunea evenimentelor cu finalitate memorială, fiind, în același timp, un gest simbolic de omagiere a vieții și luptei duse de Monica Lovinescu. 

Un proiect important pentru consolidarea politicilor memoriei și luptei împotriva revizionismului istoric este și Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat şi Centrul Educațional privind Comunismul în România, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Finalizarea Memorialului și a Centrului Educațional reprezintă o datorie pe care o avem față de toți cei care s-au jertfit pentru libertate, față de cei uciși cu brutalitate și față de cei torturați și umiliți de un regim criminal. 

În egală măsură, investigațiile speciale ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc ne arată impactul real al regimului comunist asupra drepturilor fundamentale ale omului. Abuzurile suferite de minorii internați în căminele-spital din timpul regimului comunist au avut un efect similar precum cel al unui program de exterminare, mortalitatea atingând aproape același prag în ambele cazuri’’. 

,,Când vorbim despre Monica Lovinescu vorbim despre curaj, despre eroism, despre o luptă continuă cu un regim care a produs o rană adâncă în istoria recentă a poporului român. Monica Lovinescu și-a dedicat viața atât jurnalismului și profesiei de critic literar, cât și luptei neobosite cu regimul comunist, în special prin emisiunile realizate timp de aproape trei decenii, la microfonul postului de radio Europa Liberă, pentru „țara din gând”, spre a cita propria-i expresie. Acțiunile sale nu au suportat niciun compromis și au avut un scop foarte clar: acela de a dezvălui tuturor caracterul opresiv, ilegitim și criminal al acestui regim’’- a declarat domnul  Dragoș Hotea, Secretar de Stat în Cancelaria Prim-ministrului României.

Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, Președinte executiv al IICCMER, a încheiat seria de alocuțiuni susținute de invitați, cu următorul mesaj: ,,Dacă există o datorie morală stringentă față de toți cei care ne-au ajutat să supraviețuim dictaturii ca ființe morale și demne, iar printre ei se află cu siguranță și Monica Lovinescu, este cea a restabilirii adevărului deplin. Da, mulți dintre cei care au comis crime în timpul dictaturii comuniste sunt morți, iar alții par prea bătrâni, dar acest lucru nu trebuie să ne împiedice să perseverăm în eforturile noastre. Puține dintre ororile anilor ’80 sunt cunoscute de societatea românească și aproape niciunele pedepsite. Miile de abuzuri și crime, în urma aplicării adevăratului program de exterminare a minorilor „irecuperabili” din căminele-spital ale României ceaușiste, nu au fost încă investigate de autoritățile statului. Mulți dintre noi am aflat după căderea regimului despre situația copiilor internați în orfelinate și căminele-spital, dar foarte puțini știm că ceea ce părea doar rezultatul privațiunilor și al deficitului generalizat era de fapt efectul unui autentic program de exterminare, menit să reducă cheltuielile „neproductive” ale statului socialist. Sistemul de internare, cel de diagnosticare, medicația, tratamentele aplicate și înfometarea permanentă a copiilor au dus la rate de mortalitate care au variat între 50 și 80 de procente din numărul total al pacienților. Absența absolută a preocupărilor de a reduce mortalitatea galopantă, precum și a repercusiunilor juridice asupra celor responsabili de asemenea stări, arată că statul comunist a încurajat exterminarea acestor copii.  IICCMER a întreprins o serie de investigații în acest sens, iar în viitorul apropiat va comunica celor în drept concluziile alteia noi. Sperăm că de această dată dovezile și mărturiile strânse de investigatorii noștri să fie îndeajuns de convingătoare’’.

Pe parcursul celor 4 zile, IICCMER a pregătit o serie de conferințe, dezbateri, lansări de cărți, vernisaje de expoziții și proiecții de film, ce vor fi susținute de personalități marcante ale culturii și istoriei românești. Istoricul Adrian Cioroianu, jurnalistul ,,Europa Liberă’’ Liviu Tofan, eseista Doina Jela,  criticul de film Irina Margareta Nistor sau regizorul Tudor Giurgiu sunt doar o parte dintre invitații prezenți la Fălticeni în perioada 16-19 noiembrie. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.