Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, își păstrează statutul de sit UNESCO 

0

Teritoriul Țării Hațegului își menține recunoașterea UNESCO până la viitoarea misiune de revalidare ce va avea loc în 2026. 

În cadrul celei de-a X-a Conferințe a Geoparcurilor Internaționale UNESCO ce a avut loc la Marrakesh, între 7 și 11 septembrie, Geoparcul Țara Hațegului a primit oficial diploma care atestă păstrarea statutului UNESCO.  

Această recunoaștere relevă efortul constant pe care Universitatea din București, prin echipa de management, autoritățile și toți partenerii locali îl depun pentru ca  Țara Hațegului să fie un teritoriu de dezvoltare, de referință nu numai la nivel local și național, ci și internațional. Suntem unul dintre geoparcurile cu experiență în Rețeaua Geoparcurilor, ținând cont de faptul că este primul teritoriu din România care a primit recunoașterea de geoparc internațional încă din anul 2005. Acest fapt ne obligă să ne autodepășim în permanență și să rămânem un reper important în ceea ce privește dezvoltarea comunităților locale, educația, voluntariatul și promovarea geoștiințelor. Țin să le mulțumesc tuturor celor care ne susțin, instituții sau membri ai comunităților locale și care au contribuit la păstrarea acestui statut internațional onorant pentru România și pentru județul Hunedoara”, afirmă Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.    

Fiecare Geoparc Internațional UNESCO membru în Rețeaua Globală a Geoparcurile trece printr-o misiune de revalidare care are loc o dată la patru ani și este un proces complex. În cazul Țării Hațegului, misiunea de revalidare a avut loc în primăvara anului trecut și a fost realizată de doi evaluatori UNESCO, experți independenți, dr. Manfred Kupetz din Germania și Bojan Režun din Slovenia. Cei doi au întocmit un raport care a fost validat de Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO, însă decizia finală de validare a aparținut Biroului Executiv al UNESCO întrunit în sesiunea sa din primăvara acestui an. 

Misiunile de revalidare urmăresc în ce măsură geoparcurile respectă standardele UNESCO dar și progresul pe care îl fac pe parcursul a patru ani. Printre criteriile urmărite se numără conservarea și punerea în valoare a patrimoniului geologic, natural și cultural, managementul teritoriului și colaborarea cu instituțiile și implicarea comunităților locale în dezvoltarea durabilă a teritoriului în concordanță cu obiectivele Agendei 2030, activitățile de educație și cercetare științifică, promovarea geoturismului și parteneriatele locale, naționale și internaționale.      

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este primul teritoriu din România care a obținut prestigioasa recunoaștere internațională. Din 2022, Ținutul Buzăului a fost acceptat în Rețeaua Globală a Geoparcurilor devenid cel de-al doilea geoparc internațional UNESCO din România. Alte trei teritorii, Oltenia de sub Munte, Carpaterra și Dobrogea Chimerică se află în diverse stadii de pregătire a dosarului pentru a obține recunoașterea internațională în cadrul Programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri. 

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țarăa Hațeguluiși are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţeşi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globalăa Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţieşi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizatăde Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc săparticipe la renaşterea unor comunităţişi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie căsunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţiîn Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științificăși atractivitatea lor fiind sporităprin descoperirile de cuiburi cu ouăși pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosurilor. 

Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

Pentru informații privind Universitatea din București accesați: www.unibuc.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.