Cluj-Napoca se află în topul orașelor pentru călătorii responsabili

0
momondo lansează Indicele orașelor pentru călătorii responsabili.
Călătoriile în alte orașe sunt unul dintre motoarele turismului internațional și se așteaptă ca aproape 800 de milioane de persoane să viziteze în fiecare an câte o destinație urbană internațională până în 2025*.
Pentru a ajuta oamenii să caute opțiuni pentru astfel de călătorii cu mai puțin impact asupra destinației, motorul de căutare momondo.ro a lansat Indicele orașelor pentru călătorii responsabili**. Rotterdam a câștigat locul întâi, fiind cel mai atractiv oraș turistic pentru călătorii preocupați de mediul înconjurător. Orașul românesc Cluj-Napoca a ocupat locul 86, în vreme ce capitala, București, a luat locul 105.
Sursa: aici.

Indicele orașelor pentru călătorii responsabili realizat de momondo este un ghid interactiv, creat pentru a ajuta călătorii să ia în considerare aspecte legate de sustenabilitate atunci când își plănuiesc călătoriile internaționale, aspecte precum acreditarea privind emisia de carbon a aeroporturilor, traficul local și calitatea aerului. Indicele analizează 167 de orașe din 63 de țări, luând în calcul 28 de factori și ajutându-i, astfel, pe călători să ia decizii mai informate. Indicele are și opțiunea de a personaliza rezultatele, filtrându-le în funcție de cei mai importanți factori pentru fiecare călător.

Europa este liderul clasamentului

Rotterdam, Amsterdam și Graz ocupă primele trei poziții în clasamentul realizat de momondo, cu primele zece locuri aparținând exclusiv unor orașe din Europa. Portul olandez Rotterdam a obținut cel mai mare punctaj, deoarece aeroportul său dispune de un sistem avansat de management al carbonului, certificat de Airport Carbon Accreditation;, are numeroase proprietății cu prețuri accesibile, care au obținut certificarea oferită de Booking.com în cadrul Programului Călătorii Sustenabile***; are o rețea de transport feroviar urban excelentă și cele mai extinse piste pentru biciclete. Amsterdam (Olanda) ocupă locul al doilea, fiind renumit pentru accesibilitatea călătoriilor cu bicicleta și străzile pietonale, cu opțiuni viabile pentru mașini ecologice și o densitate ridicată a stațiilor de încărcare electrică. Graz (Austria) a ieșit pe locul al treilea datorită legăturilor feroviare foarte bune, numeroaselor stații de încărcare EV și Centrului Vechi, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO*.

Top 10 orașe ale Indicelui pentru călătorii interesați de mediul înconjurător, realizat de momondo:

  1. Rotterdam, Olanda
  2. Amsterdam, Olanda
  3. Graz, Austria
  4. Trondheim, Norvegia
  5. Munich, Germania
  6. Helsinki, Finlanda
  7. Stockholm, Suedia
  8. Zurich, Elveția
  9. Gothenburg, Suedia
  10. Viena, Austria

Cluj-Napoca a ieșit înaintea Bucureștiului

Ocupând locul 86 în clasament, Cluj oferă unele dintre cele mai accesibile mașini ecologice de închiriat, la prețuri cu (în medie) 32% mai ieftine decât mașinile ne-ecologice. Numărul mare de piețe și magazine second-hand face din Cluj un loc excelent pentru cumpărături care nu afectează mediul, în vreme ce muzeele numeroase și variate îi ajută pe călători le prezintă călătorilor cultura zonei, susținând, în același timp, și comunitatea locală.

Chiar dacă nu a intrat în top 100, Bucureștiul are câteva aspecte apreciate de călătorii responsabili. Asemenea Clujului, și capitala pune la dispoziție câteva opțiuni ieftine de închirieri de mașini ecologice, cu prețuri cu 38% mai ieftine decât mașinile convenționale. În plus, infrastructura de transport urban are o calitate decentă, ceea ce înseamnă că turiștii pot vizita marile obiective turistice ale Bucureștiului fără să o amprentă de carbon semnificativă.

Există multe soluții pentru a vedea lumea în mod responsabil

Vancouver (Canada) ocupă primul loc în America de Nord, mai ales datorită calității aerului. Tokyo (Japonia) a cucerit podiumul în regiunea Asia-Pacific, pentru că piețele sale locale, teatrele și galeriile de artă sunt extrem de accesibile mulțumită străzilor pietonale și pistelor pentru biciclete. Santiago din Chile a luat marele premiu în topul Americii Latine. Santiago oferă cea mai mare reducere la prețurile zborurilor în extra-sezon, iar aeroportul său a primit recunoaștere pentru buna gestionare a carbonului, conform Airport Carbon Accreditation. În Tunisia, capitala Tunis a luat primul loc în topul regiunii Africa-Orientul Mijlociu; numeroasele sale piețe și magazine second-hand oferă ocazii excelente pentru a înțelege mai bine cultura și a ajuta economia locală.

*Conform „Global City Travel Report” emis de Oxford Economics.
**Indicele orașelor pentru călătorii responsabili a fost creat de către KAYAK și portofoliul acestora de site-uri pentru călătorii, inclusiv momondo. 167 de orașe din 63 de țări au fost analizate luând în calcul 28 de factori bazați pe date externe, dar și pe datele de căutare momondo din perioada 1 martie – 22 septembrie 2022. Informațiile colectate se bazează pe ultimele date disponibile. Pentru mai multe detalii privind Indicele pentru călătorii responsabili, puteți vizita https://www.momondo.ro/calator-responsabil#methodology.
*** Călătorii sustenabile, un program inițiat de Booking.com, care include peste 400 de mii de cazări recunoscute global, oferă informații credibile despre eforturile sustenabile realizate de un număr de proprietăți din toată lumea și oferă călătorilor o modalitate transparentă, constantă și ușor de înțeles prin care aceștia să identifice cazările ecologice, indiferent de unde s-ar afla. Pentru a afla mai multe despre programul Călătorii Sustenabile, puteți vizita https://partner.booking.com/ro/travel-sustainable-properties

Despre momondo

momondo.ro este un site de căutare global pentru călătorii care compară prețurile la zboruri, hoteluri și mașini de închiriat. A câștigat numeroase premii și a fost recomandat de organizații media internaționale, precum CNN, Frommer’s, The New York Times și The Daily Telegraph. momondo are sediul central în Copenhaga și este folosit de călători din peste 30 de țări. Este gestionat de KAYAK, care face parte din grupul Booking Holdings Inc. (NASDAQ: BKNG).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.